VVD Bergen op Zoom geeft vandaag antwoorden op onze vragen;

Wat is uw visie voor de gemeente Bergen op Zoom; waar wilt u onze stad hebben over 25 jaar?

Bergen op Zoom is een kansenstad. Dat is onze overtuiging en tevens onze slogan. Als het aan ons ligt, is over 25 jaar al geruime tijd ‘de basis op orde’. Oftewel, veilige wijken, schone straten en een financieel gezonde gemeente. De Bergse VVD heeft echter meer ambitie dan dat. Graag zien wij dat er over 25 jaar fors bijgebouwd is. Daarmee bieden we een oplossing voor de woningnood én investeren we in de leefbaarheid en levendigheid van Bergen op Zoom. Bergenaren hoeven niet meer uit te wijken naar een andere plek voor een woning. En mensen uit de Vlaamse stedendriehoek en de Randstad hebben ontdekt hoe mooi onze Markiezenstad is. Bergen op Zoom telt minimaal 75.000 inwoners en heeft allerlei innovatie bedrijven binnengehaald op het gebied van biobased en agrofood. Het hogerberoepsonderwijs (HBO) is hierop aangeslagen. Zo zijn er tal van samenwerkingsverbanden ontstaan tussen ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke instellingen. Dit heeft een boost gegeven aan onze lokale economie. Daardoor is de werkeloosheid vrijwel verdwenen. Dat succes is ook zichtbaar in de Binnenstad. Er is leven in de brouwerij! Er is een evenwichtige mix ontstaan tussen horeca, woningen, detailhandel, kantoren en leisure. De nodige evenementen trekken mensen van heinde en verre.

Covid-19 (corona) lijkt het normale leven nog lang te beïnvloeden. Hoe ziet u dat en welke steun biedt u?

De regelgeving en aanpak van corona zijn voornamelijk landelijk beleid. Het mooie aan een lokale partij van landelijke signatuur, zoals de Bergse VVD, is dat wij in noodsituaties altijd in Den Haag of 's-Hertogenbosch aan de bel kunnen trekken. Sleutelwoord is ruimte bieden. Coulant zijn en ontlasten waar nodig.

Wat betreft de horeca

De horeca is de kracht van onze binnenstad, maar heeft het bijzonder zwaar. Wij staan achter het faciliteren van horecaondernemers en hen de ruimte geven waar mogelijk. Als zij een extra tent willen wegzetten, of winterterrassen willen uitbreiden, moet dat kunnen, zonder een gemeente die moeilijk doet. Ondernemers moet het mogelijk gemaakt worden creatief evenementen te organiseren in parken en op de Boulevard. En we moeten tolerant zijn; bij horeca hoort ook uitgaanspubliek en kleine last. Nieuwe horecaondernemers brengen nieuw leven in onze stad. Dat houden we niet tegen.

Wat betreft cultuur

Bergen op Zoom wordt gekenmerkt door een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. We zijn er trots op dat we hiermee veel bezoekers aantrekken. Daarin spelen horeca, sportverenigingen, bibliotheken en buurthuizen een belangrijke rol. Door met elkaar samen te werken dragen we bij aan persoonlijke ontwikkeling en vermaak voor jong en oud. Of het nu gaat om een muziekfestival, een culinair event of de Maagd, in Bergen op Zoom is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners. Het is niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is. 

In onze stad worden leuke evenementen georganiseerd en zijn er culturele voorzieningen voor alle leeftijden. Het cultureel erfgoed van de gemeente mag gezien worden. Cultuur verbindt, inspireert en prikkelt. Wij promoten ons erfgoed, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners. Dat draagt bij aan onze identiteit. Wij vinden het belangrijk om ons cultureel erfgoed te koesteren. Daarbij horen ook cultuurhistorische evenementen zoals de Vastenavend, Sinterklaasintocht, de Mariaommegang en de Krabbenfoor. 

We kijken hoe we met minder belastinggeld efficiënter onze culturele infrastructuur kunnen inrichten. Hoe cultuur vanuit de samenleving, dus minder door ambtenaren, wordt gedragen. Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners en bezoekers. We verwachten een verantwoorde omgang met belastinggeld en inzicht in de besteding hiervan.

