Een geslaagde middag na maanden voorbereiding

Maanden vooraf waren de Bergse schrijvers van de lage landen er al mee bezig, Henk Witjes, Marc Kerkhofs en Sonn Franken om de Bergse Boekenweek Beurs te organiseren en vorm te geven. Op zaterdagochtend de zaal aankleden, de collega schrijvers en schrijfsters uit België en Nederland te ontvangen, en de deuren van theater Den Enghel konden dan eindelijk om 13.00uur open voor de lezers.

Het was een leuk en goed in elkaar gezet programma, rondom in de zaal de schrijvers met hun boeken uitgestald in diverse genres. Het podium was open voor anekdotes, gedichten en verhalen, Zo ook beginnend schrijfster Tjitske Stroop op facebook genaamd Tjitske schrijft nam het voortouw en las een mooi gedicht op. En als er een schrijver over de dam is volgden er nog vele meer deze middag achter het katheder.

De rode draad of draden waren wel de easy listening muziek van Sabine van der Zwan zowel in de zaal als voor in de foyer. En de stoel(en) zal ik maar noemen, daar Frits Leenders als een volleerd Rik Velderhof diverse penvrienden vragen stelden om wat meer te weten te komen van hun wel en wee. Er moesten dan ook keuzes gemaakt worden tussen de Hollandse en Belgische winkels, chocola, artiesten, bekende Vlamingen of Hollanders of frituur/friettent.

Pim van Bommel van Boekenindustrie zeker geen onbekende in de wereld van de schrijvers was ook de hele dag aanwezig. Deze benadrukte de moderne tijd om boeken te verkopen om niet al te veel geld ineens uit te geven, en de te vele boeken die niet verkocht worden te laten ver stoffen op de plank. Heel veel wordt er digitaal aangeboden en kan dan in beperkte oplagen gemaakt worden. De Boekenindustrie waar broer en zus Bob en Ines van Bommel de scepter zwaaien werkt al vele jaren met dit concept en elke schrijver is dan ook van harte welkom.

Om 18.00uur was de boekenbeurs ten einde en werden kort hier voor nog wat vrijwilligers in het zonnetje gezet dmv een leuke attentie. De organisatie kijkt terug op een geslaagde sfeer volle middag en doen er alles aan in de volgende editie nog meer mooie momenten te bewerkstelligen.

Foto's en tekst Bastin van Elzakkers