Veel patiënten met de huidaandoening psoriasis gebruiken zware medicijnen die de afweer van het lichaam remmen.
Het is niet bekend wat voor hen de gevolgen van een coronabesmetting zijn. Lopen zij extra risico om ernstig ziek te worden of verzachten hun medicijnen juist de gevolgen van het coronavirus? Dat gaat de komende maanden onderzocht worden. Het medisch-wetenschappelijk onderzoek onder 1500 psoriasispatiënten is opgezet door het dermaTeam van het Bravis ziekenhuis.
Het coronavirus plaatst de dermatologen voor een lastige vraag. “We weten eigenlijk niet wat we onze psoriasispatiënten moeten adviseren”, meldt dermatoloog M. Tjioe. “Er zijn slechts enkele publicaties over patiënten die corona hebben gehad en deze zware medicijnen gebruiken. Deze patiënten waren allemaal opgenomen met coronaklachten, zodat je mogelijk een grote groep mist van patiënten die wel corona hebben gehad, maar niet zijn opgenomen. Wel zien we dat het aantal psoriasispatiënten dat met ernstige coronaverschijnselen op de Intensive Care (IC) wordt opgenomen, heel laag is. Het lijkt er dus op dat corona voor deze patiënten geen extra risico vormt en dat zij hun medicijnen gewoon kunnen gebruiken, maar we weten het dus niet zeker.”
Gunstig effect
Het is zelfs denkbaar dat de medicijnen om psoriasis te verlichten een gunstig effect hebben. “Er zijn coronapatiënten die ernstig ziek worden omdat hun afweersysteem heftig reageert. Door het gebruik van afweerremmende medicijnen kun je ernstige klachten verminderen en daardoor de ligduur op de IC verlagen”, vertelt Tjioe. Het is nog onduidelijk of de medicijnen die psoriasispatiënten gebruiken hetzelfde effect hebben.
Onderzoek
Een medisch-wetenschappelijk onderzoek is de enige manier om te achterhalen of een psoriasispatiënt meer of minder ziek wordt van een coronabesmetting. Dat initiatief heeft het dermaTeam van het Bravis ziekenhuis genomen. “We gaan onderzoeken hoeveel psoriasispatiënten een COVID-19-infectie hebben gehad. Daarin onderscheiden we drie groepen: patiënten die alleen een zalf gebruiken, patiënten die de klassieke medicijnen in tabletvorm innemen en patiënten die biologische geneesmiddelen inspuiten. In totaal willen we 1500 patiënten onderzoeken. Gezien het grote aantal doen we dat samen met het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en het Radboud UMC in Nijmegen”, legt Tjioe uit.
Bloedonderzoek
De deelnemende patiënten ontvangen een uitgebreide vragenlijst en het verzoek om bloed af te geven dat wordt onderzocht bij Microvida. “Via bloedonderzoek weten we of de patiënt een corona-infectie heeft gehad. Dat is niet alleen voor ons onderzoek belangrijk, maar voor de deelnemer ook goed om te weten. Zeker nu er discussie komt over het al dan niet later vaccineren van patiënten die al eerder corona hebben gehad”, aldus de dermatoloog. Een onderzoek van deze omvang is voor het Bravis ziekenhuis een unicum. “We doen het samen met de twee andere ziekenhuizen, maar wij hebben het opgezet en de financiering binnengehaald bij farmaceut Novartis. Het heeft een half jaar geduurd voordat we de goedkeuring binnen hadden. We zijn heel blij dat we nu aan de slag kunnen.”
Resultaten snel bekend
Tjioe en zijn team verwachten deze maand te kunnen starten. “In maart/april hopen we 1500 patiënten bereid te hebben gevonden om deel te nemen. De resultaten van de bloeduitslagen kunnen snel bekend zijn, zodat we nog voor de zomer een goede indicatie hebben”, vertelt de dermatoloog die heel benieuwd is naar de uitkomst van het onderzoek. “Natuurlijk hoop ik dat een deel van de psoriasispatiënten zonder veel klachten corona heeft gehad. Dat zou betekenen dat de medicijnen gewoon gebruikt kunnen worden. Is de uitkomst dat de patiënten moeten stoppen met hun medicijnen, dan wordt hun psoriasis vaak erger.”
Vaccins
Het effect van de coronavaccins op psoriasispatiënten is eveneens nog onbekend. “Dat zou een vervolgonderzoek kunnen zijn”, erkent Tjioe. “Maar laten we eerst afwachten wat uit dit onderzoek komt. Dat is al spannend genoeg.”