Wat betreft sporten

Sporten is ontzettend belangrijk. Sport verbindt, geeft zelfvertrouwen, plezier en ontspanning. Door te sporten zorgen we bovendien goed voor een gezonde, duurzame en weerbare samenleving. Zeker nu onze samenleving steeds ouder wordt, is het belangrijk dat we in beweging blijven en dat sport voor iedereen toegankelijk is. Daarom werken we samen met scholen, sportverenigingen en andere maatschappelijke instellingen zodat iedere inwoner van jong tot oud kan sporten. 

We zorgen voor voldoende plekken om buiten te kunnen spelen en sporten. Wanneer een sportveld plaats moet maken voor iets anders, willen we dat deze ruimte op een andere plek wordt gecompenseerd. Sporten is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. Door te sporten worden we fitter, sluiten we vriendschappen en nemen we actiever deel aan de samenleving. Omdat sport op zoveel manieren een positieve invloed heeft op ons leven, is het logisch om sport in te zetten als hulpmiddel voor onze inwoners met wie het minder goed gaat. Daarom willen we dat sportclubs, het onderwijs en zorginstellingen nauw met elkaar samenwerken, zodat zij problemen op tijd signaleren. 

Sport is toegankelijk voor ouderen en mensen met een beperking. De gemeente besteedt een vast gedeelte van de sportsubsidie aan deze groep inwoners. Waar het kan, zetten we sportaccommodaties zoveel mogelijk in voor meerdere doeleinden. Zo kunnen zoveel mogelijk inwoners gebruik maken van de faciliteiten. 

Sportevenementen zijn een manier om Bergen op Zoom op de kaart te zetten, te verbinden en mensen in beweging te krijgen. Daarom gaan we actief in gesprek met organisaties van grotere sportevenementen om dit voor elkaar te krijgen.

Wat betreft de ondernemers

Bedrijven in de regio zijn de banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met onze ondernemers en bedrijven, dan gaat het goed met de gemeente. Maar de coronacrisis heeft onze Bergse bedrijven en ondernemers hard geraakt. Zij hebben een moeilijke tijd achter de rug. Ondanks dat de coronacrisis nu op zijn einde loopt, moeten we de economie blijven stimuleren. Daarom willen wij ondernemers en bedrijven de komende periode blijven ondersteunen. Zo dragen we bij aan een bloeiende economie, banen voor onze inwoners en innovatieve technieken voor de toekomst. 

Bergen op Zoom bemachtigt een plek in de top 100 MKB-vriendelijkste gemeenten (red. in 2021 stond Bergen op Zoom op de 269ste plek). Door ondernemers en bedrijven de ruimte te geven en te zorgen voor minder regels stimuleert de gemeente een gezonde lokale economie en meer banen. We richten bij de gemeente één loket in waar ondernemers en bedrijven terecht kunnen voor vragen, vergunningen en schuldhulpverlening. Ook na de coronacrisis. 

Om de bereikbaarheid van en onderlinge samenwerking tussen bedrijven te versterken, ontwikkelen we een dienstencampus in en rondom het Bravisgebouw, waarbij zorg een belangrijke factor vormt. Ondernemers en bedrijven krijgen van de gemeente maximaal één aanslag per jaar waarop alle lokale lasten staan vermeld. Ondernemers krijgen meer mogelijkheden om creatief te ondernemen. Zelf kunnen zij het beste beslissen wanneer hun winkel open of dicht gaat, ook op zondag. Hiervoor passen we de verordening winkeltijdenwet aan. We zetten de lobby bij de provincie voort om ons te profileren als een sterke regio en zetten daarbij in op de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Hierbij trekken we op met de gemeenten op de Brabantse Wal en Roosendaal als kernpartner in de vierde stedelijke regio van Noord-Brabant. Daarbij is het van belang dat er meer banen komen binnen onze eigen gemeentegrenzen. 

