Op dinsdag 1 februari was het precies 69 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond.

Het Markiezenhof schenkt op dinsdag 22 februari de wandplaquette van De Holland aan Bruijs Jacht- en Staalbouw, waarmee de hoogte van het water (+4,2 m NAP) tijdens de Watersnoodramp werd aangegeven.

Bergen op Zoom blijft grotendeels gespaard tijdens de watersnoodramp en er zijn geen dodelijke slachtoffers te betreuren. De Augusta-, Geertruida- en de Stadspolder overstromen, alsook het Bergse deel van het Halsters Laag. Gedurende korte tijd is ook het havengebied overstroomd. De havenbewoners zijn al op zaterdagmiddag 31 januari gewaarschuwd voor de te verwachten hoge waterstand. Deze wandplaquette is afkomstig van de gevel van IJzergieterij NV De Holland aan de Havendijk. In de nacht van 1 februari 1953 komt het gehele fabriekscomplex drie meter onder water te staan (+4,2 m NAP). Het duurt zes weken eer de fabriek weer helemaal in bedrijf is.

Bruijs Jacht- en Staalbouw is al enige tijd bezig om zoveel mogelijk geschiedenis van het pand en de Bergse gieterij te verzamelen. Op termijn wordt deze ruimte beschikbaar gesteld voor publiek, zodat de historie toegankelijk blijft. De onthulling vindt plaats op dinsdag 22 februari om 10:30 uur bij Bruijs Jacht- en Staalbouw, Havendijk 14 in Bergen op Zoom.