De Intensive Care en de Spoedeisende Hulp zijn al vertrouwd met de babyfoon.
Het hulpmiddel wordt vanaf deze week ook ingezet op de longafdeling. De IC zet het apparaat in ter ondersteuning van beademingsapparatuur, pompen en dergelijke om alarmering op afgesloten kamers te signaleren. Op de SEH en de longafdeling kunnen verpleegkundigen dankzij de babyfoon met camera communiceren met patiënten die in isolatie liggen, zonder dat zij de kamer hoeven te betreden.
De inzet van babyfoons werd tijdens de evaluatie van de eerste coronagolf geopperd. “De patiënten die bewezen of mogelijk besmet zijn met het coronavirus liggen in isolatie achter gesloten deuren. De verpleegkundigen kunnen de patiënten dus niet horen of zien. Daarvoor moeten zij de kamer betreden en beschermende kleding aantrekken”, vertelt Ouke Hoedemaker, manager Zorgeenheid Longgeneeskunde.
Bespaart tijd
Dankzij de babyfoon kan de verpleegkundige meteen zien hoe het met de patiënt is en een gesprek voeren, zonder dat hij of zij zich moet omkleden naar volledige bescherming met pak, masker en handschoenen. “Dat bespaart veel tijd en middelen”, zegt Ouke. “Maandag is de eerste geïnstalleerd, veel ervaring hebben we er dus nog niet mee.”
Ervaring
Die ervaring hebben de SEH en de IC wel. De Spoedeisende Hulp gebruikt de babyfoons eveneens om coronapatiënten in isolatie te kunnen zien en te spreken. Op de Intensive Care kunnen de verpleegkundigen via de babyfoon horen of bij de pompen goed functioneren en of er een alarm afgaat.