Nieuws van Stichting Vastenavend en de 11e van de 11e
Een vliegende kiep als nieuw veldteken
Bij het vastenavendmotto ‘Ziede z’ok vliege?!’ hoort natuurlijk een mooi maar ook een beetje gek veldteken. Een veldteken waarin je het motto van dit jaar terug kan vinden, dat je kan laten lachen en waarmee je goed voor de dag komt. We hebben dit jaar een ‘kiep’ als veldteken en nog wel een ‘vliegende kiep’! En wat voor één, een beetje een onhandige iets te dikke kip en dat is niet omdat het een plofkip is, nee deze kip is gewoon altijd als eerste bij de Bergse voederbak. De kip kijkt een beetje verdwaasd uit zijn ogen maar dat is natuurlijk omdat hij in de lucht hangt. En dat is hij niet gewend omdat het eigenlijk een loopvogel is!
Op de kam op zijn hoofd is het Bergs stadswapen te zien en op het ringetje van zijn rechterachterpoot staat het jaartal van deze Vastenavend. De kip heeft dit jaar zelfs ogen die kunnen bewegen. Zo kijkt de kip een beetje scheel uit zijn ogen, een beetje kippig zullen we maar zeggen. Het veldteken wordt in 5 kleuren uitgevoerd en er wordt ook weer een broche van brons uitgebracht voor de echte liefhebber.
De broche en het veldteken zullen vanaf 5 januari verkrijgbaar zijn, bij de bekende verkoopadressen, voor € 5,- per stuk. Door het dragen van het veldteken of de broche laat je zien dat je de Vastenavend een warm hart toedraagt en dat ook uit wil dragen. Dus zorg ervoor dat je tijdens het Neuzenbal al meteen een vliegende start maakt door het veldteken om je nek te dragen. Want met het veldteken om je nek, vlieg je goed voorbereid de Vastenavend in!
De Elfde van de Elfde: de juiste bagage en vliegende tapijten
Zaterdagavond verzamelden de boeren van Stichting Vastenavend vroeg in de avond voor de Elfde van de Elfde. Om precies te zijn is de Elfde van de Elfde een vergadering, waar dat de verkiezingen van de Prins en Gròòtste Boer en de Kale n’Eed bij de Geit van Mie d’n Os een van de belangrijkste agendapunten zijn.
Er werd afgetrapt in de Graankelder van het Markiezenhof. Na een kort en warm welkom van de voorzitter werd er koers gezet naar de Hofzaal. Hier werd in de schouw het aardappelloof verbrand. Zo worden de kwade geesten verjaagd en de goede aangeroepe. Na het gedicht van Sint Maarten en het samen zingen van ‘Kom boere gif mekaar ’n and’ werd het tijd om de Hofzaal van het Markiezenhof te verlaten. Na een tussenstop bij café Prinsheerlijk op de Grote Markt, werd met muziek van Dik vor Mekare voorop koers gezet naar de vergaderlocatie de Stoelemat.
Daar aangekomen bleek al snel dat de boeren, met in hun midden de nieuwe burgemeester Margot Mulder, waren beland op ’n zogenaamde luchthaven. Boardingpassen werden leutig verstrekt, bagage werd ingenomen en na de ‘DouWana’ had iedereen tijd om eens uitgebreid belastingvrij te shoppen. Nadat de de boeren plaats hadden genomen op stoelen, die waren opgesteld zoals in een vliegtuig, kon het spel van de vergadering beginnen.
Het dagelijks bestuur van Stichting Vastenavend nam plaats bovenop een ‘luchtverkeerdleiding-post’. De vergadering werd geopend met een warm welkomswoord. Na wat plichtplegingen was het tijd geworden voor de verkiezing van de Gròòtste Boer. Wie zou de beste en juiste bagage in zijn koffer hebben en daarmee laten zien dat hij wel de Gròòtste Boer zou moeten worden? Vele koffers passeerden de revue, maar er was maar een persoon met de juiste bagage in zijn koffer. En dat was Joost Eykman, en daarmee werd hij verkozen tot Gròòtste Boer van het Krabbegat. Direct na de verkiezing kondigde Joost aan dat hij dit jaar voor het laatst de rol van Gròòtste Boer op zich zou nemen. Het was voor niemand een verrassing dat de Gròòtste Boer Dennis van Tilborg benoemde als Steketee. En Steketee zou Steketee niet zijn als hij niet een goede opkomst had bedacht. Achter ’n echte vleugel en onder de pianoklanken van ‘En waar edde m’n boerekiel?’ kwam Steketee as ‘’n gevleugelde vrind’ op.
Daarna werd het tijd voor de prinsverkiezing: wie is de echte hoogvlieger van het Krabbegat? Op vliegende tapijten kwamen de verschillende kandidaten voorbij die misschien wel prins zouden kunnen worden. Mar steeds bleken de kandidaten laagvliegers te zijn, ze stegen niet tot grote hoogtes zoals we dat van de prins van het Krabbegat mogen verwachten. Tot op het laatst Dirk Hopmans op een vliegend tapijt kwam aangevlogen. Hij steeg zo hoog dat hij bijna door het dak van de Stoelemat heenvloog. Een ware hoogvlieger! Hij werd dan ook verkozen tot prins van het Krabbegat. Als Prins Wannes III zal hij dit jaar de leut aanvoeren. Als zijn nar werd Diemer van Wijk benoemd. En na het welkom heten van de nieuwe leden en buitengewoon lid burgemeester Margot Mulder was het tijd geworden om de Kale n’Eed af te leggen bij de Geit van Mie d’n Os en ’t licht op groen te zetten voor de komende Vastenavend. In stoet en met muziek in een streep naar het Bleekveld. Op een afgeladen vol Bleekveld klonken de elf gongslagen, werd de Kale n’Eed afgelegd en de groene lichtkogel afgeschoten. Met de Zevensprong, onder de muzikale klanken van de Leutige Krabben, was de plechtigheid bij de Geit ten einde.
De Ellef-Ellef vergadering werd in besloten kring afgesloten, waarna de prins en zijn gevolg nog een klein toertje maakte door de stad. De voorbereidingen voor de nieuwe Vastenavend kunnen nu echt beginnen. Zo dat we dit jaar weer een Vastenavend hebben waarbij de vonken van af vliegen en waarbij we nog vaak zullen zeggen: ‘Ziede z’ok vliege?!’.