Zo’n 350 kerstmannen rennen voor het goede doel.

Om 15.00 uur precies luide de kerstman de bel zodat de stadsomroeper zijn praatje kon houden en wethouder Patrick van der Velden twee mannen van de organisatie in het licht kon zetten. Voor de nodige hilariteit met de warming-up zorgde Huub Hangop. Warm kregen de kerstmannen het er wel van, beetje dijenkletsen, headbangen of polonaise, niets was te gek. 

Na het startschot van het bulderende kanon om 15.30 uur, gingen alle kerstmannen rennend vanaf de ijsbaan op de Grote Markt door de straten van de binnenstad hun weg vervolgen, om bij de cafés hun versnapering in de vorm van een natje en een droogje te nuttigen. Op hun route was voor het eerst dit jaar een heuse stormbaan weggezet bij de Gevangenpoort. Daar moest men met de heen en de terug weg overheen. Vermoeiend was het wel zo te zien, omdat er vele kerstmannen niet meer renden maar lopend hun weg vervolgden.

De opbrengst van deze Santarun wordt later bekend gemaakt, maar zeker is dat de gelden voor het 75 jaar bevrijding van Bergen op Zoom gebruikt gaat worden voor een tank die al gebouwd wordt. 

Bij het afhalen van de medaille en de heerlijke Glühwein die er geschonken werd of chocomel voor de jongere kerstmannen werd de moeheid al snel vergeten. Op de ijsbaan en in de feesttent ging de apres ski party nog lang door.

Foto's en tekst Bastin van Elzakkers