We praten met Peter Nelissen, drummer van de band LaBomba.

Onlangs presenteerde dit rock trio nog hun nieuwe album “Switchblade” in Groningen tijdens Eurosonic afgelopen januari. De vakpers is lovend en de band startte een tour op langs de acht PLATO zaken in Nederland. Hier is ook het album zowel online als in de winkel te koop.

Peter vertelt wat dit allemaal teweeg bracht: ‘Je wordt geboekt voor Koningsdag, Bevrijdingsfestival in Amersfoort, club optredens en zomerfestivals. Je treedt op bij Countdown Café. Het Amerikaanse management van Los Lobos selecteert je, na het horen van het album, als support act voor Los Lobos als zij door Europa touren en staat daarmee op 15 mei in een uitverkocht Paradiso…….en dan gaat begin maart de stekker eruit. 

Heel de agenda tot eind van het jaar is leeg geveegd. Corona slaat ook voor de popmuziek keihard toe.’ 

LaBomba overvalt het lot dat vele muzikanten helaas kennen. Het is gedaan met de evenementen vanwege een corona lockdown. Optredens worden gecanceld, en zeker voor een band als LaBomba met grote stappen in het vizier, is het erg zuur dat alles tot een stop komt.

We vragen Peter hoe dot band dit oppakte: ‘Na vloeken…en een zucht tellen we de zegeningen dat we zelf en onze gezinnen en dierbaren gezond zijn en voorlopig blijven. Maar wat nu? Gelukkig hebben we alle drie ook nog andere inkomsten, want anders was het financieel leed niet te overzien, zoals dat bij heel veel beroepsmuzikanten nu wel zo is.’ 

Dat gezegd hebbende, geeft Peter aan dat dit voor de muziekwereld in Nederland een enorme klap is. Trouwens, dit geldt voor veel delen van cultuur Nederland. Of het nu muzikanten zijn, kunstenaars, schrijvers, theatergezelschappen en meer, zij allen worden getroffen door de crisis. Daarbij komt dat juist Cultuur niet voor vol aangezien wordt door de overheid. De provincie Noord-Brabant doet er nog een stapje bovenop door te stellen dat cultuur vrije tijd is.  

Hoe moet het nu verder?

Het antwoord is volgens Peter simpel: ‘Dus…..schrijven we nieuw werk dat we online naar elkaar sturen om aan te vullen, af te kraken, opnieuw vorm te geven en een paar weken geleden buiten in de tuin door te spelen op gepaste afstand. Gelukkig kunnen we in met wat aanpassingen ook weer in onze eigen studio in Den Haag op veilige afstand van elkaar werken, repeteren en opnemen en gaan we weer lekker verder met nieuw werk. Al missen we het live spelen en gas geven op het podium enorm.’

 

Maar ja, Inkomsten uit muziek…… maar hoe dan? Peter geeft zelf antwoord op die vraag:

‘Het is een gegeven dat muzikanten en bands hun inkomsten moeten halen uit live optredens en het verkopen van hun merchandise en platen daarbij. De reguliere verkoop via platenzaken en online webwinkels is enorm teruggelopen in vergelijking met 10 jaar geleden en streaming diensten zoals Spotify zijn de redding voor de grotere platenmaatschappijen gebleken en de doodsteek voor de kleinere componisten en muzikanten. Zelfs een miljoen streams betaald een aalmoes waar je niet van kan leven met alleen de streaming dienst als winnaar en grootverdiener. (Voorbeeld: 5000 streams levert je net zoveel op als de verkoop van 1 album!) De muzikant is slecht betaald behang geworden.’

Toch moeten muzikanten verder. Waar liggen dan de mogelijkheden?

