Het weer werkte gelukkig mee op vrijdagavond 21 juni, voor de rest had stichting BAM gezorgd.

Bij aankomst op het terrein van Samarbete in Halsteren, wordt gelijk duidelijk welke sfeer de organisatie voor ogen had. De lichtjes in de bomen en de aankleding van de locatie heeft gelijk een ontspannen en zomers gevoel. Zo’n 150 bezoekers genieten van een drankje voor het tijd is om richting het speelveld te gaan. Als bezoeker zit je tijdens de voorstelling op een bankje rondom het toneel, dichtbij de spelers en muzikanten zodat je al snel helemaal opgaat in wat er gebeurd. 

 

Karavaan vertelt het verhaal van een bont gezelschap dat op een zomerse avond neerstrijkt in het bos. De zeven hoofdrolspelers zijn op reis, zonder een bekende eindbestemming. Het is een kleinkunst voorstelling, waarbij het vooral draait om de muziek. Er is dus geen traditioneel verhaal met een begin en een eind, waarbij het karakter en de onderliggende verhoudingen van de spelers duidelijk uitgelegd wordt. Als bezoeker kan je hier zelf over nadenken of je laat het verhaal achterwege en geniet gewoon van de mooie muziek. Er is gebruikt gemaakt van bestaande Nederlandstalige muziek, zowel bekende als onbekende liedjes. Luchtige cabaretnummers die een lach op ieders gezicht toveren, maar ook kleinkunstliedjes die je recht in je hart raken. Voor ieder wat wils dus. 

 

De acteurs zijn stuk voor stuk ervaren en dat is goed terug te zien en te horen. De ijzersterke solisten worden bij veel liedjes ondersteund door meerstemmige koortjes, wat zorgt voor een nieuwe beleving van de liedjes die je mogelijk al kent. Het is terug te zien dat regisseur Roy Franssen vooral ingezet heeft op tekstbeleving, de spelers weten je namelijk aan te spreken en je te raken met hun zang. De choreografie door Brigit Fasen bestaat op een enkel nummer na voornamelijk uit losse bewegingen die goed passen bij de tekst en muziek en het verhaal versterken. De spelers worden begeleid door een driekoppig combo met Erwin Leijs op toetsen, Arnold Zoutmand op percussie en Arno Kuijpers op basgitaar. De arrangementen zijn geschreven door Erwin Leijs en dit zorgt ervoor dat de zeer verschillende nummers samen komen en een sterk geheel vormen. 

 

Het is bijna jammer als na een klein uur het slotapplaus al klinkt. Gelukkig laait dan gelijk het kampvuur op en gaat de bar open. De organisatie heeft namelijk alle bezoekers uitgenodigd om samen met hen het begin van de zomer te vieren. In deze sprookjesachtige omgeving komt dat zomergevoel vanzelf en zo wordt er dus tot in de late uurtjes bij het kampvuur nagepraat over Karavaan en de toekomst. 

Stichting BAM wilde zichzelf voorstellen aan het publiek met hun debuutvoorstelling Karavaan. En dat is gelukt. Ze laten letterlijk en figuurlijk een nieuw geluid horen en ze hebben het publiek nieuwsgierig gemaakt naar hun toekomstplannen. 

 

Regie: Roy Franssen

Muzikaal leider:         Erwin Leijs 

Choreograaf: Brigit Fasen

Artistiek assistent: Arnold Zoutman

 

Spelers: Marcel van As, Lonneke van Broekhoven, Koen van Dongen, Jos Groffen,  Evelien Hoogeveen, Marit van Reijen en Marieke Verkamman.  

Combo: Erwin Leijs, Arnold Zoutman en Arno Kuijpers

 

Tekst & Foto's Dick Vermaas