Een initiatief van de Bergse Percussionist Peter van Aart en Steenbergse Drummer Caio Bouwens.

  

Hun verhaal:

In het voorjaar van 2020, toen we in de eerste lockdown gingen, stopte het live spelen direct. Een van de weinige dingen die je als muzikant nog kon was online werken (lesgeven/livestream concerten) en evt. verkoop van lesboeken of wat cd’s. Gezien ik met het lesgeven uit verschillende boeken werk en regelmatig zelf oefeningen bedenk, kwam ik op het idee om verschillende bevriende drummers en percussionisten te vragen om mee te schrijven aan de drumscheurkalender. Iedere dag een andere oefening of inspirerend verhaal. Een leuke feature is de QR-code op een aantal pagina’s; die linken naar een YouTube-filmpje waarin de drummer/percussionist zijn eigen oefening voorspeelt en uitlegt. De oefeningen bevatten o.a. grooves in zeer diverse stijlen, technieken/rudiments, fills, chops en warming-up tips. Door de samenwerking is een zeer gevarieerde kalender ontstaan, die je elke dag opnieuw uitdaagt je drumspel op een hoger level te krijgen. We hopen dat er door dit corona-project een jaarlijks product is ontstaan.

 Daar wilden we van de redactie meer van weten, dus legden we hen de nodige vragen voor:

 

-          Stel je eens voor, ieder individueel: wie ben je, wat doe je.

 

Peter van Aart (Bergen op Zoom) en Caio Bouwens (Steenbergen) zijn de initiatiefnemers van de Drumkalender 2021. Toen de eerste lockdown ervoor zorgde dat de gehele entertainment sector plat kwam te liggen, kwam Peter op het idee om een drumscheurkalender te ontwikkelen met bekende/bevriende drummers en percussionisten. Een kalender voor drummers/percussionisten met elke dag een inspirerende oefening of mooie anekdote.  

De kalender is mede ontwikkelde door Gijs Anders van Straalen, Wim de Vries, Sherwin Kirindongo, Jean-paul Heck, Olaf Fase en Jeroen Vrolijk. Hieronder vind je wat achtergrondinformatie over ons.   

Peter van Aart is percussionist, drummer, docent en workshopleider. Afgestudeerd aan de wereldmuziek-afdeling Conservatorium te Rotterdam. Hij speelde vanaf 2001 bij diverse musicals zoals: Tarzan, The Lion King (waarvan de Europese première), Sister Act en vele andere musicals. Daarnaast is hij actief als freelance musicus, spelende van jazz tot pop tot latin. Verder is hij actief als docent en een veel gevraagd workshopleider met Santola Percussion en speelt vast bij Lady & Gents.  

Caio Bouwens is drummer/docent afgestudeerd Jazz Drums aan de Docent Muziek opleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij speelt in diverse gezelschappen en dirigeert een slagwerkgroep en orkest. Tevens arrangeert hij voor diverse bezettingen. In zijn drumstudio in Steenbergen geeft hij privé- en groepslessen.                

Gijs Anders van Straalen is percussionist, drummer, componist en cultureel musicoloog. Hij speelde met o.a. Giovanca, Benny Sings, Sensual, Dieter van der Westen, Janne Schra en Wouter Hamel. Gijs is daarnaast percussie- en musicologieleraar op het Haags Conservatorium en schreef het percussieboek ‘Concept for the New Percussionist 4/4&12/8’. In 2020 bracht hij zijn debuutalbum ‘The Silent Adventure’ uit.  

Wim de Vries is drummer, clinician en componist. Hij is zeer actief in de jazzscene. Hij speelt o.a. in Voyager IV, Marcus Schinkel band, de Dualcity Concert band en het Kwakkernaat/Zoeteman Kwartet. Daarnaast heeft hij als Drumbassador in o.a. New York, Moskou en Rome gespeeld, waarvan meerdere dvd’s zijn uitgebracht. Tevens is hij een veelgevraagd clinician. Vanaf 1998 is hij werkzaam in orkesten van vele musicaltheaterproducties. In 2016 en 2018 is Wim uitgeroepen tot beste jazzdrummer van de Benelux (Slagwerkkrant).  

Sherwin Kirindongo (Lion King international, Giovanca, Ruth Jacott, Musicians Without Borders) houdt ervan om traditionele ritmes te mixen met hedendaagse of klassieke muziek. Wereldmuziek is zijn achtertuin. Van musicals tot popmuziek, van salsa tot klassieke muziek... niets is hem te dol. Door zijn tomeloze enthousiasme weet hij ook eenieder om zich heen te stimuleren om muziek te maken. Dat maakt hem ook een veelgevraagd workshopleider in binnen- en buitenland.  

