Bergse politiek roert zich al over vuurwerkoverlast, getuige deze brief:

 

"Geacht college,

 

De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten dat in verband met het toen geldende algehele vuurwerkverbod van legaal vuurwerk de onderzoeken naar het vuurwerkbeleid van onze gemeente een jaar uitgesteld zouden worden. Dit jaar zouden dan net als vorig jaar de overlast cijfers verzameld worden. De uitkomst van deze cijfers zouden vervolgens in 2023 gebruikt worden om een duidelijk beeld te krijgen;  hoe en waar we staan in onze gemeente voor wat betreft vuurwerk overlast. Er zou dan een definitief besluit genomen kunnen worden namelijk “ hoe met vuurwerk om te gaan in onze gemeente”.

Om goed onderscheid te kunnen maken van overlast die vóór dan wel  tijdens de jaarwisseling is ontstaan wil onze alliantie CDA / V-BoZ! nu al in oktober de mogelijkheid realiseren om vuurwerk overlast en/of schade via de “BuitenBeter” app of via de “Meteen melden” knop op de gemeente website te kunnen melden. 

Tot onze verbazing is deze meldoptie op de gemeente site en in de BuitenBeter app niet te vinden of is niet aangegeven dat je in het bestaande meldsysteem dit al kan doen. Op de zoekfunctie  “vuurwerk” is helaas niets te vinden. Het betreffen hier meldingen van illegaal en legaal vuurwerk die schade aanrichten. Maar ook voor meldingen van geluidsoverlast. In principe is al het afgestoken vuurwerk voor de jaarwisseling illegaal en strafbaar. Het is nog maar oktober,  maar er is nu al veel overlast van knalvuurwerk. Er komen bij onze fracties al veel klachten over binnen. 

De politie kan hier vaak niet optreden, omdat de veroorzaker(s) van het afsteken van vuurwerk al gevlogen zijn. Maar het vastleggen van deze meldingen geeft een beeld waar de overlast het grootst is. Deze gegevens zijn ook mede van belang  voor de gemeenteraad in het nemen van besluiten. Onze alliantie vraagt om deze mogelijkheid zo spoedig mogelijk opnieuw te realiseren. Vorig jaar was dit namelijk wel het geval. 

In dit verband heeft de alliantie CDA / V-BoZ! de volgende vragen aan het college:

1: Gaat het college ook dit jaar de gegevens van vuurwerkoverlast vòòr en tijdens de jaarwisseling vastleggen?

2: Gaat het college op korte termijn de mogelijkheid van vuurwerkoverlast melden weer activeren middels de BuitenBeter app en / of via de “Meteen melden” op de gemeente website? 

3: Is het college het met onze alliantie eens dat deze informatie gedeeld moet worden in de media, zodat inwoners kunnen weten waar ze deze klachten kunnen melden.

4. Welke beleidsmatige stappen hebt u in voorbereiding over dit onderwerp? Als dat niet het geval is: waarom niet?

5. Gedurende het gehele jaar zijn er klachten over vuurwerkoverlast bij o.a. voetbalwedstrijden, bruiloften, feestelijke aangelegenheden enz. Hoe gaat het college hiermee om?

Gewenste wijze van beantwoording schriftelijk conform art. 34 van het RvO. 

Namens de alliantie CDA/V-BOZ!,

Met vriendelijke groet,

Stefaan Verheugt,       Raadslid CDA Bergen op Zoom, 

Meino Dam,                 Raadslid V-BOZ!