Afgelopen 30 december was ik te gast in de uitzending bij Kees Spikker, ZuidWestFM. 

We zouden op het jaar 2020 terugkijken. Omdat ik me geroerd had in het politieke steekspel van Bergen op zoom en vanwege de nieuwe resultaten op mijn schrijverspad, was ik door Kees uitgenodigd. Ik heb de mazzel dat ik al eerder in een uitzending van Kees te gast mocht zijn. Dat is eigenlijk niet vreemd, want Kees besteed buitengewone aandacht aan zijn eigen lokale omgeving.

Ik weet niet anders dan dat ik Kees met name ken van zijn radioprogramma’s. Ik vraag me dan ook af sinds wanneer Kees al radio “maakt”, en hoe dat ooit begonnen is?

 

‘Ik ben sedert 1987 werkzaam bij de lokale omroep, eerst de BRTO en vanaf 2011 bij streekomroep Zuidwest. In augustus 1987 kreeg ik van Paul v.d. Bogaard de uitnodiging om mee te werken aan de opstart van het sportprogramma sportlokaal. Het eerste jaar werkte ik mee aan diverse programma’s en was betrokken bij de realisering van sportlokaal en politiek Bergen. In 1988 begon ik met mijn toenmalige team, bestaande uit Lilian van Tiggelen, Peter Sannen en Conny van Tilborg, aan het informatieve programma Midweek Magazine. Het programma werd in 2014 omgedoopt in Zuidwest update editie woensdag tot op heden heb ik er 1681 gemaakt. Vanaf 1 februari 2021 is intern het besluit genomen om de oorspronkelijk naam weer in te voeren. Het programma Zuidwest-midweekmagazine is te beluisteren op woensdag van 18:00-19:00 uur. Het huidige team bestaat naast mij uit Alex Pijnen en Tomas Brouwers.

(Het huidige "team Spikker")

Naast Midweek Magazine maakte ik tot eind juni 2012 1160 afleveringen van Op verzoek waarin zondagmiddag om 12.00 uur de wensen van de luisteraars werden gedraaid.’

 

Kees heeft in zijn uitzendingen altijd al veel aandacht besteed aan zijn eigen omgeving. Ik zelf vind dit ook belangrijk. Wat speelt er zich af in onze eigen regio, welke mensen doen wat, wat is er te beleven? We leven namelijk hier op de Brabantse Wal en niet in ’t Gooi of zo. Dus leg ik Kees de vraag voor waar die interesse bij hem vandaan komt?

‘Veel aandacht werd besteed aan de eigen regio dit was/is ingegeven omdat ik van mening ben dat er veel gebeurt dat bij de andere media vaak onderbelicht blijft.

Veel z.g. kleine dingen zijn voor de mensen die het betreft grote zaken die aandacht verdienen.’

 

Ik moet Kees helaas gelijk geven. Steeds meer van de gangbare media besteden steeds minder aandacht aan hun eigen omgeving. Al vaak wil men dat de buidel getrokken wordt, het is immers al vaak “reclame”. Het is ook gemakkelijker om informatie, vaak landelijk dan wel internationaal, van de “grote media-broer” over te nemen, of pure sensatie te brengen. Mijn volgende vraag aan Kees is dan ook welke mensen en/of organisaties zijn aandacht trekken?

‘De organisaties die veel aandacht krijgen zijn de verenigingen/stichtingen die zich bezighouden met de belangen voor senioren en mensen met een beperking.

Ook is er altijd plaats voor ondernemers die met passie kunnen vertellen over hun bedrijf.

Cultuur kan ook altijd rekenen op aandacht dat geldt ook voor regionale auteurs die vaak onderbelicht zijn.’

 

Zoals gezegd weet ik niet beter of Kees Spikker is de stem die uit de luidsprekers galmt. Ik ben er zowat mee opgegroeid en voor mijn gevoel is hij dan ook al met het ontstaan van de radio betrokken bij het radio maken op zich. Hij moet dus al heel veel hebben zien veranderen. Ik vraag me dan ook af of hij ons daarover iets meer kan vertellen? 

‘Veel is er veranderd met name op het gebied van de techniek, in 1987 werden er platen en cassettes gebruikt als geluidsdragers.

Vanaf 1992 kwam de pc-radio zo kon je 24/7 in de ether zijn.

Voor reportages hoefde je ook niet meer de zware recorder om je nek te hangen.’

 

Kees is iemand die de piepjonge middelbare leeftijd al gepasseerd is. Het is een radioman die al meer vergeten is dan menig huidige programmamaker ooit te weten zal komen. Ik vind het bewonderingswaardig hoe Kees vol passie over zijn vak kan praten. Hoe hij nog steeds de barricades beklimt om over “zijn” regio te kunnen berichten. Ik vraag me af waar dit vandaan komt? 

‘Ik ben nog steeds gemotiveerd omdat ik ervan overtuigd ben dat de luisteraars belangstelling hebben voor wat er gebeurd in de regio.

