Nieuws vanuit het stadskantoor

 

Nedalco Schoorsteen weer op volle hoogte

De Nedalco schoorsteen heeft zijn oorspronkelijke lengte van 75 meter terug. Een 15 meter hoge staalconstructie is donderdag 8 december in één keer op de schoorsteen gehesen.

Wethouder Ad van der Wegen verrichtte de officiële handeling. Hiermee is de restauratie van een markante blikvanger voor de stad voltooid. De schoorsteen vormt straks een bijzondere landmark in het nieuwe plan Schelde Veste. In de loop van december wordt het stalen frame op de schoorsteen ’s nachts aangelicht, wat in de wijde omgeving te zien zal zijn. Voor de kleur van de verlichting is gekozen voor de kleur lavendel, een verwijzing naar de spiritus en alcohol die hier gemaakt werd.

Karakteristiek 

De Nedalco Schoorsteen dateert uit 1938 en is één van de hoogste gemetselde schoorstenen van Nederland. Het bouwwerk is karakteristiek voor Bergen op Zoom. Bij Nedalco werd alcohol gemaakt uit melasse: het was jarenlang een belangrijke werkgever voor de Bergenaren.

Verwijderd 

Omdat de schoorsteen ernstig verzwakt was moest een deel van de top worden verwijderd. Om het monument te kunnen redden heeft Stichting Schoorsteen Nedalco in februari 2010 via een samenwerking tussen N.V. Monumenten Fonds Brabant en BOEi, de schoorsteen gekocht van eigenaar Nedalco. De financiering voor de restauratie is daarop mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, Gemeente Bergen op Zoom, Prins Bernard Cultuurfonds en Koninklijke Nedalco. Eerder dit jaar is gestart met de wederopbouw.

 

Ali B rapt tijdens nieuwjaarsreceptie

Nederlands bekendste rapper Ali B heeft voor het 800-jarig bestaan van Bergen op Zoom een speciale rap gemaakt. Op een van de beroemdste Nederlandse geuzenliederen en het volkslied van Bergen op Zoom Merck Toch Hoe Sterck geeft Ali B op 9 januari 2012 de aftrap voor het feestjaar van deze gemeente.

Ali B: ‘Alles is hier begonnen’

Hoewel hij er niet vandaan komt, begon de carrière van Ali B in Bergen op Zoom. ‘Op de Heiningenflat heb ik met Bergenaar Kayaman mijn eerste hits gemaakt. En mijn eerste betaalde optreden was er. Kreeg ik €150,- voor. Het is ook de plek waar mijn vrouw en moeder van mijn twee kinderen, Bregje, vandaan komt. Het mooiste in mijn leven komt dus uit Bergen op Zoom.’

 

 Oma opperde ‘Merck Toch Hoe Sterck’

Ali B komt er nog graag. ‘Broodje shoarma eten bij Opera, mijn auto laten repareren bij Abali, even langs bij mijn schoonmoeder.’ De oma van Bregje opperde om iets te doen met het lied Merck Toch Hoe Sterck. Ali B: ‘Het is een lied waar trots uit spreekt. En met een hiphop beat eronder wordt zo’n historisch lied lekker van deze tijd.’

 

 Ibach-orgel ingezet bij rap

De rap van Ali B zal op 9 januari worden uitgevoerd met lokale talenten. Rapper Braz, producers van Headroom Studio’s en het koor Hortus Musicus Religiosus doen mee. Ook wordt het net gerestaureerde Ibach-orgel ingezet dat dateert uit  1864. Dit monumentale orgel met duizend pijpen en een barokke klank zal tijdens het nummer zijn tonen laten klinken.

 

 Nieuwjaarsreceptie

De burgemeester van Bergen op Zoom, Han Polman, is blij dat Ali B de aftrap van het 800-jarig bestaan tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie wil opluisteren met een unieke, op maat gemaakte rap. ‘Met deze rap verbinden we verschillende generaties en culturen. Ali B is een bruggenbouwer, wij willen dat als gemeente ook zijn.’

