Vandaag 15 augustus is het tijd voor de nationale Indië herdenking.

Overal in Nederland staat men dan stil bij de dag dat de Japanners capituleerden en Nederlands-Indië bevrijdt werd. Ook in Bergen op Zoom werd dit moment herdacht. Er leeft een hechte Indonesische gemeenschap in de stad, zoals daar bij voorbeeld in de Residentie Moermont van Tante Louise een Indische afdeling is. Niet toevallig dat hier de herdenking plaats vond. 

Er waren verschillende sprekers die ieder op eigen manier terug dachten aan de oorlog. Er werd terug geblikt op de mensen die destijds naar Nederland gekomen waren, maar het thuisland altijd in hun hart gekoesterd hadden. Er werd terug geblikt op hartverscheurende taferelen, als mensen door de Japanners als vuil behandeld werden, door hen te werk gesteld werden en de gruwelen die een oorlog met zich mee brengt

Maar ook was er een boodschap van hoop, hoop op vrede met name zoals twee jonge kinderen hun boodschap brachten, daarbij relaterend aan hun grootouders.

 

Wethouder Annette Stinenbosch was namens de gemeente Bergen op Zoom aanwezig en legde een krans bij het herdenkingsmonument. Haar toespraak ging in op het landelijke thema "De geest overwint". Uit haar toespraak sprak ook met name de hoop dat een dergelijke tragedie nooit meer voorkomt, en dat het daarom belangrijk is dat met name de jeugd deze herdenking altijd met zich mee zal dragen.

 

Verder werd de herdenking gekleurd door muziek, met name ook middels een orkest met Ankloengspelers, een typisch Indonesisch muziekinstrument.

De herdenking werd getekend door ingetogen woorden, beleving vanuit het hart en vooral saamhorigheid in de Indonesische gemeenschap.