Mijn passie komt vanuit het gevoel en de reacties van de luisteraars, vaak word ik aangesproken door wildvreemde mensen met de woorden “ik ken u stem van de radio”, ook ontvangen wij als team regelmatig reacties op de onderwerpen.

Dit is vooral sinds dat wij actief zijn op facebook.’

 

Iemand die zo lang bezig is, moet ook een beeld hebben hoe hij een programma zou inrichten als hij volledig de vrije hand zou hebben. Die vraag stel ik Kees dan ook. 

‘Als ik een eigen programma zou mogen maken zou er meer aandacht zijn voor Nederlandse- en streekproducties.

Nu moet ik mij conformeren aan de muziekredactie van de omroep.

Ook zou ik mensen hun verhaal willen laten doen met daarbij hun eigen muziekkeuze.’

 

Na zoveel uitzendingen, zoveel radio-minuten, vraag ik me af wat in zijn rijke carrière nu voor Kees het meest bijzondere moment is geweest, waar denkt hij nog altijd aan terug? 

‘De uitzending die mij het meest is bij gebleven is deze die wij mochten maken op uitnodiging van de VARA in 1992 tijdens de Firato in Amsterdam.

Wij kregen 1 uur met daarbij de opdracht Bergen op Zoom te promoten, ons team aangevuld met Paul v.d. Bogaard zat midden in de RAI in een soort glazenhuis.

Er waren die week veel lokale omroepen wij werden genoemd als 1 van de beste 3.

Ook de contacten met sporters waaronder Jan Janssen en Eric Breuking voor sportlokaal waren bijzonder, ik had na de finish van een etappe in de giro van Italië contact met Eric Breuking als eerste van al de media, Eric had toen een zware bergetappe gewonnen.

Verder waren er veel live uitzendingen vanaf de Krabbenfoor en Koninginnedag.

De diverse sportwedstrijden waar onder de GP Adrie van der Poel kregen veel aandacht.’

 

Eigenlijk een stomme vraag, van een niet-radioman, maar een die ik toch stel: Wat betekent radio voor jou? 

‘Radio is voor mij een deel van mijn leven het heeft mij veel gebracht vooral leuke contacten met bijzondere mensen.’

 

Ik kan me nog de uitzendingen van Kees herinneren tijdens het Neuzebal. Daar zat hij dan in een kamertje in de Stoelemat, waar hij heel de avond gasten ontving en het bekendmaken van het nieuwe liedje iedere huiskamer binnen droeg. Wat betekent iets als Vastenavend voor hem? 

‘Vastenavend is een belangrijk deel van mijn leven, vanaf 1990 maakte ik als Kees de Krab de leutradio tot 2014 toen werd het programma door de omroep opgeheven wat veel krabben betreurden.

In 2000 ontving ik uit handen van Wannes 2 het ’art voor Vastenavend.

De live reportages van het Neuzebal de laatste jaren via facebook werden massaal beluisterd.

Maar Vastenavend zit in mijn bloed ook zonder de leutradio.

Er is altijd ruimte in Zuidwest-Midweekmagazine voor het leutige nieuws uit de streek.’

 

Heel opvallend, Kees woont momenteel in Ossendrecht. Ik zou hem haast een dreun verkocht hebben, toen hij mij dit nieuws bracht. Het was een keuze die te maken had met persoonlijke mogelijkheden, familiebanden en nog meer. 

Maar Bergen op Zoom heeft en houdt een speciale plek in zijn hart en ik wil weten hoe en waarom. 

‘Bergen op Zoom betekent ook veel, ik mag mij tenslotte sedert 2000 ereburger noemen van deze mooie stad.

Het doet zeer dat het momenteel qua financiën niet zo florissant is en hopelijk worden er goede besluiten genomen die de stad ten goede komen.’

 

Als laatste vraag ik Kees of hij nog een ultieme droom heeft? 

‘Mijn ultieme droom is dat wij snel uit de pandemie komen en dat Joke en ik nog lang in goede gezondheid kunnen genieten samen met de kinderen en kleinkinderen.

Ook hopen wij weer spoedig naar ons paradijs Tenerife te kunnen naar onze vrienden in Westhavenbay.’

 

Kees Spikker

 

 

Een Bergs icoon, met hart voor zijn stad en voor zijn medemens. Iemand die nog echt interesse heeft voor zijn medemens en niet zomaar gepretendeerde belangstelling toont. Iemand die elke dag getuigt van degelijk ouderwets vakmanschap, iemand die de jonkies nog veel kan leren. 

Iemand die rijk is met zijn Joke, zijn steun en toeverlaat en een heel belangrijk deel van zijn leven.

Kees Spikker, passievol, liefdevol, aangenaam gezelschap en een echte Bourgondiër met Bergse inborst. Een boegbeeld voor de stad Bergen op Zoom en ik hoop dan ook nog vaak in een van zijn programma’s te gast te mogen zijn.