Ondernemen werkt het beste in een veilige en aantrekkelijke omgeving. Dat is fijn voor onze inwoners en trekt bezoekers aan van buitenaf. Omdat de samenwerking van ondernemers in een winkelgebied of industrieterrein hieraan bijdraagt, bevorderen we de bedrijfsinvesteringszones (BIZ). De gemeente houdt een actuele kansenkaart bij, waarmee ze ondernemers of ontwikkelaars die zich aanbieden direct wegwijs kan maken in de ruimtelijke mogelijkheden binnen onze stad.

Wat betreft de scholen

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leren we kinderen ook wat onze normen en waarden zijn en hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van mensen: de hele samenleving heeft er belang bij. 

Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. Als de kwaliteit van lesgeven onder druk staat, biedt de gemeente ondersteuning. Die rol pakt de gemeente ook als het gaat om het voorkomen van thuiszitters in het onderwijs. Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven. 

School is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij de vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys, huiselijk geweld en andere problemen. De overheid grijpt in als de vrijheid van onderwijs wordt misbruikt. School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur. School- en sportgebouwen kunnen door diverse doelgroepen worden gebruikt. 

Het is van belang dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot de school, met veilige wandel- en fietsroutes. Ook kijken we naar kiss and ride parkeerplekken, bijvoorbeeld bij Brede School de Schans. Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed.

 De stad Bergen op Zoom zit met een schuldenlast. Wat zijn uw plannen om deze terug te dringen?

De afgelopen raadsperiode stond voor Bergen op Zoom in het teken van een financiële opgave. Onze gemeente heeft jarenlang op te grote voet geleefd. Een groot deel van onze gemeenteraad heeft zich middels het Focusakkoord toegelegd op het verbeteren van het financiële huishoudboekje. De Bergse VVD blijft daar onverminderd achter staan. Dat houdt concreet in dat we de exploitatie op orde moeten krijgen, waardoor we uiteindelijk aan de slag kunnen met de afbouw van de schuldenlast. Dit is een klus die nog niet geklaard is. 

Wij zijn fel tegen het verhogen van de belasting op de eigen woning (OZB) en het stijgen van andere lokale heffingen. De gemeente moet eerst zelf haar huishoudboekje op orde krijgen in plaats van het doorbelasten van de financiële schuld naar haar inwoners. Op lange termijn zien wij graag dat de OZB-lasten en andere lasten dalen naar het landelijk gemiddelde. De gemeente Bergen op Zoom heeft, vergeleken met gemeenten van vergelijkbare grootte, een fors ambtelijk apparaat. We kunnen door met minder ambtenaren. We investeren in een compacte maar professionele gemeentelijke organisatie die handelt vanuit dienstbaarheid en de inwoner altijd centraal stelt. 

Om de schuldenlast af te bouwen, streven we naar een jaarlijks begrotingsoverschot van 3 miljoen euro en daarmee in 2026 een nettoschuldenquote van 90%. Om dat te bereiken, zijn impopulaire maatregelen soms onvermijdelijk. Toch kijken we altijd verder dan de bezuiniging alleen en houden daarbij rekening met wat de impact op de samenleving is. We vermijden kortzichtige bezuinigingsoperaties die op lange termijn meer kosten dan opleveren, zowel in euro’s als in maatschappelijke effecten. We gaan niet onnodig hard snoeien in het gemeentelijke takenpakket. We doen wat nodig is. Brengen het voorzieningenniveau terug naar het landelijk gemiddelde. Dat is niet barbaars, maar wel keihard nodig om de gemeente weer financieel gezond te maken.

Waar de gemeente zich terugtrekt, moedigen we onze inwoners, instellingen en bedrijven aan om zelf initiatieven te ontplooien. Zij krijgen daar alle ruimte voor en kunnen rekenen op een faciliterende gemeente. Dat betekent minder belemmerende regels en meer dienstbaarheid vanuit de gemeentelijke organisatie.

We zien toe op een realistische begroting. Meevallers gaan direct naar de algemene reserve, en worden gebruikt om de schuldenlast af te bouwen. Bovendien maken we werk van het risicoprofiel van onze gemeente en gaan we naar een weerstandsratio van 1,0.

