Het is vrijdagmiddag als ik met mijn broer Henk richting Aphen a/d/ Rijn koers. Doel; Indian dealer De Jong Alphen BV

Het is alweer twee jaar geleden dat ik hier mijn Indian Scout kocht. Een motor waar ik waanzinnig blij mee ben, nog steeds.

Vorig jaar liet ik tijdens een onderhoudsbeurt tevens half apes installeren. Dit stuur maakt mijn Scout nog comfortabeler te rijden; het stuurt hartstikke strak. Mijn oude stuur bleef achter en ik beloofde het nog een keer op te halen. Je snapt het al, er kwam niets van. We zijn nu ruim een jaar verder en Henk en ik hadden toevallig de tijd om die kant op te rijden. Dit was tevens de kans om Henk eens wat meer Indian modellen "live" te tonen.

Behalve een file bij Dordrecht, was de rit best rustig en vlot. Als we eenmaal aanbeland zijn en we de showroom binnen stappen, snapt Henk waarom ik zo enthousiast ben over het merk Indian en over De Jong Alphen als dealer. In de showroom hebben ze zowat elke uitvoering van de Indian Scout en de Scout Bobber staan. Daarnaast staan de Chiefs en de Chieftains, kortom er staat heel wat moois.

Allereerst wordt onze aandacht getrokken door de 100-jaar editie van de Indian Scout.

Het is een waanzinnig mooie motor. De spaakwielen, het stuur, het authentieke zadel, de pinstriping, het hele plaatje klopt gewoon. Natuurlijk moest ik er even opzitten. Helaas dat fraaie zadel is spijkerhard en maakt de motor weer een stuk hoger. Ik kan dan niet meer plat bij de grond. Nee, het zadel van mijn eigen Scout zit een stuk comfortabeler.

Het oog valt ook op een drietal Scout Bobbers. Albert van Solt, een van de verkopers en diegene die mij aan mijn Scout hielp, legt graag uit wat er allemaal met de Bobbers gedaan is. Het moet gezegd worden, de kleurstelling en de modificaties passen geweldig. Ik zou haast mijn eigen Scout inruilen voor zo'n nieuw model. Dan valt mijn oog op een Chief Dark Horse. Het is werkelijk een prachtige motor, en precies het type waar ik verliefd op ben. Het zou de moeite waard zijn om mijn Scout in te ruilen op dit model, of niet? Albert raadt het me af: 'Ik denk niet dat dit een motor voor jou is. We kunnen hem wel een stuk verlagen hoor, zodat jij er op past als we ook het zadel aanpassen. Maar, deze motorfiets is wel honderd kilo zwaarder. Even achteruit je garage uit, wordt al een stuk lastiger dan die Scout. Even op een oneven stoep of stuk van een wegdek, merk je het ook wel. Voor het vermogen hoef je die Scout niet in te ruilen en met jouw postuur denk ik dat de Scout veel aangenamer is voor jou.'

Het voelt wat vreemd aan dat een verkoper van een dealer je afraadt om jouw huidige vehikel in te ruilen op een nieuwe. Maar het schetst de eerlijkheid waarmee De Jong Alphen met zijn klanten omgaat. Haha, om wel weer te wijzen op die nieuwe Bobbers en de 100-jarige jubileum editie van de Scout: 'Dit is een eenmalig uniek model dat nooit meer opnieuw wordt uitgegeven; op is op.'

Maar ik ben hier om mijn stuur op te halen, en lekker te verdrinken in die fraaie modellen Indian, niet om een andere motor aan te schaffen. Daar is mijn huidige Scout nog steeds een motorfiets die ik elke dag weer graag de garage uithaal voor een ritje. En Albert heeft groot gelijk, de Scout rijdt zo aangenaam, is heerlijk licht ten opzichte van die andere zware bakken die van 300 to 400 kilo gaan. Dat is meer voor mensen met een groter postuur dan ik met mijn kleine pootjes, dus voorlopig blijf ik lekker op mijn eigen motor rijden.

Ik maak nog even een praatje met Rick Sassen. Met hem heb ik nogal eens via Facebook contact. Via de Indian Motorcycles Riders Group had ik een nieuwsbrief ontvangen. Daarin hadden ze het over een leren hestje, met de IMRG patch op de rug en de Indian logo's aan de voorkant. Ik wil graag zo'n hestje van zwart leder eens zien. Wow, ziet er goed uit, en erg aangenaam van prijs ook. Mijn maat is er niet bij, maar Rick verwacht een nieuwe partij met verschillende maten. Zodra die binnen komt, laat hij het mij weten en ga ik er op af. 

Het wordt weer tijd om te gaan. Henk en ik hebben onze ogen uitgekeken. Ook Henk is bijzonder gecharmeerd van die speciale Indian Scout Bobber uitvoeringen. We hebben weer genoeg om over te praten als we binnendoor richting huis rijden. Voor zomaar een vrijdagmiddag hebben we weer veel genoten.

Voor meer informatie: 

Voor een paar foto's als indruk: