Het weer was meer dan uitstekend toen ik richting Etten Leur koerste.

 

Kort geleden is er in Bergen op Zoom een nieuwe club opgericht: “Nozems on Tour. Het is een club van liefhebbers van brommers, die graag samen een tochtje ondernemen. Initiatiefnemers waren met name Herman van Broekhoven, uitbater van Café De Saeck, en Toine van Steenpaal die nog een van de oprichters was van een Bergse brommer club die inmiddels ter ziele is gegaan. 

Middels een paar ritjes, georganiseerd vanuit De Saeck, was de liefde voor brommers weer aangewakkerd en het Nozem bloed weer aardig opgewarmd. 

Dan wil je uiteraard meer dan de ritten die je eigen club organiseert. Herman en Toine informeerden mij over een brommer happening in Etten Leur, een event waar een aantal Nozems ook naar toe wilden. En vandaar dat ik op zondag 25 augustus al vroeg op pad was naar Café het Strooienhuis aan de Hoevensweg te Etten Leur. Mijn Indian Scout had er ook zin in, dus ik was er zo eigenlijk.

Eenmaal aangekomen, was mijn verbazing groot. Het hele parkeerterrein (behoorlijk groot) en aanverwante stroken gras en de bijgelegen weg, stonden nokkievol met behoorlijk bejaarde tweewielers. Brommers in allerlei soorten en maten, van de Honda Dax tot de grote Aprilia choppers. Maar ook allerlei uiteenlopende merken. De bekende brommermerken zijn natuurlijk Kreidler, Zündapp, Yamaha en Honda. Terwijl de echte nozems natuurlijk op een Tomos of een Puch reden. Maar wat dacht je van Vespa, Flandria, Solex, Garelli, Sparta of Moto Morini? Verder zag je ook een aantal lichte motoren, van 50 plus tot 175 cc. Bij navraag bleken er maar liefst 240 inschrijvingen te zijn, hetgeen op de dag zelf tot 260 tweewielers opliep. En volgens geruchten waren er ook een aantal zwartrijders aanwezig, waardoor het totaal aantal nog verder opliep. De sfeer was gemoedelijk en je zag overal groepjes mannen en vrouwen staan kletsen, terwijl ze hun brom mobielen aan het bekijken waren.

Ja mannen en vrouwen, want het was opmerkelijk hoeveel vrouwen ook aangestoken zijn door dat nostalgische gevoel dat een tweewieler je geeft. 

We zullen het maar niet hebben over de diversiteit aan modellen per merk, en de verschillende leeftijden. Wel was het merendeel merakels gerestaureerd en stonden ze in hun volle glorie te pronken.

 

De organisatie van dit prachtige evenement lag in handen van de ELBV, of wel de Etten Leurse Bromfiets Vrienden: ‘Wij organiseren zo’n twee keer per jaar een toerrit. Dit is echter de eerste keer op deze locatie en in deze vorm. We zijn er blij mee, dat er zoveel andere verenigingen op onze oproep gereageerd hebben.’

 

Om een uur of 11 in de ochtend ging de tocht van start. Er zouden 85 kilometers door het Brabantse land getuft worden. Gelukkig was de organisatie strak en een aantal verkeerregelaars zorgden er voor dat al die tweewielers veilig de Hoevenseweg konden oversteken en de tocht konden aanvangen.

Het is altijd weer een spektakel om zoveel van die voertuigen op pad te zien gaan. De ene tufte, de ander jankte en de volgende brulde weer. Tweewielers in allerlei soorten en maten. Wat een evenement, en wat een organisatie; chapeau.

Wie er niet bij was…. Je hebt echt wat gemist. Vandaar hier onder een galerij met heel veel foto’s.

Veel kijkplezier en tot de volgende keer.