We zoeken blijvend naar manieren om geld binnen te halen voor onze plannen en projecten, bijvoorbeeld door subsidiepotjes van het Rijk, provincie en zelfs de Europese Unie aan te spreken. We verstrekken subsidies aan voorzieningen en activiteiten die van algemeen nut zijn. Als voorwaarde voor subsidie verwachten we dat aanvragers ook zelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten en bijdragen aan een maatschappelijk doel. We benutten ons landelijk netwerk om meer geld vanuit de landelijke overheid voor het sociaal domein los te krijgen.

Hoe kijkt u, met bovenstaande vraag in gedachten, naar Bergs erfgoed, zoals:

Bezittingen zoals panden

We zijn kritisch op de hoeveelheid en het onderhoud van gemeentelijk vastgoed. Op termijn kan bijvoorbeeld het stadskantoor naar het huidige Bravisgebouw. Als je doelt op monumenten, en dat vermoeden we, dan gaat het er vooral om rationeel te kijken naar hun betekenis voor de Bergse samenleving en anderzijds kosten en effect voor diezelfde samenleving. Ruecksichtlos verkopen is geen oplossing. Kijken of je gebouwen in bewaring kan geven aan de SBM wel. 

Subsidies aan cultuur

Bergen op Zoom wordt gekenmerkt door een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. We zijn er trots op dat we hiermee veel bezoekers aantrekken. Daarin spelen horeca, sportverenigingen, bibliotheken en buurthuizen een belangrijke rol. Door met elkaar samen te werken dragen we bij aan persoonlijke ontwikkeling en vermaak voor jong en oud. Of het nu gaat om een muziekfestival, een culinair event of de Maagd, in Bergen op Zoom is ruimte voor creatieve ideeën en initiatieven van onze inwoners. Het is niet aan de gemeente om te bepalen wat cultuur is. In onze stad worden leuke evenementen georganiseerd en zijn er culturele voorzieningen voor alle leeftijden. Het cultureel erfgoed van de gemeente mag gezien worden. Cultuur verbindt, inspireert en prikkelt. Wij promoten ons erfgoed, zowel bij onze bezoekers als onze inwoners. Dat draagt bij aan onze identiteit. Wij vinden het belangrijk om ons cultureel erfgoed te koesteren. Daarbij horen ook cultuurhistorische evenementen zoals de Vastenavend, Sinterklaasintocht, de Mariaommegang en de Krabbenfoor. 

We kijken hoe we met minder belastinggeld efficiënter onze culturele infrastructuur kunnen inrichten. Hoe cultuur vanuit de samenleving, dus minder door ambtenaren, wordt gedragen. Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners en bezoekers. We verwachten een verantwoorde omgang met belastinggeld en inzicht in de besteding hiervan.

Investeringen in de toekomst

Sonn, als er één partij is die kansen ziet, is dat de VVD. En investeren en kansen, dat ligt nauw samen. Investeren is namelijk niet alleen geld uitgeven. Want dat zou geld zijn wat we niet hebben. Investeren ook is ruimte geven, lobbyen, kansen pakken, enz. En van die plannen hebben wij er zoveel dat als we die hier zouden opsommen, we 't bestand met antwoord erin te groot maken om op te sturen.

Onderhoud aan de stad

We wonen allemaal graag in een wijk waar we ons thuis voelen. Een wijk die groen, schoon en veilig is. Waar buren met elkaar een bijdrage leveren aan het onderhoud van de straat, maar ook het schoonhouden van de eigen tuin, het balkon en de straat. De gemeente stimuleert dat de wijk en buurt schoon blijven. Want als dat goed gebeurt, kan de afvalstoffenheffing omlaag. We willen meer groene plekken met bomen en planten in de stad. Een stenen omgeving is al snel opgefleurd met vergroening, een struik of plantenbak. Zo zorgen we voor een omgeving die klimaatbestendiger en koeler is. 

