Stichting Vrienden van het Markiezenhof is eigenaar geworden van een tweetal sabels uit de 18de eeuw.

Op de kling van de wapens zijn de initialen “CT” geëtst onder een afbeelding van een keurvorstelijke hoed. Deze initialen verwijzen naar de markies van Bergen op Zoom: Carl Theodor van de Palts-Sulzbach (1724-1799). De museaal waardige objecten zijn nu volledige op hun plaats in het Markiezenhof. 

AUTHENTIEKE MUSEUMSTUKKEN

Afdeling collectiebeheer van het Markiezenhof heeft onderzocht of de twee wapens uit de achttiende eeuw zijn. In het Reiss-Museum te Mannheim troffen zij sabels aan uit dezelfde tijd met dezelfde voorstelling. Hierdoor is bevestigd dat de aankoop door de Vrienden van het Markiezenhof authentiek is. Een kleine kanttekening: dit zijn wél sabels die door de troepen van Carl Theodor werden gebruikt en niet door hemzelf. 

AANKOOP

De Stichting Vrienden van het Markiezenhof ontving in november vorig jaar een bericht van de heer René Akkermans met de mededeling dat zijn broer Richard in mei 2021 was overleden. Diens waardevolle Bergse collectie zou worden geveild. De Stichting Vrienden van het Markiezenhof werd in de erfenis genoemd samen met nog drie andere goede doelen. 

Verrast en verbaast heeft de stichting de taak opgenomen om de naam van de heer Akkermans te koppelen aan een waardevolle aankoop voor zijn geliefde museum.

Bestuurslid Han Verbeem ontdekte op 4 december 2021 dat er twee unieke sabels uit de tijd van markies Carl Theordoor geveild zou worden. Het voorstel om met gebruikmaking van het legaat van de heer Akkermans deze twee sabels aan te kopen, werd unaniem door het bestuur gesteund. 

De sabels hebben naast de historische waarde ook een symbolische betekenis: strijdbaar, verdediger en bewaker van ons erfgoed. Zoals de Zeeridder in de windvaan van het Markiezenhof. 

JUBILEUM

In 2024 wordt in Duitsland de geboortedag van Carl Theodor herdacht. Met zijn positie als keurvorst van Beieren (1777-1799) was hij de machtigste en invloedrijkste man in Duitsland. Hij was tevens plaatsvervanger van de keizer van het Heilige Roomse Rijk; een positie die hij drie jaar heeft bekleed. Voor musea is het ook van belang dat hij een begunstiger was van de kunsten.  

Meerdere musea in Duitsland besteden dan ook aandacht aan het jubileum. Onder meer het Kurpfälzisches Museum in Heidelberg en het Stadtmuseum in Düsseldorf, waar respectievelijk de pronkdegen (1767) en de pronksabel (1755) van Carl Theodor in de collectie zijn, organiseren exposities.  

GOTSCHA LAGIDSE

De vrienden van het Markiezenhof geven de sabels in bruikleen aan het museum, zoals dat gebruikelijk is. De museale stukken zijn een absolute aanwinst voor de collectie van het stadspaleis, want dergelijke relevante wapens ontbraken nog in de collectie. De internationaal gerenomeerde wapensmid Gotscha Lagidse bevestigt eveneens dat de sabels authentiek zijn. Momenteel is de expositie over de wapensmid: Gotscha Lagidse, het geheim van de smid 'the iron secret keeper' te zien in de Schatkamers van het stadspaleis.