Bravis Ziekenhuis heeft ons weer heel wat te vertellen

Bravis scoort hoog in de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen

Bravis ook in 2020 financieel gezond

Het Bravis ziekenhuis scoort hoog bij de financiële test van BDO Accountants & Adviseurs. “Bravis handhaaft haar positie in de top 10 en dat is een mooi resultaat. We laten hiermee zien dat Bravis een financieel gezond ziekenhuis is en blijft, ondanks de onvoorziene zorguitgaven voor coronapatiënten”, aldus Luc Stevens, manager Finance & Control.

BDO analyseert ieder jaar de financiële jaarverslagen van alle ziekenhuizen in Nederland. Met deze financiële stresstest wil BDO de veerkracht van ziekenhuizen vergroten.  

2020 was een onzeker jaar, ook voor Bravis. “Zo hebben we veel onverwachte kosten gemaakt voor coronapatiënten. Ook zijn we inkomsten misgelopen doordat veel van de zorg is uitgesteld. Desondanks hebben we ons huishoudboekje redelijk op orde gehouden. Het financieel resultaat over 2021 zal sterk afhangen van de Corona Bijdrageregeling en de ontwikkeling van de coronapandemie. We blijven kwalitatief goede zorg aanbieden en financiële ruimte houden om noodzakelijke investeringen in medische apparatuur te kunnen blijven doen. Een financieel gezond ziekenhuis is noodzakelijk om het nieuwe Bravis ziekenhuis te kunnen bouwen”, aldus Luc Stevens. 

De hoge klassering noemt Albert-Jan Mante, lid Raad van Bestuur, een compliment voor de hele organisatie van Bravis. “Het is heel knap om in zo’n lastig jaar als 2020 en goede zorg te leveren en ook de financiën op orde te hebben.” 

 

Gebouwen in Roosendaal kleuren paars op woensdag 17 november

Bravis vraagt samen met gemeente Roosendaal aandacht voor WereldPrematurenDag

Op woensdag 17 november kleuren het Raadhuis en de televisietoren in Roosendaal paars. “We vragen hiermee aandacht voor WereldPrematurenDag”, vertelt Bianca Janssen, Neonatologie High Care verpleegkundige bij Bravis.  “Eén op de tien baby’s wordt geboren voor de 37ste week van de zwangerschap. In ons ziekenhuis waren dat vorig jaar 229 baby’s. Een vroeggeboorte heeft een grote impact op de ouders, eventuele broertjes of zusjes en de baby zelf. Daar vragen we aandacht over. Ook krijgen de ouders van een baby op de neonatologie-afdeling van Bravis een goodybag, gesponsord door verschillende lokale bedrijven.” 

Overal in Nederland kleuren gebouwen paars op 17 november. Er is voor paars gekozen, omdat dit de kleur is als je de babykleuren roze en blauw met elkaar mengt. Bianca vroeg de gemeente Roosendaal of zij mee wilden werken aan dit initiatief. Han van Midden, burgemeester van Roosendaal deelt: “Wij geven graag aandacht aan WereldPrematurenDag. Zelf heb ik ook in de situatie gezeten van deze ouders, ik weet hoe onzeker die eerste tijden zijn. Gelukkig gaat er veel aandacht, liefde en medische zorg naar deze kinderen. Laten we daar met z’n allen altijd voor blijven zorgen.”

Bij het Bravis Moeder en Kindcentrum in Bergen op Zoom kunnen baby’s vanaf 32 weken worden geboren. Een baby kan dan te maken krijgen met ademhalingsondersteuning, couveuseverpleging, infuus of sondevoeding. Bevalt een moeder eerder, dan gaan ze naar een ander specialistisch centrum, zoals het Erasmus Medisch Centrum Sophia. Als de baby 32 weken of ouder  is, komt hij of zij terug naar het MKC voordat ze naar huis kunnen. De baby’s ontwikkelen zich verder en leren drinken. Deze laatste loodjes wegen voor ouders soms het zwaarst. 

Bianca vertelt: “Als medewerkers zorgen wij voor de baby’s en natuurlijk ook de ouders. Het is voor hen een heel spannende periode en wij proberen er zo goed als mogelijk voor hen te zijn. Het is fijn dat we hen op 17 november een beetje extra kunnen verwennen met een goodybag. Dit is een klein katoenen rugzakje met een truitje, badcape, cadeaubon, knuffelkoord, verzorgingsartikelen, gesponsord door bedrijven. En door aandacht te vragen voor vroeggeboren baby’s, hopen wij ook op meer begrip en kennis bij hun omgeving over de kwetsbaarheid van deze baby’s.”