 

 Merck Toch Hoe Sterck

Merck Toch Hoe Sterck is een van de bekendste Nederlandse geuzenliederen. Het lied dateert uit 1626 en is geïnspireerd op een Italiaanse dansmelodie. De tekst gaat over de succesvolle weerstand tegen het drie maanden durende beleg van de Spanjaarden in 1622.  

 

ID-kaart jongeren in 2012 fors duurder

Elk jaar worden de kosten voor reisdocumenten opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt eind december met een besluit van de gemeenteraad.

Vooruitlopend daarop informeren wij u alvast over de meest opvallende wijziging.

 

De prijs voor een identiteitskaart voor jongeren onder de 14 jaar is nu slechts € 9.20. Deze gaat per 1 januari 2012 vermoedelijk omhoog naar: € 30,00.
De prijs voor een identiteitskaart voor personen boven de 14 jaar gaat dan naar verwachting iets omlaag van € 43,85 naar € 40,05.
Wilt u nog gebruik maken van het voordelige tarief voor jongeren onder de 14 jaar? Vraag dan de kaart aan voor 1 januari 2012.

 

Sloopwerkzaamheden Calandweg en Havendijk

De gemeente is voor het project Schelde Veste aan de Havendijk en Calandweg begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Daarvoor moeten de gebouwen die er op staan, worden gesloopt.

Deze sloopwerkzaamheden zijn voor de kerst gereed. Vervolgens start in het 2e kwartaal 2012 de bouw van een nieuw ketelhuis stadsverwarming door Essent aan de Calandweg.  De loods aan de Havendijk staat op de grond van de Waterschans. Deze loods wordt gesloopt om verder onderzoek mogelijk te maken op dit terrein.

Nieuw ketelhuis stadsverwarming Essent
Maandag 5 december is het afbreken van de loods aan de Calandweg 5 gestart. Het terrein gaat de Gemeente Bergen op Zoom verkopen aan Essent. Deze partij gaat hier in het 2e kwartaal een nieuw verwarmingstation bouwen voor de stad. Het huidige ketelhuis voor stadsverwarming van Essent, op het terrein van Nedalco, moet daar plaatsmaken voor woningbouw. 

 

Resten van Wouwsepoort blootgelegd

Bij de werkzaamheden in de Stationsstraat-West (naast V&D) zijn de resten blootgelegd van de Wouwsepoort die daar ooit gestaan moet hebben.

Aannemersbedrijf Gebr. Moerland stuitte samen met archeoloog Marco Vermunt en assistent-archeoloog Alexander van der Kallen op deze vondst. Volgens Marco vermunt was wel duidelijk dat ongeveer op deze plaats een stadspoort gestaan moet hebben, maar was de precieze plek tot nu toe onbekend. Waarschijnlijk gaat het hier om een zogenoemde ‘voorpoort’ omdat de eigenlijk poort waarschijnlijk iets verderop moet liggen. De stadsarcheoloog krijgt tussen de graafwerkzaamheden door de tijd om een en ander in kaart te brengen.

Volgens Marco Vermunt stamt het bouwwerk (dat ooit net zo groot moet zijn geweest als de Gevangenpoort) uit 1330. Zeker is dat niet, want het bouwsel kan ook nog ouder zijn. Wethouder Ad van der Wegen liet zich maandagochtend ter plekke bijpraten over de vondst. Bij de resten van de muren is heel goed te zien dat er een forse poort gestaan moet hebben. Ook is in het gegraven gat goed zichtbaar dat op verschillende momenten bestrating is aangelegd in de huidige Stationsstraat. Zo kwamen Vermunt en Van der Kallen betrating tegen uit de 14de eeuw en bestrating uit de tijd rond 1600. Volgens projectleider Karen Flore betekent de vondst niet dat het werk niet door kan gaan. De planning om de straat voor de Vastenavendintocht 2012 gereed te hebben ligt vooralsnog op schema.