Jean-Paul Heck is één van de bekendste muziekjournalisten in de Benelux. Hij interviewde bijna alle groten der aarde zoals David Bowie, Charles Aznavour, Paul McCartney, James Brown, Adele en talloze anderen, maar ook met jazzgrootheden zoals Sonny Rollins en Dave Brubeck. Heck begon als muziekjournalist bij het magazine Aloha. Nadat hij als eerste de Jip Golsteijn Journalistiek Prijs won, werd hij muziekjournalist bij de Telegraaf. Op dit moment is hij de hoofdredacteur van muziekmagazine Soundz. Heck is organisator van de Sena Performers European Guitar Award. Verder schreef Heck drie boeken, waaronder het boek: Let’s Dance met presentator Humberto Tan. Tevens neemt hij samen met Leo Blokhuis en Rob Stenders podcasts op. Zijn verhalen omzeilen de clichés en brengt je als lezer dichter bij de ster.         

Olaf Fase is al een aantal jaar vast lid van Slagwerkgroep Slagerij van Kampen en heeft gespeeld met veel bekende artiesten (Waylon, Nielson, VanVelzen), in musicals (Zorro, Sister Act) en tijdens televisie evenementen (The Passion). Ook geeft hij al meer dan 20 jaar les. Daarnaast schrijft hij samen met Caesar Zuiderwijk de cursuspagina ‘U vraagt, wij spelen’ voor het tijdschrift De slagwerkkrant. Tevens heeft hij zijn eigen lesboek ‘Drumfase 1’ waarbij je in 124 opdrachten wordt klaargestoomd om mee te kunnen spelen als popdrummer in een band.                                          

Jeroen Vrolijk studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Rotterdam waar hij ook een tijdje lesgaf, evenals op de vermaarde popschool voor jongeren van de SKVR in Rotterdam. Na zijn studie speelde Jeroen bij een begeleidingsband van artiesten waarmee hij in een paar jaar met talloze artiesten uit binnen-en buitenland speelde en letterlijk de hele wereld overging. Na diverse tours met Frans Bauer, optredens met Waylon, Trijntje en Andre Hazes sr. koos hij ervoor om zijn muzikale pad te verbreden door met zijn eigen project op pad te gaan. Het resultaat is de band New Morning met gitarist Oz Noy waarmee hij sinds 2007 twee CD’s en vier EP’s maakte. Voor beginnende drummers schreef hij de Heronimus Drummethode welke is uitgebracht door uitgeverij Tierolff.nl                 

  

-          Wat was de impact van Corona voor jullie, en hoe gingen jullie daar mee om?

De impact van corona voor de muzieksector is enorm groot, en nog steeds erg voelbaar. Het ziet er niet naar uit dat er de komende maanden werk in de reguliere muziek-business mogelijk wordt. Met deze gedachte gaan veel muzikanten op zoek naar alternatieve verdienmodellen. De één promoot zijn zelfgeschreven methode, de ander schoolt zich om naar bijv. een technisch beroep. Wij zochten mogelijkheden binnen onze eigen expertise: drums en percussie. Normaliter geven we les uit diverse methodes en creëren we onze eigen oefeningen waar op dat moment behoefte aan is. Nu bundelen we ons eigen materiaal en dat van anderen in een kalender. 

 

-          Kunnen jullie meer over de drumscheurkalender vertellen?

De drumscheurkalender heeft oefeningen van 7 drummers/percussionisten en 1 muziekjournalist. De oefeningen bestaan uit technische oefeningen, grooves in allerlei stijlen (pop, jazz, funk, latin enz), onafhankelijkheid en mooie interviews met (inter)nationale drummers. Sommigen oefeningen worden aangevuld dmv QR code naar een filmpje met een uitleg van de oefening. Deze uitleg wordt natuurlijk gegeven door de schrijver van de oefening zelf.

 

-          Wat willen jullie bereiken?

We hopen heel drummend Nederland en België te inspireren met elke dag een mooi oefening of verhaal. Zo kunnen de drummers/percussionisten elke dag hun drumlevel een stukje verdiepen of verbreden.

 

-          Wanneer is dit een succes voor jullie?

De kalender is al een prachtig succes door alleen al de totstandkoming ervan. Het in je handen hebben van zo’n uniek product voelt alsof je goud in handen hebt. De bestellingen lopen van Bolsward tot diep in Belgie, en zelfs in Duitsland hebben we een bestelling. We hopen zo honderden kalenders over drummend Nederland te kunnen verspreiden en een droom die daarbij kriebelt is om er een jaarlijks terugkerend product van te maken.

 

-          Wat betekent muziek voor jullie?

Muziek is onze dagelijkse bezigheid. Een gezegde is: we hebben echt van onze hobby ons werk gemaakt. Dat lukt alleen als je er ook knetterhard voor wilt werken.

 

-            Wat wil je met muziek overdragen aan mensen; aan je publiek, aan mensen die jullie lessen volgen?

Muziek is emotie dus als je live speelt wil je die emotie graag overbrengen aan het publiek. Met de kalender willen we de mensen inspireren en motiveren en het beste uit jezelf halen.

 

-          Wat is het eerste wat jullie doen als corona zich terug trekt?

Proberen om wat we nu doen met de kalender door te zetten, en zodra het enigszins kan wel zsm live te kunnen spelen en onze kennis en motivatie te delen met de workshops.

 

-          informatie hoe aan de drumscheurkalender te geraken?

De kalender is te koop via Drumkalender.nl, via boekhandel Quist in Bergen op Zoom, Primera Steenbergen en muziekcentrum van Gorp te Roosendaal.