BERGEN OP ZOOM – Zes leerlingen uit 5vwo van het Mollerlyceum fietsen maandag van Bergen op Zoom naar Soest om geld op te halen voor de duurzame satelliet die zij aan het maken zijn.

De afgelopen weken hebben de leerlingen met veel enthousiasme gewerkt aan een project als deelname aan de Nederlandse CanSat competitie. Dinsdag is de nationale testdag van het project en daar gaan de leerlingen dus per fiets naar toe. Middels deze sponsorfietstocht hopen zij geld op te halen om hun satelliet zo duurzaam mogelijk te kunnen maken.

 

Door de vakken natuurkunde en Natuur, Leven en Technologie zijn zij uitgedaagd om alles uit de kast te halen voor deze speciale wedstrijd. Ze werken daarom niet aan een regulier schoolproject, want er komt serieuze rocket science aan te pas. De leerlingen houden zich bezig met de uitvoering van hun zelf bedachte plan om een echt werkende satelliet te realiseren, die in de lucht geschoten wordt om metingen te doen. Wat deze wedstrijd bijzonder maakt, is dat dit alles in de grootte van een frisdrank blikje moet passen. Als thema hebben de leerlingen gekozen voor een zo biologisch afbreekbaar mogelijke satelliet, die maar liefst vier functies heeft. De satelliet kan namelijk niet alleen de temperatuur meten, maar ook de luchtdruk, de CO2 concentratie én het fijnstof gehalte van de lucht. Dit betekent dat deze satelliet in de praktijk functioneel zou kunnen zijn voor het meten van de luchtkwaliteit. 

 

Dinsdag wordt deze satelliet dus getest en in maart daadwerkelijk gelanceerd. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie. 

 

CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office. Defensie is logistiek partner tijdens de testdag en het lanceerevenement. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken voor een technische opleiding.

 

Als u de vooruitgang van het Moller-team wilt volgen, kan dat op hun Facebook- en Instagrampagina.