Sinds enkele maanden hoeven patiënten die voor een voorste kruisbandreconstructie naar het Bravis ziekenhuis komen geen nacht meer in het ziekenhuis te blijven.

De ingreep wordt voortaan uitgevoerd op de dagopname. De patiënt wordt na de ingreep opgenomen op de afdeling kort verblijf (3AB). Wanneer het herstel en de oefeningen met de fysiotherapeut goed gaan en de pijn onder controle is, mag de patiënt dezelfde dag nog naar huis.

Tijdens een voorste kruisbandreconstructie wordt een beschadigde of gescheurde kruisband vervangen voor een nieuwe. De nieuwe voorste kruisband wordt meestal gemaakt van een pees uit het eigen lichaam, zoals de pees onder de knieschijf of aan de achterkant van het bovenbeen. Wanneer dit niet mogelijk is kan er gebruik gemaakt worden van een donorpees.

Dezelfde dag nog naar huis

Sinds maart 2023 melden patiënten die een voorste kruisbandreconstructie ondergaan zich in de ochtend bij de dagbehandeling van Bravis. Na de operatie worden ze opgenomen op de afdeling kortverblijf (3AB). Op deze afdeling kunnen ze bijkomen van hun operatie en doen ze oefeningen met een fysiotherapeut. In de loop van de dag mag de patiënt weer naar huis, mits alles goed gaat en de pijn onder controle is.  

Thuis verder revalideren

Na de operatie start de patiënt met revalideren. Met behulp van fysiotherapie en oefeningen wordt de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de knie verder hersteld. Hiervoor krijgen patiënten aanwijzingen van de arts en fysiotherapeut. Het duurt ongeveer negen maanden voordat een patiënt volledig is hersteld, maar dit kan per persoon verschillen. 

Het helpt om je normaal en productief te voelen

Doordat patiënten dezelfde dag naar huis kunnen, kunnen ze hun dagelijkse activiteiten sneller oppakken. Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld langzaam starten met lichte inspanningen en werkzaamheden zoals bureauwerk, administratieve taken of andere taken waar niet te veel fysieke inspanning voor nodig is. Dat draagt bij aan een sneller herstel en heeft ook een positief effect op het psychologisch welzijn (de emotionele en mentale toestand van iemand).