In de vergadering van donderdag 28 januari j.l. heeft de gemeenteraad een definitieve klap gegeven op de afschaffing van de achterhaalde hondenbelasting.

Deze werd al per jaar gedeeltelijk afgebouwd na een motie van Gertjan Huismans in 2015 (destijds VVD en nu fractie PUNT) die door de raad werd omarmd. Door de financiële problemen in Bergen op Zoom dreigde deze weer te worden ingevoerd. De raad hield afgelopen week echter voet bij stuk. Op D’66 na stemde de raad unaniem voor de afschaffing. Dat betekent dat duizenden hondenbezitters dit jaar de belasting niet meer op de gemeentelijke heffingen zullen zien terugkomen. “De vreugde daarover is groot bij de hondenbaasjes. Zeker in deze coronatijd zijn huisdieren een belangrijke troost tijdens de lock-down”, zo stelt Huismans.
De hondenbelasting lag al lang onder vuur omdat deze afstamt uit de tijd van de hondenkar in de middeleeuwen. Nu honden als huisdier worden gehouden gaat die reden niet meer op. Er is ook keen kattenbelasting of papagaaienbelasting. Ook in de tweede kamer ligt de belasting onder vuur.
De belasting werd niet besteed aan hondenbeleid maar verdween in de algemene middelen. Bij het begin van de afschaffing in 2015 stortten de hondeigenaren maar liefst jaarlijks 450.000 euro in de gemeentekas. Zo draaiden zij op voor algemene kosten. De belasting was een melkkoe.