Verzilver grensoverschrijdende kansen en kom naar het crossborder congres!

Tijdens de huidige Corona crisis zijn de grenzen tussen Nederland en België tijdelijk dicht geweest. Noodzakelijke reizen bleven toegestaan, dus grenswerkers konden hun mobiliteit behouden. Maar na jaren de grensoverschrijdende activiteiten te hebben gestimuleerd en de grens als kans te zien, werden de landsgrenzen opeens weer een barrière. In de lokale media verschenen diverse berichten en reportages over het sluiten van grensovergangen en burgemeesters die hun inwoners verboden de grens over te steken. Nederland en België bestempelden regio’s in het buurland als oranje of rood; reizen over de grens mag maar bij thuiskomt moet je in thuis quarantaine. 

Er was vanaf het begin van de crisis verdeeldheid over de aanpak ervan. Denk aan het mondkapjes beleid. In de tussentijd werd er wel een overeenkomst bereikt over een fiscale regeling voor het thuiswerken van grensarbeiders. En kwamen de Nederlandse en Vlaamse grensregio’s overeen dat er een betere afstemming moest plaatsvinden in het belang van de inwoners en werkenden in de grensregio. Corona houdt niet op bij de grens; we hebben beiden te maken met dezelfde gevolgen.

Uit onderzoek is gebleken dat grensregio’s economisch slechter presteren dan niet grensregio’s. Dit omdat de grens nog (te) vaak als een belemmering wordt gezien. Daarom is het juist nu zo belangrijk om als grensregio 1 geheel te vormen en samen te werken. 

De andere kant van de grens biedt meer kansen dan ooit!

Om deze kansen te verzilveren organiseert Zeeland Business en West-Brabant Business in samenwerking met de partners van EURES Scheldemond op dinsdag 10 november a.s. een Crossborder Congres Nederland-Vlaanderen: De toekomst is samen! Locatie is het Scheldetheater in Terneuzen. Het event is tevens via een live stream te volgen. Aanvang 18.45 uur.

 

Uitnodiging

Voor wie is dit crossborder congres bedoeld?

Het doel van dit congres is om samen met u op zoek te gaan grensoverschrijdende kansen. Is uw bedrijf gevestigd in de Nederlands-Vlaamse grensregio (North Sea Port & omgeving) of bent u op zoek naar baankansen in deze regio? Staat u open voor werken, ondernemen/zakendoen of rekruteren over de grens Nederland-Vlaanderen? Of wilt u weten welke uitdagingen op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt ons staan te wachten en hoe we hierin kansen kunnen benutten? Dan bent u van harte welkom. Het evenement is kosteloos voor bezoekers.

 

Waarom dit congres?

De organisatie wil werkgevers, kennispartners en werkzoekenden van beide kanten van de grens met elkaar in contact brengen. Ontmoeting en inspiratie op gebied van grensoverschrijdende arbeidsmarkt en zakendoen staan centraal. Er is bewust gekozen voor een hybride event. Het evenement is voor werkgevers zowel op locatie (Scheldetheater Terneuzen) als online te volgen. Werkzoekenden kunnen het congres via een live stream volgen.

 

Programma

Naast Daan Schalck, CEO van North Sea Port, is trendwatcher en internationaal topspreker Richard van Hooijdonk toegevoegd aan de line-up. De avond wordt afgesloten door een prikkelende en satirische nieuwsshow van De Speld LIVE. De sprekers zullen zich richten op grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen en de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Tot slot is er gelegenheid tot (coronaproof) netwerken. Inloop is vanaf 18.45 uur. Het programma start om 19.30 uur en eindigt om 22.30 uur. Het volledige programma is te vinden op https://www.zeelandbusiness.nl/crossbordercongres 

 

Op zoek naar personeel of op zoek naar een baan: ontmoet elkaar online via GrensMatch

Om ontmoeting tussen werkzoekenden en werkgevers in de grensregio te faciliteren wordt de online matchingstool GrensMatch ingezet. Grensmatch is ontwikkeld door EURES Scheldemond. Als werkgever kunt u, door middel van het aanmaken van een account, de juiste kandidaat vinden op basis van competenties, motivatie en voorkeursberoep. Werkzoekenden die op zoek zijn naar een (andere) baan en open staan voor werk in de grensregio kunnen tevens een profiel aanmaken.  Zij vullen hun werkervaring, skills, hobby's en voorkeursberoep in. Werkgevers die interesse hebben kunnen vervolgens via de app contact maken. Aanmeldingen en matches in de aanloop naar het congres toe worden actief gemonitord. Speciaal voor het crossborder congres heeft EURES Scheldemond een animatie van Grensmatch laten maken, die de werking voorstelt. Deze animatie wordt deelnemers aan het congres toegestuurd. 

 

Wanneer:            Dinsdag 10 november 2020 van 18.45 tot 22.30 uur 

Locatie:               Scheldetheater Terneuzen

Aanmelden:         www.zeelandbusiness.nl/crossbordercongres    

 

Eures Scheldemond en dit crossborder congres is mede mogelijk gemaakt door het EU programma Employment and Social Innovation (EaSI) 2014-2020, meer informatie hierover is te vinden op: http://ec.europa.eu/social/easi  

Namens Viola Bakker, Martin Rijk, UWV Eures adviseur en  Sarah O’Brien, Cross border coördinator