Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Monique Vanleke:

 

Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?

Monica Vanleke, 58, Antwerpen. Na een carrière in de mode en daarna als trainer-coach rond humor in de zorgsector en nog heel wat creatieve nevenactiviteiten, ontdekte ik louter toevallig het schrijven als zoveelste expressiekanaal. Dat voelde als een synthese van waar ik voor sta en bracht me tot hiertoe de meeste voldoening. 

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?

Wat me drijft is mijn drang om het onzichtbare, de ‘anima mundi’, zichtbaar te maken. Ik had altijd al een sterke verbeeldingskracht. Voortdurend was ik op zoek naar vormen van expressie om deze energie te channelen. De drang om te gaan schrijven dwong me, paradoxaal genoeg, om juist méér in verbinding te gaan met het aardse, ongefilterd, in al zijn vormen en kronkels en daar inspiratie in te vinden, om vervolgens die ervaringen te mixen met verbeelding. Zo besefte ik dat ik als schrijver-verhalenverteller bruggen bouw naar het land van verbeelding. Makkelijk wandelbare bruggen voor zondagslezers, om te herbronnen en terug in balans te komen. 

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”

Of het nu een kortverhaal, een gedicht, een roman of prentenboek is, wat mijn schrijven typeert is lichtheid en humor, met een vleugje ernst. Tragi-komisch. Een zacht flirten tussen realiteit en fantasie. Liefst van al stort ik me, ter inspiratie, in avonturen, buiten mijn comfortzone, om deze vanuit eigen ervaring te gaan bewerken en bestuiven met ‘magic dust’. 

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?

Tragi-komische feelgood, waarin de dramatiek van het leven zodanig geparfumeerd wordt dat deze licht verteerbaar wordt. Persoonlijk ben ik dol op de Engelse term: A cup of comfort. In het Frans: Perles de l’âme. In onze taal zou je het ‘dekentje troost’ kunnen noemen.

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?

Gewoon je eigen weg gaan, constructief, gericht op het licht in de dingen. 

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?

De resultaten tellen minder dan de weg die ik ervoor aflegde. 

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen?

Van mijn schrijven kunnen leven. Schrijven om te reizen, reizen om te schrijven. Meewerken aan een (kinder)film, van scenario tot eindrealisatie.

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?

Pelgrimstocht op hoge hakken, 2011, Manteau.

De vrouw die een stad kan verlichten, 2012, Manteau.

In bed met Boeddha, 2013, Manteau.

Take Away Kim, 2017, Ambilicious.

De Tovenaar van Compostela, 2018, Ambilicious.

Negen Hoog, prentenboek, 2018, Ambilicious.

De kat van Mandu, prentenboek, 2019, Ambilicious.

Verkrijgbaar online, bol.com, Ambilicous uitgevers en te bestellen bij Standaardboekhandel.

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?

De enige mogelijkheid momenteel is bij mij in de taxi kruipen online ; ) 

In research voor een volgende roman, rijd ik namelijk elke zondag en maandag als taxichauffeur in Antwerpen rond. 

Deze avonturen zijn te volgen op facebook onder de rubriek: Mo Le Taxi. 

https://www.facebook.com/pg/Mo-Le-Taxi-100164771533537/posts/?ref=page_internal