Een eerbetoon aan het Vastenavendfeest in Bergen op Zoom en omstreken. 

Als klein kulleke kreeg ik al een kieleke aangemeten bij de Goedkope Kees. Daar hoorde natuurlijk een boerezaddoek bij, een stuk gordijn en voor we naar buiten gingen werd er een aangebrand stuk kurk gebruikt om ons mannekes een mooie snor op te tekenen.

Vroeger, toen ik klein was, stond een stuk van de optocht opgesteld op de Antwerpsestraatweg. Dus togen wij van de Stalenbrug tot aan de Vierwinden. Soms geraakten we zelfs tot waar nu de Zalm is voor een frietje. 

Vastenavend is mij met de paplepel ingegoten. Ik herken dat koortsachtig enthousiasme als ellef-ellef nadert. Mensen gaan dan ook vanzelf "platter" praten, alsof dat er nog een schepje saamhorigheid bovenop doet. Nergens kunnen ze carnaval vieren zoals wij dat doen in ons Berrege, vandaar ook dat wij er een bijzondere naam voor hanteren: Vastenavend. Hoezo noemen ze ons Bergenaren "sjoovienistisch"?  ;-)

Maar alle gekheid op een stokje. Vastenavend is iets om best trots op te zijn. We hebben een Stichting die de tradities bewaakt, verandert en voortzet. We beschikken over talloze dweilbandjes en bouwclubs, die ons elk jaar weer de mooiste klanken en de fraaiste gerijkes voorschotelen. Maar bovenal is het Vastenavend gevoel een beleving, waar zoveel mensen zich met hart en ziel in storten. De uitdossingen, de inzet, maar vooral de lach op ieders bakkes en de leut, dat is zo uitnodigend dat zelfs niet-Bergenaren erin meegezogen worden.

 

Elf jaar inmiddels tracht ik de geest van de Vastenavend te vangen in plaatjes en schrijfseltjes. Trots dat ik deel uit mag maken van de gemeenschap van Bergen op Zoom, de stad waar ik geboren ben, getogen en opgegroeid, waar ik werk en hopelijk mag sterven.

Dit album is mijn poging, een reeds 11 jaar durende zoektocht, om een venster naar de Vastenavendgeest tot stand te brengen. Om in alle stilte, buiten de Vastenavendperiode, nog stiekem even terug te keren in de momenten van de leut.  Dit is:

 

"Vastenavend ellef jare in wóórd en beeld"

"De ziel van het feest blootgelegd"

 

Sonn Franken, Krabbegat.

30 december 2018

 

Op zondag 10 februari, dat is de zondag na Neuzenbal, zal het eerste exemplaar overhandigd worden aan Prins Nillis III in de aanwezigheid van heel de Stichting Vastenavend. Er zullen ook de nodige dweilbands bij aanwezig zijn. Het wordt dus een echt groot feest waar je bij wilt zijn. Het boek is in zeer beperkt aantal te koop, dus als je een exemplaar wilt bemachtigen, schrijf je dan in op de intekenlijst: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor een bedrag van 50 € krijg je een A4 boek met hardcover, van maar liefst 300 pagina's Vastenavend beleving met honderden foto's en een twintigtal Vastenavendgedichten.

Enne..... misschien sta jij er ook wel in op een of andere foto?....