Op donderdag 6 juni houdt Mark Buijs in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch een lezing over de Kade in Oudenbosch.

Hij doet dit aan de hand van de archeologische opgraving uit 1998. Het biedt een blik op het ontstaan van Oudenbosch.

 

Veel inwoners van Oudenbosch zullen het zich nog wel herinneren: het karakteristieke aanzicht van de bebouwing ‘op de kop’ van de Haven. Inmiddels is dat beeld flink veranderd. Aan het eind van de jaren negentig maakten de huizen plaats voor een appartementencomplex met winkelruimte en een parkeerterrein. Van de oude bebouwing rest nu nog slechts de voorgevel van het pand Kade 6, het huis met het torentje. Mede op voorspraak van de Heemkundige Kring ‘Broeder Christofoor’ is deze gevel opgenomen in de huidige bebouwing.

 

Afbraak van de oude panden bood wel de gelegenheid om een blik te werpen op het verleden van Oudenbosch. De Heemkundige Kring en de archeologische vereniging AWN kregen formele toestemming tot het gezamenlijk verrichten van waarnemingen in de zomer van 1998.

In de wintermaanden van 2018 besteedde het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum aandacht aan dit project in een kleine tentoonstelling met foto’s en bodemvondsten. De voorwerpen gaven een beeld van het dagelijks leven in Oudenbosch, zoals dat was in de zeventiende en achttiende eeuw. 

 

reserveren

In vervolg op deze expositie verzorgen monumentendeskundige Mark Buijs en archeoloog Anne-Marie Visser op donderdag 6 juni een presentatie over het onderzoek. De historie van enkele bijzondere panden en hun bewoners staan daarbij centraal. 

Belangstellenden zijn van harte welkom de lezing bij te wonen in het museum aan de Markt 30a, aanvang 20.15 uur. In verband met de beperkte ruimte is reserveren gewenst via het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

De bijgevoegde foto is een oude ansichtkaart uit het Westbrabants Archief.