Ze zeggen wel eens dat een stad leeft, dat ze zich continue hervindt.

Nou, ik kan je wel vertellen dat de tijdsgeest van een stad soms ingehaald wordt door tijd zelf. Ik reed door “mijn” oude buurt: ’t Fort, De Zeekant en de Jordaan in Bergen op Zoom. Natuurlijk wist ik allang dat winkeltjes als “Nelissen”, “Van Sprundel” en “Van den Berg” al lang verdwenen waren, dat bekende personen al lang overleden waren, maar ik zag hoe complete straten veranderd waren. Het aangezicht van mijn oude wijk zelf was compleet veranderd op bepaalde plaatsen.

Terwijl ik daar rond reed, zo’n beetje met een nostalgische pet op, zag ik me af en toe terug in de belevingen en avonturen van mijn eigen jeugd.  Dat gevoel had ik al meer de laatste tijd als ik in een kroeg zat en met oude bekenden sterke verhalen ophaalde. Het waren mooie verhalen, uit tijden die me gevormd hebben. Van een wijk waar gemeenschapszin de rode draad was. Van een tijd waar alles zoveel beter was dan nu. Of is dat slechts de meewarige blik van iemand die ouder wordt? 

Enfin, ik vond dat de herinneringen niet zomaar mochten oplossen in vergane tijd. Ik moest ze vastleggen. Dus begon ik met het optekenen van hetgeen zich in mijn hoofd genesteld had. Het werden verschillende hoofdstukken, moment opnamen. En zo groeide het uit tot een boek. Ik schreef de verhalen vanuit het perspectief van een jonge tiener die begin jaren ’60 geboren was en van alles meemaakte. Het bood me de ruimte om straten te vernoemen, bekende namen te laten vallen en belevingen vanuit het verleden vast te leggen. Het bood me letterlijk een venster op het verleden van een typische oude Bergse volksbuurt. 

Toen het boek vorm kreeg, benaderde ik mijn uitgever Boekenindustrie met het idee om het als boek uit te geven. Ik had het zelfs al een titel gegeven: “De avonturen van Drieste Dirk, in het Bergs kwartier”. De familie van Bommel was in eerste instantie sceptisch. Het boek zou wel een erg beperkt publiek kennen. Het was immers een soort jeugdboek dat gericht was op slechts een klein stukje Bergen op Zoom. Maar toen ze de eerste hoofdstukken gelezen hadden, werden ze enthousiast. Dit boek kon wel eens aanslaan, niet alleen bij een hoop Bergenaren, maar ook als jeugdboek. Boekenindustrie besloot het avontuur aan te gaan.

Zelf wilde ik het boek “smoelwerk” geven door er afbeeldingen in op te nemen. Oude aanzichten van straten, spelende kinderen.

Ik vond zelfs de zoon van een nichtje bereid om in de huid van Drieste Dirk te kruipen. Siem van Kaam kreeg de pet van zijn overgrootvader, mijn vader, op en stond model op verschillende locaties in de oude wijk en aan de Kraaijenberg.

Al die afbeeldingen bewerkte ik met een computerprogramma, zodat het net oude tekeningen leken. Het paste perfect bij het boek.

Mijn uitgever zou geen Boekenindustrie heten als ze niet met een fantastische cover en vormgeving kwamen. Het boek kreeg de oude uitstraling waar ik naar zocht, en meer. Reclame maken ging nu vanzelf. Ik had wat berichten in verschillende Facebook groepen gedropt en mond op mondreclame deed de rest.

Vrijdagdagmiddag 26 november was de officiële presentatie in Café De Saeck bij Lieve en Herman. Het was bomvol. Ongelooflijk hoeveel mensen er op deze presentatie afgekomen waren. Was het mede dankzij de geweldige trailer, gemaakt door mijn Vlaamse vriend en schrijver Marc Kerkhofs, die op het internet rondwaarde?

Pim van Bommel, een van de mensen achter Uitgeverij Boekenindustrie, had behoorlijk wat boeken bij, maar ze waren in een mum uitverkocht. Zo liep het ook storm met bestellingen.

Op maandag 29 november kreeg ik een bericht van de uitgever: "Beste boekliefhebber, Hartelijk dank voor uw bestelling van het prachtige boek van Sonn Franken, De avonturen van drieste Dirk, ISBN 9789492046468. 

Door een niet voorziene explosieve vraag naar dit schitterende boek, is de eerste druk volledig uitverkocht. Geen paniek, de drukker is heel hard bezig om een nieuw zending deze week uit te leveren."

Er waren nog behoorlijk wat mensen die toch een gesigneerd exemplaar wilden. Dus besloot ik een nieuwe signeersessie bij De Saeck te organiseren op vrijdag 10 december. En weer vlogen alle meegebrachte boeken er uit. 

Ondertussen heb ik al een nieuwe voorraad besteld.

Ook kreeg ik al een eerste hartverwarmende reactie binnen: 

Hoi Sonn wat een stik gaaf boek, het was zo spannend dat ik het al uitgelezen heb. Nu ga ik maar wachten op het vervolg erop 

Heel veel wat herkenbaar was voor mij, kom ook uit de Jordaan. Er waren nog wel meer schoffies toen haha.

Het was super verslavend zodat je het boek niet weg kan leggen.”

 

Je kan wel zeggen dat “De avonturen van Drieste Dirk” op zich een heel eigen avontuur begint te worden. Ben benieuwd wat de recensies over dit boek gaan zeggen.

Voor mij is het in ieder geval een super resultaat en ik ben erg blij met de positieve reacties die ik krijg.

Hierbij wil ik BI Boekenindustrie weer hartelijk danken voor de bijzonder aangename samenwerking en hun vertrouwen in mij als schrijver.

Ik wil Lieve en Herman bedanken voor het uitlenen van hun “Saeck”.

Natuurlijk Bastin van Elzakkers weer bedankt voor de foto’s en het artikel op onze site.

Henk Franken bedankt voor de stikstééngève presentatie van de oude cafeekes.

Marc Kerkhofs bedankt voor de geweldige trailer.

En natuurlijk iedereen dank voor de aanschaf van mijn boek en een vraag: laat me weten wat je er van vindt 😉

 

Bedankt allemaal.

 

Op naar het volgende schrijfavontuur 😉