De Tamoil Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren gaat dit jaar naar Ward Warmoeskerken, kledingontwerper en verteller, te Bergen op Zoom.

De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs aan hem toe te kennen. De prijs, bestaande uit een replica van de in 1981 door Sakko – bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf – geschonken zeeridderwindvaan op de toren van het Markiezenhof, een oorkonde en een geldbedrag, zal worden uitgereikt op zaterdag 31 oktober aanstaande. Deze plechtigheid is i.v.m. de RIVM-maatregelen dit jaar een besloten bijeenkomst.

De heer Warmoeskerken is in 1982 geboren in Bergen op Zoom en heeft zijn atelier in de Engelsestraat in de Markiezenstad. We kunnen hem gerust een multi-talent noemen: naast kledingdesign heeft Ward Warmoeskerken ook de hand gehad in het organiseren van kledingshows en is hij begiftigd met de gave van het woord. Zo is hij o.a. als docent en verhalenverteller in onze stad bekend. 

 

Ward was als kind al geïnteresseerd in kleding en hield zich al jong bezig met het zelf vervaardigen hiervan. Ook was er al vroeg de interesse in geschiedenis. Zijn klassieke opleiding aan het Juvenaat en daarna aan de rijksuniversiteit Leiden inspireerde hem meer en meer om na te denken over kleding en tevens om de oude verhalen opnieuw te vertellen. Ook de oude kostuums inspireerden tot nieuwe, maar dan wel met een eigen moderne “touch”.

Dit en nog veel meer was voor de jury van de Tamoil Cultuurprijs aanleiding om Ward Warmoeskerken de Tamoil Cultuurprijs 2020 toe te kennen. In deze jury hebben, naast voorzitter Willem Vermeulen, zitting Annebelle Kools, Karen Albers, Hans-Jorg van Broekhoven en Jasper Witjes.

De uitreiking van de Tamoil Cultuurprijs zal te volgen zijn via Livestream www.tamoilprijs.nl