Na een succesvolle leergang in Etten-Leur, eind vorig jaar, is op 26 januari ook in Bergen op Zoom een vijftiental bedrijven met de cursus Duurzaam Ondernemen gestart. Burgemeester Polman gaf de aftrap voor de cursus. Het enthousiasme voor duurzaam ondernemen neemt bij bedrijven en maatschappelijke organisaties nog steeds toe, ook omdat het uiteindelijk nog eens besparingen oplevert. Voor ondernemers is de cursus in deze moeilijke tijden daardoor extra aantrekkelijk. De cursus belooft al binnen een jaar kostenbesparingen, onder meer door de inzet van de speciale milieubarometer, die voor ondernemers de kosten en de milieueffecten helder in beeld brengt en resultaten van investeringen vooraf kan bepalen.
De deelnemers in Bergen op Zoom vertegenwoordigen zeer uiteenlopende bedrijven. Van horecaonderneming tot logistiek bedrijf en van installateur tot woningcorporatie. Die diversiteit, zo bleek in Etten-Leur, is een belangrijke meerwaarde voor de cursus. Het zorgt voor een zeer praktische benadering van duurzaam ondernemen en een uitwisseling van reeds opgedane kennis en ervaring bij de bedrijven.
Daarbij komt een groot aantal onderwerpen aan bod: energieverbruik, koeling, verwarming, bedrijfs- en productieafval, de CO2-uitstoot van het wagenpark, manieren om personeel te stimuleren zelf met innovaties te komen enzovoort. "Door de aard van de producten heeft elk bedrijf bijzondere kennis over de verschillende aspecten van bedrijfsvoering. Ieder weet voor een stukje wat er te koop is en kan daarmee anderen op alternatieve oplossingen wijzen. Eigenlijk ontdek je dat er geen problemen bestaan; de oplossing heeft een ander al gevonden. Die kennis moeten we delen", aldus een van deelnemers aan de eerdere cursus.
De cursus, mede mogelijk door financiële ondersteuning van Interreg, het Europees fonds voor de Regionale Ontwikkeling, de Europese Unie en de provincie Noord-Brabant, is in de loop van 2012 ook gepland voor instellingen en bedrijven in Woensdrecht, Moerdijk, Roosendaal, Halderberge, Rucphen, Baarle-Nassau, Werkendam en Dongen. Voor deelnemers uit het midden- en kleinbedrijf ligt er bovendien nog een CO2-waardebon klaar. Deze bon dekt voor 50 procent de kosten van investeringen in energiemaatregelen en is een halfjaar geldig. Bedrijven en instellingen in die gemeenten die belangstelling hebben voor de cursus, kunnen voor meer informatie terecht bij mevrouw M.J. Zweekhorst van de Regionale Milieudienst West-Brabant. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Cursus duurzaam ondernemen voor midden- en kleinbedrijf in West-Brabant
- Details