De Nationale Zorgreserve organiseert deze zomer samen met Thuiszorg West-Brabant (TWB) en Universiteit Twente een bijzondere proeftuin.

Het onderzoek richt zich op welke manier de inzet van zorgreservisten (voormalige zorgprofessionals) kan voorkomen dat de thuiszorg in crisistijd afgeschaald moet worden. 

 

Werk op een andere manier georganiseerd

De community van de Nationale Zorgreserve bestaat uit zorgreservisten die klaar staan om in te springen in tijden van crisis. Het werk van zorgreservisten bij zorgorganisaties wordt gekaderd volgens een aantal activiteitenpakketten. Zorgreservisten ondersteunen de vaste staf van een zorgorganisatie, zodat zij op hun beurt de coördinerende zorgtaken op zich kunnen nemen. Op deze manier zijn via de Nationale Zorgreserve in de vierde coronagolf eind vorig jaar bij meer dan 80 zorgorganisaties zorgreservisten ingezet. Een mooie ontwikkeling die aanzet tot het anders organiseren van werk. Zo ook bij TWB, een integrale zorgaanbieder in West- Brabant, gespecialiseerd in de thuiszorg.

Een crisis in de reguliere thuiszorg

Thuiszorg wordt vaak zelfstandig uitgevoerd door professionals die breed en veelzijdig zijn opgeleid. Na een eerste dataverkenning door de Universiteit Twente en praktijkervaringen van TWB blijkt dat een aantal werkzaamheden van zorgprofessionals gebundeld kan worden. Deze pakketten komen overeen met de activiteitenpakketten waarop zorgreservisten ingezet kunnen worden. Voor de proeftuin wordt een crisissituatie in de zorg gesimuleerd, waarbij het vaste personeel van TWB zorg verleent aan bestaande cliënten en extra inzet wordt gevraagd voor de crisiszorg of bij uitval van vaste medewerkers. In dat laatste geval kunnen zorgreservisten deeltaken overnemen. Zorgreservisten van de Nationale Zorgreserve zien de cliënten met een meer eenvoudige zorgvraag. Op die manier wordt door de zorgprofessionals, de cliënten en de zorgreservisten ervaren in welke mate zorgreservisten een rol kunnen spelen bij piekmomenten in de thuiszorg in tijden van crisis.

Een uitnodiging aan voormalige zorgprofessionals

Voormalige zorgprofessionals die interesse hebben om deel te nemen aan de proeftuin, kunnen zich aanmelden als zorgresevist. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 085 303 84 57. Binnen 48 uur neemt een community manager van de Nationale Zorgreserve contact op om de inschrijving te voltooien. Na aanmelding ontvangen zorgreservisten meer informatie over de proeftuin en kunnen zij zelfstandig hun inzet plannen.