Schaken met extra grote schaakstukken in de Tuinzaal of op de schaduwrijke Kleine Binnenplaats.

Met de kinderen picknicken op het gras in de Franse Tuin. Creatieve workshops, spannende verhalen, speurtochten voor verschillende leeftijden. Spectaculaire roofvogelshows in historische setting. Er is voor jong en oud heel wat te beleven in en om het Markiezenhof deze zomervakantie. Zie ook www.markiezenhof.nl/activiteiten .

 

Schaken

Schaak mee met grote schaakstukken op de vloer van de Franse tuin, of lekker buiten op de Kleine Binnenplaats. Op dinsdag en donderdagmiddag (gratis toegang) kun je onder begeleiding van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging (BSV) alle  in en outs leren van dit strategische bordspel. Leer alle moves van de schaakstukken kennen en het battelen op de 64 velden. De vloer van de Tuinzaal is ideaal, vanwege het zwart-wit schaakpatroon. Op zaterdag wordt er geschaakt in Bibliotheek Het Markiezaat. Er zijn ook kleine schaakborden aanwezig. 

Een stralende of een druilerige dag, het maakt niet uit, er kan altijd geschaakt worden! 

 

Roofvogelshows

Met de historische kledij en boeiende presentatie waan je je in de tijd dat de bewoners van het Markiezenhof hier hun roofvogels hadden. Kinderen mogen zelfs meehelpen terwijl de bijzondere dieren hun kunsten vertonen en geruisloos over de hoofden van het publiek vliegen. 

De valkeniers van Roofvogels en Uilen geven samen met hun imposante vogels een spectaculaire show. Een afwisselend programma waarbij je achtergrondinformatie krijgt over de dieren, wat ze eten en waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Alles wat gedemonstreerd wordt is gebaseerd op het natuurlijke gedrag van de vogels. De roofvogelshow is op 24 en 31 juli, 3, 7, 10 en 14 augustus. 

 

Voorlezen

Even tot rust komen met een verhaaltje. Voor de allerkleinste wordt er voorgelezen op woensdag en vrijdag van 11.15 tot 11.45 uur. Ieder kind vindt het heerlijk om naar een spannend verhaal te luisteren. Het voorleesteam neemt plaats op de nieuwe troon en kiest steeds een verhaal dat past bij het Markiezenhof. (gratis activiteit)

 

Voorlezen met workshop dans

Taal, cultuur en plezier komen samen in de nieuwe creatieve workshop voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Deze workshop is op 17 juli, het is een samenwerking met Bibliotheek Het Markiezaat en het Cultuurbedrijf. De workshop is gratis, wel graag aanmelden via De Bibliotheek. 

 

Voor de kinderen zijn er spannende speurtochten met uitdagende thema’s en kans op een mooie prijs. Ook zijn er picknick manden die je op mooie dagen in het museumcafé kunt bestellen en die je meeneemt naar de Franse tuin. 

 

Tentoonstelling Markies in het web

Vanaf 19 juli is de nieuwe tentoonstelling Markies in het web, de kunst van het verbinden te zien in de Schatkamer.

Netwerken lijkt in deze tijd belangrijker dan ooit; voor zakelijke doeleinden, maar ook voor privédoeleinden. Het is een kunst om goede contacten te onderhouden én uit te breiden. Tegenwoordig gebruiken mensen daarvoor vaak sociale media. Het belang van een goed netwerk is van alledag.

De heren en markiezen van Bergen op Zoom hebben dit goed door. Ze weten door hun manier van netwerken meer status te krijgen. De Van Glymessen bemachtigen de eervolle functies als leden van de hoogste adel van de Bourgondisch-Habsburgse landen. Ze dringen door tot de exclusieve Orde van het Gulden Vlies, om uiteindelijk zelfs op te klimmen van heer in de lage adelstand naar markies in de hoge adelstand. 

Kijk voor alle info op www.markiezenhof.nl