De coöperatieve Burgerboerderij Brabantse wal is op dit moment actief leden aan het werven om in het nieuwe jaar te kunnen starten.

Deze burgerboerderij zoekt 200 leden/huishoudens om samen op biologische wijze groenten, akkerbouwproducten, fruit en noten te gaan telen in de nabijheid van Bergen op Zoom. Wekelijks kunnen de leden voor hun huishouden lekkere en gezonde groenten en fruit/noten bij de boerderij ophalen. 

Tegelijkertijd is De Stichting Burgerboerderij Brabantse Wal i.o. op zoek naar 8-10 Ha grond. Bedoeling is over enkele maanden, als er voldoende huishoudens zich hebben aangemeld, te besluiten om de coöperatie daadwerkelijk op te richten. 

We zijn op Facebook, Instagram en Internet te vinden en nadere informatie is ook te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Burgerboerderij Brabantse Wal is mede geïnspireerd op het concept van Herenboeren.nl, maar wijkt daar op een essentieel onderdeel van af: wij worden volledig groen en zullen geen dieren voor productiedoeleinden gaan houden. Wij vinden dat niet meer passen in de huidige voedseltrend en in de noodzakelijke transitie die de landbouw moet doormaken. In onze regio is reeds een ruim aanbod voorhanden van (biologische) vlees en zuivelproducten. Ook praktisch is ons concept eenvoudiger te realiseren omdat we minder land nodig hebben en minder vergunningen.

Gezien de grote belangstelling voor dit soort coöperatieve concepten in Nederland (recente publicaties in Zeeland) verwachten wij dat ook in Bergen op zoom voldoende belangstelling zal bestaan.

 

 

 

Over Burgerboerderij Brabantse Wal:

Weten wat je eet. Waar je boontjes, sla en bloemkool vandaan komen. Dat vinden we allemaal steeds belangrijker. Wie is er niet graag gezond! Toch gaat het karretje in de supermarkt vol, want makkelijk. 

Waar dat eten vandaan komt, hoe het is geteeld? Of het echt biologisch is zoals de etiketten je tegemoet schreeuwen? Niemand die je dat gaat vertellen. Daar moet je maar op vertrouwen.

Het kan anders. Je eigen groente, fruit, noten, aardappelen van dichtbij huis, vers en lekker van een boerderij die je samen met anderen hebt opgezet. Waar je meehelpt, ziet hoe alles groeit. Waar je samen bepaalt wat er wordt verbouwd. En vooral: waar alles biologisch is geteeld. We laten de natuur zijn werk doen. Gezond! 

Daar op die boerderij kun je het hele jaar door eens in de week terecht voor groente, fruit en noten voor jou en je gezin. Net buiten de stad. Een mooi uitje op de fiets, de fietstassen achterop. 

Ons bedrijf is maar een paar kilometer van het centrum van Bergen op Zoom verwijderd. Maar het is meer dan eventjes je eten halen. Hier maak je een praatje, wissel je recepten uit, of geniet je van een kopje koffie of thee.

Eten wat het land levert zoals vroeger. En dat wisselt per seizoen. Want we laten onze boontjes niet uit Afrika invliegen. We telen ze zelf. Dat is wel zo goed voor het milieu. En draagt bij aan de strijd tegen de klimaatverandering denken we.

Daarom eten we die boontjes in de zomer en kool in allerlei variaties in de winter. Als voorbeelden hoor, want op de boerderij wordt van alles geteeld, tientallen soorten groenten en landbouwproducten is ons idee. 

Klinkt als een sprookje? Te mooi om waar te zijn? Nou, nee. Die boerderij is er nu nog niet ,dat klopt, maar komt er wel. Als we dat met zijn allen maar hard genoeg willen. Wij, een tiental Bergenaren, hebben dit voorjaar het initiatief genomen voor wat we “Burgerboerderij Brabantse Wal” hebben gedoopt. 

Nu zoeken we mensen die willen meedoen. Die net als wij overtuigd zijn dat jij, je partner, je kinderen, je kleinkinderen gezond eten waard zijn. Maar dat je er wel iets voor moet doen. Zelf! 

Wat is het idee? Met zo’n tweehonderd deelnemers huren we samen een lap grond van zeven a acht hectare. Verkennende gesprekken met de grondeigenaren in de directe omgeving van de stad zijn al in gang gezet. De coöperatie, want dat is het straks, neemt een boer in dienst. Die zorgt ervoor, samen met de leden, dat alles groeit en bloeit. Biologisch. En dat kan! 

Klinkt nog steeds allemaal te mooi om waar te zijn? Waar komt bijvoorbeeld het geld vandaan? Voor de huur van de grond voor het salaris van de boer en voor de aanschaf van machines. Ook daar is over nagedacht.

Elk huishouden betaalt om te beginnen zo’n 1500 euro. Als er tweehonderd deelnemers zijn bouwen we als Burgerboerderij Brabantse Wal op die manier een mooi startkapitaal op. Nodig om te kunnen investeren in machines en in de aanleg van een voedselbos. Kortom in alles wat nodig is voor de start. 

Krijg je je groente, fruit en noten die je wekelijks kunt afhalen gratis? Nee ,sorry. In de supermarkt betaal je toch ook? Per persoon vraagt Burgerboerderij Brabantse Wal elke week ongeveer zeven euro. En die supermarkt? Daar kom je een stuk minder. Maar uiteraard wel voor je bananen en sinaasappels. Want die levert onze boerderij niet. 

Die zeven euro per persoon is nodig om de exploitatie van te betalen. Het salaris van onze boer, de pacht van de grond, de zaden en onderhoud van machines. Hebben wij als initiatiefnemers die bedragen allemaal zo maar zelf verzonnen? Nee, echt niet. 

De afgelopen maanden hebben we al heel wat voorwerk gedaan. Want ons land kent al een fiks aantal van dit soort gezamenlijke boerderijen. De onze doet het overigens zonder dieren, daar is veel meer grond voor nodig en dat is lastig dichtbij de stad. Zonder dieren, bijvoorbeeld koeien is er ook minder CO2-uitstoot. Ook daar hebben we over nagedacht. 

De stand van zaken van dit moment: de werving van deelnemers begint nu. Via flyers, via een eigen website ( www.burgerboerderijbrabantsewal.nl ), via Facebook. Maar ook door regelmatig in het centrum van Bergen op Zoom en op andere plaatsen aandacht te vragen voor wat we willen. 

Eind dit jaar maken wij als initiatiefnemers de balans op. Is er genoeg animo dan gaan we door. Samen met jullie. Voor de duidelijkheid: nu ja zeggen verplicht je tot niks en kost je geen cent. Dat speelt pas als de boerderij er echt komt. In 2022? We zijn benieuwd.

Als je direct met ons in contact wilt komen kun je bellen naar Jolande Vermaas (06 12051272) of Ton Ringersma (0653124762).