LaBomba heeft daar ideeën over: ‘Wij willen dat anders gaan doen (en heel de live muziekindustrie zal dat anders moeten gaan doen).   Gaan we streamen? Ja… maar dan wel professioneel belicht, pro geluid en uitgezonden via onze eigen kanalen of het podium waar we mee samen werken. Belangrijkste is eigenlijk nog wel de mensen die normaal naar een optreden gaan of nu veelvoudig lekker streamen. Die zullen weer moeten gaan leren om te betalen voor bands/muziek waar ze fan van zijn. En dan niet via een platenmaatschappij of met een laag abonnement bij een streaming dienst. Maar hi-fi top product via b.v. onze website. 

Ook aan ons album hebben we extra aandacht besteed. Ieder exemplaar is uniek van kleur en genummerd en je betaald dus 100 % mee om ons volgende album weer mogelijk te maken. Alles in eigen beheer en zelf en met behulp van sponsoren gefinancierd.’

 

Peter en zijn band blijven niet afwachten en dus hebben ze een antwoord op de vraag wat zit er in het vat:

'We zijn bezig om bij Gebouw-T een streaming sessie vast te leggen waar bezoekers/kijkers gevraagd wordt daarvoor te betalen. (moet nog bevestigd worden!) We traden regelmatig op in een akoestische setting bij radiozenders. Dat willen we ook gaan doen met huiskamerconcerten waar we een behapbaar bedrag voor gaan rekenen. Op die manier gaan we steeds minder digitaal, maar steeds meer persoonlijk werken. 1 fan tegelijk totdat we zelf zaaltjes en clubs kunnen vullen die we zelf boeken…en waarvoor we dan zelf de recette houden om weer in de volgende projecten te stoppen.

Buiten dat alles……. Lekker muziek blijven maken die we zelf te gek vinden.’

 

 

Meer info over LaBomba:

Biografie.

LaBomba is een Haags bomb shell trio met veel Amerikaanse invloeden. 

Letterlijk: Bassist Dave Bordeaux (Billy The Kid, Diesel, Fan Halen) werd er geboren en groeide daar op en gitarist Maroen Franse (Roadkill, Winterland) studeerde in LA gitaar aan het befaamde MIT. Drummer Peter Nelissen werkte in het verleden o.a. voor het Amerikaanse Billboard Magazine. Die combinatie van rock, metal en roots zorgen voor de unieke sound van LaBomba.

 

In 2018 kwam de CD “Fresh, Loud and Different” uit met daarop songs van eigen hand over foute vrouwen, drank, liefde, passie en hoe het allemaal beter en nog slechter kan. De sound is een mix van energieke gitaarrock en roots. Toen de band de songs aan contacten in Amerika liet horen vonden ze het "Fresh Loud and Different" en dat is gelijk de titel van de CD geworden.’

Ondertussen is het 2e album “Switchblade” klaar met daarop 6 studio tracks en 3 live tracks  (o.a. opgenomen in Paradiso, Gebouw-T Bergen op Zoom en Paard Den Haag). De studio tracks zijn opgenomen en geproduceerd in België in de studio van Jannes van Rossom. Producer van o.a. Triggerfinger…..en die saus……is hier en daar wel te horen. Zowel in de studio als live wisselen de bandleden de leadzang af, waardoor er voor ieder nummer voor de lekkerste klankkleur gekozen kan worden. Daarnaast zingen de mannen veel meerstemmig.

In januari 2020 presenteerde de band met veel succes het nieuwe album live op ESNS in Groningen op het Pinguin Radio podium en er stonden cluboptredens, (bevrijdings en zomer)festivals, meerdere optredens op Record Store Day en support van Los Lobos in een uitverkocht Paradiso geboekt…………en toen kwam Corona en werd ook de agenda van LaBomba helemaal leeggeveegd.

Dus….. weer tijd voor werken aan nieuwe nummers en plannen van streaming optredens in de toekomst.

 

Het album Switchblade is uitsluitend op custom made, gekleurd vinyl uitgebracht (ieder album is uniek) en genummerd. Album is landelijk te koop bij en via de Plato winkels.

Peter Nelissen

06 81662021

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Facebook: https://www.facebook.com/LaBomba.Holland 

Website: www.labombamusic.nl