Liesbeth van Tilburg van het Brabants Landschap brengt ons altijd van die leuke berichten:

Bezichtiging buitenplaats "De Mattemburgh" 

Op 28 juli, de laatste zondag van deze maand, organiseert Brabants Landschap weer een wandeling op deze, voor Brabant unieke, buitenplaats.  Dit onder begeleiding van deskundige gidsen. Naast de formele Franse tuin wordt er een bezoek gebracht aan de informele Engelse tuin. 

De tuinen zijn in deze tijd van het jaar op zijn mooist. Het "Pūcklerbed", de "taart" aan de straatkant van het landhuis, staat er top bij en de gids vertelt u graag over de Duitse legerofficier en tuinarchitect Fürst Pückler, de naamgever van de "taart", en de gestileerde perken in de vorm van een zwaan. Bij deze perken en de "taart" worden alleen verschillend gekleurde bladplanten gebruikt. Deze komen voor een groot gedeelte uit de eigen kweekkas. In deze tuinen hebben vorig jaar veranderingen plaatsgevonden. Nieuwe aanleg van struiken en bomen. Ook de grachten zijn weer uitgegraven en voorzien van water.

De gidsen van dienst weten alles over de cultuurhistorische achtergronden van de buitenplaats.  Tevens krijgt u een rondleiding in de Villa Mattemburgh en een kijkje in de ijskelder. De ijskelder is deze zondag in dit seizoen voor het laatst te bezichtigen. 

U hoeft zich voor deze excursie niet van tevoren aan te melden.

De wandelingen zijn niet bedoeld voor groepen, hiervoor graag apart reserveren.

Aanvang 14.00 uur bij de ingang/parkeerplaats nr.2 vooraan de Beukendreef.

De gidsen van Brabants Landschap zullen u daar graag verwelkomen vanaf 13.30 uur!

De rondleiding duurt ongeveer twee uur en de kosten bedragen € 8,- per persoon. Beschermers van Brabants Landschap krijgen 50% korting.

 

Na afloop kunt u nog lekker nagenieten in de sfeervolle (verbouwde) Oranjerie of op het terras aan de Franse tuin of in de vernieuwde binnentuin. Het terras is 8 juli jl. uitgeroepen tot de 4de beste van Nederland!

Kijk ook eens op onze site www.brabantslandschap.nl  of op www.orangeriemattemburgh.nl 

 

 

Pückler op Mattemburgh, uniek in Nederland

 

Op woensdag 31 juli a.s. wordt de tweede themarondleiding “Pückler op Mattemburgh, uniek in Nederland” gehouden. Fürst Pückler Muskau was een kanjer op het gebied van aanleggen van speciale tuinen in Europa. Naar zijn idee is ook de bloementaart op Mattemburgh ontstaan.  Deze man heeft tal van andere beroemde tuinen aangelegd.

Wilt u meer van en over deze persoon te weten te komen, dan is dit de gelegenheid om meer kennis van hem op te doen. Na afloop wordt u bij de koffie of thee een Pücklertaartje geserveerd. 

De rondleiding start om 14.00 uur en duurt op zich ruim een uur tot vijf kwartier. Startpunt parkeerplaats nr.1 bij de nieuwe Wintertuin. Daar is ook een fietsenstalling.

Kosten € 12,00 per persoon, inclusief Pücklertaart.  

 

Voor deze rondleiding dient u zich vooraf aan te melden via de Orangerie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of 0164-66 08 34.

 

“Schat zoeken”

 

Kinderactiviteit bij de Kraaijenberg op 31 juli  

Welke piraat heeft er in ons Markiezaatsgebied een schat begraven? Nee hoor, geen enge piratenverhalen; wel iets over een “Verdronken dorp” en restanten van bewoning vlakbij. Vind jij een stuk aardewerk? Wie weet wat het geweest is? Samen bekijken we wat de vondsten zijn die we in het Markiezaatsgebied vinden. 

De activiteit is voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Trek kleren aan die vies mogen worden en stevige schoenen. We beginnen om 14.00 uur en verwachten om 16.00 uur klaar te zijn. Hierna staat er een gratis drankje voor jullie klaar. Wij verzoeken u om de kinderen van 7 tot 12 jaar vooraf aan te melden op www.brabantslandschap.nl/activiteiten 

Verzamelen op 31 juli (onder begeleiding van een volwassene, niet voor BSO of andere commerciële groepen) om 14.00 uur bij bezoekerscentrum "De Kraaijenberg", gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Fianestraat.

De kosten voor deze kinderactiviteit zijn €2,00 per kind. Voor begunstigers van Brabants Landschap en leden van IVN Groene Zoom is de toegang (op vertoon van de ledenpas) gratis voor twee volwassenen, twee kinderen en twee introducées. 

 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.brabantslandschap.nl , of op www.facebook.com/DeKraaijenberg