De gemeente Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht bereiden zich vanaf 1 januari 2012 samen voor op een nieuwe taak ingevolge de Wet maatschappelijke ontwikkeling.

Het gaat om de begeleiding van kwetsbare groepen in de samenleving. Onlangs hebben de drie gemeenten hiervoor een uitvoeringsplan vastgesteld. Vanaf 2013 hebben zij de verantwoordelijkheid voor een goede uitvoering van de taak begeleiding gekregen van het Rijk.
Bij de overheveling door het Rijk ontvangen de gemeenten 5 procent minder geld. In het uitvoeringsplan hebben de gemeenten beschreven hoe zij zich het komend jaar voorbereiden op hun taak en de financiering ervan. In het komend jaar wordt duidelijk hoe de dagopvang voor mensen met bijvoorbeeld een psychische, verstandelijke en/of lichamelijke beperking gaan regelen. Dit geldt ook voor de begeleiding thuis en vervoer naar de dagopvang.
Wethouder Cor van Geel namens de drie gemeenten:“ We krijgen een complexe taak erbij voor naar schatting 1.000 tot 1.500 mensen in de regio. De gemeenten zullen door intensief contact en in nauw overleg met de belangrijkste spelers, zoals zorgaanbieders en de familie, het proces voor de cliënten zo soepel mogelijk laten verlopen. Dit is in het belang van de cliënten en van de gemeenten. Slim organiseren is de oplossing voor het lagere budget. De gemeenten zorgen voor een tijdige, accurate en eerlijke communicatie.”
De budgetten van de begeleiding (dagopvang, begeleiding en vervoer) van kwetsbare cliënten wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van het Rijk gehaald. Deze worden overgeheveld naar de budgetten van de Wmo, waarvan de gemeenten de uitvoerders zijn.
De Wmo is een wet waarbij participatie van de inwoners hoog in het vaandel staat. Iedereen in de samenleving doet mee en doet er toe. Om dat ook voor de begeleiding waar te maken hebben Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht de handen ineengeslagen.