Bij het onderhoud van groen werken we zoveel mogelijk samen met inwoners. Initiatieven van bewoners en organisaties om de eigen straat of buurt te vergroenen en onderhouden worden van harte aangemoedigd en krijgen alle ruimte van de gemeente. Hondenpoep, zwerfvuil, vuilnis rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld. De kosten hiervan worden zoveel mogelijk verhaald op de veroorzaker.

Qua grote projecten: we investeren alleen als de toegankelijkheid en het beheer & onderhoud gegarandeerd zijn. Er zijn te veel voorbeelden van aangelegde projecten die niet toegankelijk meer zijn of vanwege gebrek aan onderhoud niet meer functioneren, zoals de Grebbe, het Ravelijn, de Blokstallen 3, Fort de Roovere en de spuiters bij de Dikke Boom. Het kan niet zo zijn dat vrijwilligers dan steeds weer voor de oplossing moeten zorgen. De herontwikkeling van Fort-de-Roovere met trekpleisters als de Mozesbrug en Uitkijktoren Pompejus, is een onbetwistbaar succes. Dit koesteren we door goed onderhoud te plegen en verloedering vroegtijdig in de kiem te smoren.

De Bergse Vastenavend is één van de onderdelen van de Bergse identiteit en DNA. Beloften vanuit de gemeenteraad hieromtrent zijn eenzijdig geschonden zonder rechtvaardige en correcte onderbouwing. Hoe staat u in heel deze probleemstelling:

Heeft u een oplossing voor een onderkomen voor de Bergse bouwers?

De bouwcultuur is essentieel voor de Vastenavend zelf. Als goede convenantpartner steunen wij het inzetten van een scenario waarbij er nieuwbouw gerealiseerd kan worden; belofte maakt immers schuld, en zeker bij zoiets wezenlijks als dit. Daar moeten we uiteraard dekking voor zoeken, en dat betekent keuzes maken, die we niet uit de weg gaan. Maar dat dit qua bouwclubs de juiste weg is, dat staat voor ons vast.

Wat is voor u de essentie van de Bergse Vastenavend en wat is de waarde?

De Vastenavend is misschien wel de essentie van Bergen op Zoom zelf. Het is veel meer dan alleen cultuur, het zit in de haarvaten van onze stad. Veel Bergenaren zijn ermee opgegroeid en voelen de spirit van 't feest tot 't einde van hun oude dag. Dat wil niet zeggen dat alle facetten van de Vastenavend heilig zijn. Het mag nooit ten koste gaan van al het andere. Van bijvoorbeeld goede Jeugdzorg, of veilige straten. Dat hoeft ook niet, als we met z'n allen rationeel blijven, én kansen blijven zien.

Hoe staat u in het plan voor een Bergse Vastenavend Academie en in hoeverre bent u bereid om hierin te investeren, dan wel daadwerkelijk steun te bieden?

In principe zijn wij fan van de campusgedachte; waarbij we de sterke punten van onze stad combineren met onderwijs en economie. Echter, zonder definitief plan kunnen we natuurlijk ueberhaupt niet vaststellen of we moeten investeren.

Iedere onderneming weet dat het belangrijk kan zijn om te investeren vooraleer men een schuldenlast kan terugbrengen. De Bergse politiek lijkt zich alleen te concentreren in het terugbrengen van de kosten. Wat is uw visie hierin?

Zie ons antwoord op de eerdere vraag over investeren.

Bergen op Zoom heeft een regio functie en concurreert hiermee met gemeenten als Roosendaal of onze grote Belgische broer Antwerpen. Wat zijn uw plannen om te voorkomen dat Bergen op Zoom een slapend stadje wordt zonder toekomstperspectieven en waar de jeugd wegtrekt naar andere oorden?

Wij hoeven helemaal niet te concurreren met Roosendaal of Antwerpen. Er liggen juist kansen daar, bijvoorbeeld binnen het plan van de 4de stedelijke regio als het om Roosendaal gaat. Antwerpen kan enorm veel kansen bieden om onze stad aantrekkelijker te maken. Daar hebben wij een puntenplan voor opgesteld: betere verbindingen, makkelijker maken om uit te gaan, makkelijker maken om te werken in de Antwerpse haven, onszelf in de etalage zetten bij Antwerpse gezinnen op zoek naar een huis. 

