Boekenweek: van 7 maart t/m 15 maart 2020
Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.
Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Henk Franken:
Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je?
Mijn naam is Henk Franken, geboren en getogen in Bergen op Zoom op en sinds de één na laatste dag van het jaar 1964.
Al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in van alles wat met kunst te maken heeft, van tekenen naar fotografie, van bouwkunst naar schilderkunst, van beeldhouwkunst naar kunst op oude wapens en van alles daartussen en voorbij. Daarmee kreeg ook het lezen mij te pakken, ik verslond allerlei soorten boeken op dit gebied uit de bibliotheek. Deze interesses heb ik nog steeds, naast nog wat andere mooie hobby's… en mijn normale werk als technisch tekenaar/werkvoorbereider.
Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver?
Wat mij tot schrijver maakt? Dat vind ik moeilijk, ik ben dan mogelijk ook een beetje vreemde eend in de bijt van deze serie over schrijvers tijdens de Boekenweek.
Tot op heden zijn er niet echt korte verhalen, gedichten of romans van mijn hand gepubliceerd (hoewel ik wel met diverse korte verhaaltjes bezig ben). Dus in die zin, ben ik misschien geen schrijver zoals de meeste mensen denken wat een schrijver is.
Maar ik ben wel degelijk op het schrijversvlak bezig, alleen tot op heden in een heel ander genre, namelijk meer (semi)wetenschappelijk onderbouwde stukken over de geschiedenis van (vooral) de horeca in mijn Bergen op Zoom.
Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels”?
Al sinds ongeveer 1990 ben ik bezig met een onderzoek naar de geschiedenis van de Bergse horeca. In het verleden heb ik in het kader daarvan ooit een serie artikelen over afzonderlijke cafés en hotels geschreven in een lokaal uitgegeven krant. 44 stuks in totaal in een tijdsspanne van vijf jaar. Dit was rond het jaar 2000.
In dezelfde periode heb ik ook alle informatie die ik gedurende vier jaar onderzoek naar de geschiedenis van de drankwet in Bergen op Zoom tevoorschijn heb gehaald, gebundeld in een ruim 300 pagina's dik boek dat ik geschonken heb aan het toenmalig Gemeente Archief (nu het West Brabants Archief).
Rond 2005 ben ik gevraagd om mee te schrijven aan het boek 'Bergen op Stoom', over de ontwikkeling van de Bergse industrie over de periode 1800 t/m 1950. Samen met een vriend van mij heb ik de hoofdstukken over limonadefabrieken, likeurstokerijen en bierbrouwerijen geschreven. Dit lijvige boekwerk van 450 pagina's is in 2009 uitgebracht door de Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom. Daarna heb ik onder andere nog meegewerkt aan de boeken 'Bergen op Weg' (circa 900 pagina's), over de ontwikkeling van de transportsector in Bergen op Zoom dat in 2014 is uitgebracht (door dezelfde stichting), en 'Bergen in Brokken' (circa 300 pagina's), over verloren historische en markante gebouwen in Bergen op Zoom, dat is uitgebracht in 2018 (door de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom).
Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom?
Zoals je uit het stukje hiervoor misschien wel kunt vermoeden, zit er heel veel onderzoek in hetgeen ik doe. Veel van mijn informatie haal ik uit archieven, niet alleen in Bergen op Zoom (West Brabants Archief, denk aan het archief van de drankwet, archief van het bevolkingsregister, et cetera), maar bijvoorbeeld ook in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) te 's Hertogenbosch (denk hier bijvoorbeeld aan het archief van de Kamer van Koophandel). Daarnaast hou ik ook interviews met allerlei mensen die in of met de horeca iets 'van doen' hebben. Oud kasteleins bijvoorbeeld, of vertegenwoordigers. En spoor ik allerlei oude almanakken en dergelijke op waar maar enigszins informatie in te vinden is over oude Bergse horeca. Al deze informatie gebruik ik in mijn publicaties met de vermelding 'waar en hoe', een notenapparaat dus.
Gezien dit alles, zou je het genre waar ik me in begeef denk ik gerust kunnen scharen onder; (semi-)wetenschappelijke publicaties.
Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek?
Een boodschap heb ik niet direct met mijn werk. Misschien dat men eens meer bewust moet worden van het feit dat er overal een geschiedenis aan vast zit, dat niets 'zomaar komt'. En dat dat vaak een hele mooie, interessante en/of leuke geschiedenis kan zijn die het waard is om eens op te snuiven.
Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op?
Er zijn veel dingen waar ik trots op ben; van de regelmatige vragen of ik niet mee wil werken aan publicaties of tv-programma's t/m de dankwoorden van iemand wiens ouders ik nog geholpen heb bij het aanreiken van informatie en beeldmateriaal van het ouderlijke café waar ze helemaal niets meer van hadden.
Verder ben ik nog steeds trots op het feit dat het boek 'Bergen op Stoom', met een oplage van 1850 exemplaren, in één maand tijd uitverkocht raakte. En we het daarmee voor elkaar hebben gekregen dat dit boek een bekend schrijver die dat jaar overal op één stond met zijn nieuwe roman in Bergen op Zoom op nummer twee bleef staan. Ook een haastige tweede oplage van 850 exemplaren was in enkele maanden daarna zo goed als uitverkocht.
Vraag 7: Heb je wensen / dromen?
Al sinds jaren ben ik bezig met een publicatie die ik volledig zelf aan het schrijven ben. Dit is Bergen op Stap, een boek over de geschiedenis van de horeca in Bergen op Zoom tussen circa 1850 en nu. Hopelijk krijg ik het voor elkaar om dit jaar de teksten voor 75% klaar te hebben, zodat er verder stappen gezet kunnen worden om het uit te geven. Er zit echter naast het schrijven allereerst nog heel veel onderzoek aan vast.
Daarnaast ben ik stiekem weg bezig met iets totaal anders op schrijfgebied, namelijk het schrijven van korte verhaaltjes. Vrolijke absurde verhaaltjes aan de ene kant en aan de andere kant een andere serie die wat duister is met vreemde onverwachte wentelingen erin. Hopelijk kan ik daar volgend jaar wat meer mee gaan doen.
Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen?
Tot op heden heb ik geen eigen publicaties, alleen publicaties waar ik aan meegeschreven of meegewerkt heb.
Bergen op Stoom is alleen nog bij Boekenhandel Quist in Bergen op Zoom te verkrijgen. Tenzij het ondertussen ook daar uitverkocht is, dan is de enige optie via de tweedehands boekenhandel.
Bergen op Weg en Bergen in Brokken zijn ook nog via de lokale boekhandel in Bergen op Zoom te verkrijgen, of via Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom/Werkgroep Industrieel Erfgoed (v.w.b. Bergen op Weg) en de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom (v.w.b. Bergen in Brokken).
Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten?
Hoewel ik zelf dus geen eigen publicaties heb en derhalve ook niet aan congressen, evenementen en dergelijke meedoe, ga ik me binnenkort aansluiten bij een Schrijversgilde. Ik zal dan beslist wel eens hier of daar bij een van hun activiteiten opduiken...