Aanstaande donderdag ben ik te gast bij Boekhandel De Kaft te Gent.   ( www.dekaft.be )

 

Vanaf 20:00 uur mag ik mijn boek Dossier Doel presenteren. Ik mag dan nader ingaan op de achtergronden, de karakters en waarom ik aan dit boek begonnen ben.

Natuurlijk zal ik weer begeleid worden door mijn Belgische maat Leo Tubbax. Deze voormalig vakbondsman en nu actief als anti kernenergie expert, kan verder ingaan op de feitelijkheden rondom kerncentrales. Het begint zo langzamerhand ook in België een hot item te worden, gezien de aankomende verkiezingen en de Belgische vraagtekens bij de kerncentrale te Borssele.

 

Wie komt er ook naar Gent, naar de gerenommeerde boekhandel De Kaft? Je bent van harte welkom natuurlijk.

 

Dus wederom een grote boekenzaak, waar ik te gast zal zijn. Eerder was ik al bij De Groene Waterman te Antwerpen en bij de Dominicanen in Maastricht. Maar ik mocht het boek ook al presenteren bij Arsis en bij de Grand Hotel De Draak voor de Rotaryclub.

Onlangs was ik ook in het oosten van het land vertoeven in een live uitzending van Omroep NOOS, in het programma "Boeken met Michel".

 

"Dossier Doel" zat al langer in mijn hoofd. Het ontstond al jaren geleden als gevolg van de vele incidenten die de kerncentrales in Doel teisterden. Was het mijn nieuwsgierigheid als journalist? Feit was dat ik op een gegeven moment een lijst begon op te stellen van alles dat er mis ging. Ik ging op onderzoek uit en google is daarbij een fijne tool. Ik achterhaalde krantenartikelen in België en Frankrijk, vond wetenschappelijke rapporten en volgde menig debat. Er was daar veel aan de hand, veel meer dan de doorsnee burger in mijn directe omgeving kon bevroeden.

 

De presentatie op 20 juli 2018 was geweldig. Ondanks dat het een van de warmste vrijdagavonden van de eeuw was, waren alle stoelen in Den Enghel gevuld. Met sprekers als Marc Kerkhofs, Evert Weijs en Leo Tubbax was ik meer dan gelukkig. Maar ook de visuele versterking middels beelden van Chernobyl van de jonge urban fotograaf Moreno Molenaar maakten indruk. Hun bijdragen maakten deze avond tot een groot succes. Niet alleen zette ik mijn boek op de wereld, nee, ik schudde ook aan de boom die bewustzijn heet. Door het eerste exemplaar aan Evert Weijs (fractievoorzitter van GemeenteBelangen WerknemersPartij te Bergen op Zoom) te overhandigen wilde ik hem steunen in zijn strijd om de krakkemikkige centrales te Doel tot sluiting te krijgen.

 

Ik had de publiciteit mee. Een groot artikel uit BNdeSTEM geraakte zelfs in het landelijk AD, om daarna in vele regionale bladen als Helmond en de PZC op te duiken. Het Belgische HUMO besteedde er een pagina aan, zoals ook alle lokale media te Bergen op Zoom er in hun bladen op TV en Radio er aandacht aan wijdden. Het Belgische TV Oost te Vlaanderen kwam zelfs naar Bergen op Zoom voor een reportage. Nee, de media waren dit keer op mijn hand.

 

Ook de recensies tonen mij een zeer positief beeld. Het doet me deugd dat mensen het boek omarmen om het verhaal, maar zeker ook vanwege het onderwerp. Dat ze aangeven zich bewuster te zijn van de hele materie. Een bijzondere recensie vond ik op de site van Bol.com, waarbij een Amsterdammer mij een 5 sterren recensie geeft en aangeeft dat ik met dit boek in het rijtje van de grotere Nederlandse schrijvers schaar. Een tikje overdreven natuurlijk, maar wel leuk om te lezen. Hanneke Tinor-Centi bezorgde me kippenvel met haar recensie en daar kwam de recensie van Silvia van Gimst nog eens boven op. Ook op facebook krijg ik hartverwarmende reacties. Hier doe je het als schrijver toch wel voor, dat mensen je boek waarderen en vertellen dat ze het heel graag en met veel plezier gelezen hebben.

 

 

 

Als schrijver kan ik niet meer doen om de Nederlandstalige lezers te wijzen op mijn schrijfwerk, op de laatste pennenvrucht Dossier Doel. De trein begint op gang te komen en ik weet echt niet waar dit toe leidt!

Hoe bijzonder is het bijvoorbeeld, als je in De Heen bij de haven in Eetcafé 't Goeleven een hapje zit te eten en er komt iemand binnenlopen met jouw boek Dossier Doel in zijn handen? Ik word aan hem voorgesteld door de eigenaar van de zaak en het blijkt een werknemer van de kerncentrales te Doel te zijn. Iemand die mijn bevindingen en conclusies nog eens onderschrijft ook? Dat was een bijzondere ervaring.

 

Ik kan alleen zeggen, dat ik dit boek met heel mijn hart en met volle overtuiging geschreven heb. Dat ik mensen een aantal ontspannen leesuurtjes wil bieden, en dat ik een steentje wil bijdragen aan een open discussie over een onderwerp dat ons allen aangaat. Ik behoor tot geen enkel kamp, en wil ook niemand een mening opdringen. Ik wil alleen een kant van het verhaal door laten dringen tot een breder publiek, opdat iedereen zijn eigen mening kan vormen. En ja, daarbij ben ik trots op het resultaat en op de reacties die ik tot dusver mocht ontvangen.

 

 

 

Sonn Franken, Bergen op Zoom (schrijver van Dossier Doel).