De Vierschaar heeft deze week stevig stappen gemaakt op weg naar haar nieuwe productie ’53 in september van dit jaar.
In bioscoop C-Cinema Kiek in de Pot kregen spelers en medewerkers dinsdagavond jl. een uitvoerige briefing over de inhoud en vormgeving van het stuk, dat de Watersnoodramp van 1953 als thema heeft.
Er wordt met de ogen van nu door een 95-jarige overlevende van toen en een 27-jarige jonge historica zeventig jaar teruggekeken. In een retrospectieve raamvertelling over wat zich voor, tijdens en na de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant aan rampspoed en hulpverlening afspeelde. Zowel in de zwaar getroffen polder, als in het aangrenzende dorp als in de veilige nabijgelegen stad. “Het stuk gaat niet per se over Halsteren of Bergen op Zoom, maar de termen polder en dorp en staan wel symbool voor wat er in die dagen elders gebeurde”, aldus scriptschrijver Wolter Muller, die in 2019 ook tekende voor het scenario van Supersum, het Vierschaarspektakel over de bevrijding van Bergen op Zoom in de Tweede Wereldoorlog.
In ’53 komen personages tot leven die destijds essentieel waren voor de redding van de oude dame. Ieder met zijn of haar eigen verhaal doorspekt met verbijstering, liefde en angst, verlies en heldenmoed. Bij zijn research naar lotgevallen van slachtoffers tijdens en na de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 afspeelden, werd Muller naar eigen zeggen overspoeld met ellende. “Een depressieve ervaring. Maar tegelijkertijd bracht het noodlot, dat niemand aan zag komen, toen ook mensen onverwacht samen. Om het stuk hier en daar wat luchtiger te maken heb ik er ook vleugjes humor in verwerkt.”
De toon van de kick-off in de Bergse bioscoop werd al meteen gezet door Cees van Broekhoven, die, begeleid door pianist Cees Simons, het lied “Berrege n’in 1953” vertolkte. Een muzikale herinnering aan het besluit van prins Nilles 1 om net na het Neuzebal vanwege de watersnood de Bergse Vastenavend af te blazen. Het devies “Agge mar leut et” werd omgezet in de hulpactie “Agge mar goed doet”. Het rake laatste refrein van dit verhalend lied vol medeleven voor hen, die familie, have en goed aan de golven waren kwijtgeraakt, luidde: “Agge mar goed doet kul. Lat ons ’t leve geve, zoda vor zullie morrege n’ok bestaat’.
’53 wordt in september tien keer opgevoerd in Fort de Waterschans. Zo’n 1100 bezoekers per voorstelling kunnen daarvan vanaf drie overdekte tribunes getuige zijn. De Vierschaar gaat binnenkort officieel van start met de kaartverkoop. De prijzen variëren van 29,50 tot 34.50 euro (excl. reserveringskosten). Tickets zijn te bestellen via vierschaar.nl/tickets. “Met ‘53 gaan we respectvol te werk, het wordt een gedenkwaardige voorstelling”, aldus Vierschaarvoorzitter Marco Duijvelaar. “Uit eerbied voor de slachtoffers en de nabestaanden, als eerbetoon aan de redders en hulpverleners”, zo vulde artistiek leider en regisseur Diemer van Wijk hem later aan. De rolverdeling voor de twee casts is voor 95 procent rond. De Vierschaar zoekt nog wel mannen van 30 jaar en ouder, zonder sprekende rol in het stuk.
Kunstenaar Kees Warmoeskerken ontwierp de decors. Met behulp van special effects en belichting worden op en rond het podium diverse sfeerbeelden gecreëerd. leider Arjan van Tricht zorgt onder meer voor een even imposant als poëtisch slotakkoord van ’53. De Stichting Historische Kostuums, die ook De Vierschaar van passende kleding voorziet, kan zowel voor dames als heren, jongens en meisjes nog kleren en schoeisel (lijkend op het modebeeld) uit de jaren vijftig gebruiken, zo meldde Ria Weyts.
De kaartverkoop voor ’53 is officieel gestart.
Fotograaf Dick Vermaas