Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Elyse van der Roer:

 

• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Ik ben iemand die daarover moet nadenken. Een mens ligt meestal niet voor de hand. Dat ik Elyse van der Roer heet, sinds mijn vijfde verjaardag hardop met andere mensen praat, vanaf mijn twintigste alle kanten op reis en verdwaal waardoor ik moedwillig of ongevraagd zestalig werd, en nu door omstandigheden thuis Frans spreek en alleen Nederlands met een Zwitserse Koepoes die in haar paspoort een halflange zwart-witte jurk draagt, maakt mij nog niet wie ik ben. Althans niet helemaal. Zo ben ik bijvoorbeeld ook iemand die beseft dat deze informatie weinig toevoegt aan de boekenweek, maar het toch toevoegt omdat er wie weet iets rebels in mij schuilt. Doet mijn beroep dan terzake? Ik was o.a. vertaler, tolk, taaltrainer en freelance tekstschrijver, maar misschien pas iemand toen ik melkpoeder naar uitgemergelde kinderen in Soedan bracht voor wie ik schoenen, bloemen en vlinders in alle kleuren haakte. Of ben ik eigenlijk gewoon iemand die in slaap valt bij yogalessen?

Soms denk ik dat ik ooit een gracht en een moedertaal was, en ergens tijdens het nadenken verslingerd raakte aan de dichtkunst. 

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?

Mijn bestaan is dramatisch, wonderlijk, heerlijk en kleurrijk, maar zonder taal, laptop, potlood, vulpen, papier en slingerpuntenslijper, voel ik me eigenlijk onzichtbaar. Ik verlies me overal in zo’n beetje alles en schriftelijk kan dat tenminste nog ergens op lijken. Zichtbaarheid is een vrij menselijke behoefte. Zo ging ik ooit theater spelen tegen mijn verlegenheid en wil ik nu plezier krijgen in het voordragen. Maar mijn eigen stemgeluid kan me in verwarring brengen, ik moet proberen me niet continu bewust te zijn van de onherroepelijkheid van het gesproken woord en daar ben ik misschien te analytisch voor. Bij het schrijven kan ik ongestoord bewust blijven, mijn zinnen naar hartelust uitgummen of manipuleren.

 

•    Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”

Mijn 'schrijfsels' gaan veel kanten op en lijken soms te wankelen. Een al dan niet zichtbaar netwerk van achterliggende gedachten weet ze meestal staande te houden.

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

Daarover moet ik nog langer nadenken dan over wie ik ben. Ik ben een beelddenker en zie nu een kleurplaat voor me met te veel vakjes. Mijn slingerpuntenslijper zou overuren moeten draaien en in een centrifuge veranderen die alles één kleur maakt.

Misschien vind je mijn genre op elysevdr.com waar ik iedere maandag een nieuw gedicht of kortverhaal aan mijn waslijn te drogen hang. 

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?

Aanvankelijk is niet de boodschap, maar de emotie van betekenis. De dichtkunst bijvoorbeeld is ingedikte taal die niet altijd meteen toegankelijk hoeft te zijn. Essentie sijpelt. Kunst hoeft ook niet per definitie mooi te zijn; de kunst van kunst is dat het iets, wat dan ook, in je losmaakt. 'Begrip'heeft voor iedereen een andere dimensie en is ook nog eens afhankelijk van waar je staat, met of tegenover wie, in ruimte en tijd. De zoektocht naar betekenis begint pas daar waar beelden opdoemen.

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

De vergrotende trap van trots vind ik lastig; trots is altijd een hoogtepunt. Erkenning maakt me trots. Ik was trots toen mijn inzendingen in de vijfde editie van de Schrijverspodiumprijs door de redactie eervol werden vermeld, en ik met drie gedichten vervolgens winnaar van de zesde editie werd waarvoor ik een eigen boekpublicatie ontving. Vooral omdat de door de redactie van het schrijverspodium geselecteerde gedichten in 'het beste van voorheen’ mij altijd zo raakten, en het een droom was daar ooit tussen te mogen staan. Toen ik vorig jaar in Amsterdam een lezing gaf over Poëzie waarbij ik voordroeg uit eigen werk en de emotie van het publiek voelde was ik trots, en toen afgelopen november een twintigtal gedichten van mij uitkwamen in een kunstzinnig project, was ik alweer trots. Volgens mij ben ik graag trots.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?

Van een goed gedicht, krijg ik nooit genoeg. Een goed gedicht wil nog eens, en nog eens gelezen worden. En telkens worden beelden scherper, of komen andere, nieuwe beelden bovendrijven, dringen diepere betekenissen door. Die gedichten wil ik schrijven; gedichten die mogen slijten, scheuren en vet worden. En ja, die misschien dan toch ook kunnen voordragen. 

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?

- Liedteksten en opnieuw vertelde sprookjes (1999 voor uitgeverij Memphis Belle International)

- 'Roos’ in gedichtenbundel 'Een toon die in de stilte zoemt' de 100 beste gedichten uit de Turing gedichtenwedstrijd 2015 (Uitgeverij Van Gennep)

- 'Uit Zicht' (Gedichtenbundel 2018 - Kirjaboek - online te bestellen op hun website https://kirjaboek.nl/products/Dichtbundels of gesigneerd op aanvraag bij mij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

‘Histoires de Femmes’ (Gedichten - Uitgeverij Ambilicious, online te bestellen bij de uitgever https://www.ambilicious.nl/winkel/index.php?route=product/product&product_id=183&search=Histoires+de+Femme en in de boekhandels)

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

Ik woon momenteel in Ierland (Dublin), maar kom op aanvraag en afhankelijk van rukwinden heel graag overvliegen.