Als partij met een top-3 onder de dertig, nemen we jeugd bijzonder serieus. Dat zij wegtrekken is een probleem dat we al veel langer aan de kaak stellen. Wat punten op een rij, over hoe wij Bergen op Zoom als jongerenstad zien:

•       Er komen betaalbare woningen voor studenten en starters. Bij het verdelen van socialehuurwoningen krijgen onder andere jongeren een voorrangspositie op anderen. Daar zetten wij bij woningbouwcorporaties keihard op in.

•       We geven ruim baan aan jongeren in de Binnenstad. Om te wonen, ontspannen en ondernemen. Zij brengen het leven terug in het centrum van Bergen en dat van Halsteren.

•       Bij nieuwbouwprojecten krijgen jongeren die in Bergen op Zoom wonen voorrang bij het inschrijven op deze projecten. Er worden hierover afspraken gemaakt met ontwikkelaars en eigenaren.

•       We blijven ons inzetten voor een HBO of universiteit in Bergen op Zoom. Wij denken hierbij aan campusconstructies zoals de zorgcampus Vrederust en het DAB-lab, waarbij bedrijven en onderwijs elkaar op een campus kunnen versterken. Dit zorgt voor onderwijs en werkgelegenheid voor jongeren. Ook zetten wij ons in voor de versterking van het al bestaande MBO/MBO+ onderwijs en uitbreiding van het aanbod van studierichtingen.

•       We zorgen voor genoeg stageplekken binnen onze gemeente. Iedereen moet op de fiets vanuit huis een stageplek kunnen vinden. We zoeken binnen onze eigen organisaties alleen stagiairs uit onze eigen gemeente.

•       We kunnen geen kroegen bijtoveren, maar wel alle ruimte geven aan horeca, feestjes, evenementen en recreatie. We maken werk van gave evenemententerreinen zoals de Waterschans.

•       We blijven jongeren actief betrekken bij de politiek en nemen de adviezen van de jeugdraad daarbij zeer serieus. We moedigen jongeren aan om zich aan te sluiten bij de jeugdraad.

•       Het coronavirus heeft het belang van mentale gezondheid extra onderstreept. Door met scholen en sportverenigingen al vroeg in te zetten op het weerbaar maken van de jeugd en bespreekbaar maken van mentale gezondheid kunnen veel problemen worden voorkomen.

 

Wat zijn de vijf kernpunten van uw partijprogramma?

1. De basis op orde: veilige, schone en groene wijken.

2. De financiën op orde: een financieel gezonde gemeente, zonder lastenverzwaringen.

3. Bouwen, bouwen, bouwen. Voor alles generaties. Betaalbaar en duurzaam.

4. Meer werkgelegenheid. Daarom ontwikkeling Auvergnepolder voor duurzame bedrijvigheid.

5. Een bruisende binnenstad. Volop vrijheid voor wonen, winkels, kantoren, horeca en beleving.

 

Waarin onderscheidt uw partij zich van de andere partijen?

Onze positiviteit. Tuurlijk kunnen er flink wat dingen beter en anders. Maar dat eeuwige zuur zijn, dat eeuwige klagen en negatief zijn, daar bereiken we helemaal niets mee. Dus hup, schouders eronder en naar de toekomst kijken. Dat proberen we niet alleen uit te stralen, dat belijden we ook.

 

Heeft u nog ene onderwerp dat u op de kaart wilt zetten?

Verdraagzaamheid. Als we de woningnood willen oplossen, zullen we soms de hoogte in moeten. Als we willen beleven, zal er rondom onze hotspots meer leven zijn. Als we willen groeien, hebben we ruimte nodig. Berrege maken we samen, en dat betekent soms ook het grote plaatje voor ogen houden. De visie op onze stad in 2047, zoals vraag één luidde. Ook in de alledaagse kleine keuzes.