“Patiënten komen binnen met de angst in hun ogen”
Het aantal patiënten op de Intensive Care van het Bravis ziekenhuis is door het coronavirus verdubbeld. Bovendien vraagt het behandelen van coronapatiënten om extra maatregelen. Het zijn dan ook hectische tijden voor de medewerkers van de IC. Als de hectiek is afgenomen, blijft het druk voor de drie verpleegkundigen die het IC nazorgteam vormen. Zij begeleiden patiënten bij het verwerken van hun opname op de Intensive Care. Een begeleiding die zeker voor coronapatiënten hard nodig zal zijn.
Een opname op de Intensive Care is zowel lichamelijk als psychisch een ingrijpende gebeurtenis. “Een opname volgt meestal op een acute situatie of een onverwachte wending. De patiënten worden dan ook ineens uit het leven geplukt en naar de IC gebracht. Daar worden zij vaak in slaap gehouden. Alles wat er met hen gebeurt gaat aan hen voorbij. Veelal kunnen zij zich niets meer herinneren van de opname of ze hebben last van acute verwardheid. Daardoor hebben ze een eigen beleving van hun tijd op de IC met hallucinaties en waanideeën. Patiënten hebben bijvoorbeeld het idee dat ze op een cruiseschip zijn, de IC betimmerd was met spaanplaten of dat pizzakoeriers met hun brommertjes over de afdeling reden. Dat kan een psychische belasting zijn”, benadrukt nazorgverpleegkundige Jessica Huybregts. “De opname kan bovendien gevolgen hebben voor de concentratie en het kortetermijngeheugen. Maar er kunnen ook lichamelijke problemen optreden, zoals conditieverlies, vermoeidheid en verzwakte spieren. Soms duurt het herstel jaren.”
Dagboek
De nazorg begint al tijdens het verblijf op de IC. “De patiënten ontvangen een informatiepakket met uitleg over de nazorg en het herstel na de opname. We vragen de familie ook altijd om een dagboek bij te houden en op een poster bijzonderheden en speciale wensen van de patiënt te vermelden. Daarnaast adviseren we om een foto te maken van de patiënt, uiteraard onder de voorwaarden van het portretrecht. Die foto kan later helpen bij de verwerking”, vertelt Jessica. “Naast een dagboek op papier gaan we de familie op korte termijn ook de mogelijkheid aanbieden om een digitaal dagboek bij te houden met tekst, foto’s, film- en geluidsfragmenten.”
Nazorgpoli
Zes tot acht weken na ontslag uit het ziekenhuis krijgen patiënten een uitnodiging voor een bezoek aan de nazorgpoli. “Wij bieden dan een luisterend oor. Zien we dat de patiënt gezondheidsproblemen heeft door het verblijf op de IC, dan schakelen we andere specialismen in. Ook zijn we een nauwere samenwerking met de revalidatiearts aan het opstarten. Het zou mooi zijn als vanaf het begin van de opname een revalidatiearts betrokken is. Ook is het voor de patiënt mogelijk om een kijkje te nemen op de IC. We adviseren dan wel om een familielid mee te nemen. Zo’n terugkeer kan een grote impact hebben.”
Coronavirus
De nazorg is noodgedwongen op een lager pitje te komen staan. “We zijn door het coronavirus hard nodig bij de verzorging van de coronapatiënten”, licht Jessica toe. “Waar mogelijk proberen we wel een nazorgmoment in te plannen. Uiteraard bieden we de coronapatiënten hetzelfde nazorgtraject aan. Ik denk zelfs dat zij de begeleiding extra hard nodig hebben. Vrijwel iedereen heeft de verschrikkelijke beelden op de IC’s in Italië gezien. Patiënten komen dan ook met de angst in hun ogen binnen en worden vervolgens meestal in slaap gebracht. Een patiënt die enorm bang was vroeg aan een collega of hij nog wel wakker zou worden. ‘Ik kan u die garantie niet geven’, antwoordde zij eerlijk, ‘maar ik kan u wel garanderen dat we er alles aan doen en u de beste zorg geven om ervoor te zorgen dat u weer wakker mag worden’. Iemand op deze manier in slaap brengen is enorm ingrijpend voor de patiënt, de familie en de verpleegkundigen. Ik vind het mooi dat wij met ons team op deze manier nazorg kunnen bieden aan de patiënten en oog hebben voor hun familie. Samen zetten wij onze schouders eronder om deze hectische tijd tot een goed eind te brengen.”
Fotobijschrift
Het IC nazorgteam van het Bravis ziekenhuis bestaat naast Jessica Huybregts (r) uit Ingrid Maijer (l) en Suzan Havermans.