Een feestje,  zo mag je de eerste editie van het Bergs Cultuur Festival wel noemen.

Al kort na twaalven begonnen de eerste nieuwsgierigen al binnen te druppelen. Het zou het begin van een lange dag zijn. Toen wethouder van cultuur Arjan van der Weegen aan zijn openingswoord begon was het dan ook al behoorlijk druk.

Het was een bevlogen betoog dat verhaalde over hoe een kleine stad als Bergen op Zoom ook zijn aanvallen op de democratie kent als mensen het niet eens zijn met andere meningen en dan maar tot geweld terug grijpen, ja daarnaast zelfs tot ernstige bedreigingen overgaan. Juist een evenement als het Bergs Cultuur Festival, waar juist verbinding een sleutelwoord is, geeft dan een mooi voorbeeld hoe het anders kan.

Anouk Roedelof gaf een dubbel visitekaartje af; een met de vrolijke snoet van hele jonge kinderen die genieten van het dansen, en een met de traan van een emotioneel aangrijpende stille dans die iedereen tot stilte bracht. Janneke Bazelmans die een bevlogen betoog hield over een aanval op een stuk te bewaren ecologie en de gevaren daaromtrent. Maar ook hadden we daar Johan Klein Hanenveld die de toehoorders wist te binden met zijn verhaal over kinderdromen en volwassenheid, over schrijven en de wereld bezien met andere ogen dan de pure feiten, ja zelfs hoe de hele verre toekomst er uit zou kunnen zien. Of Ilonka, die vertelde hoe haar leven ook haar schrijven beïnvloedde en haar als persoon kneedt.  Het waren bijdragen van schrijvers die maar met liefst 21 in aantal aanwezig waren. Zoals gezegd dans met Anouk, maar ook met Volkan. Muzikant / schrijver Ruben van Rompaey die verhaalde over zijn reizen, zijn muziek en zijn gedichten.

En dan die entourage, al die kunstenaars en fotografen die Den Enghel kleur en schoonheid brachten, de schrijvers die de zaal drapeerden met hun boeken, aanwezigheid en kleur. Kortom, dit was dan de eerste editie. Je mag echt niet klagen als er gedurende de dag zo'n ruim 500 bezoekers binnen kwamen. Het was immers een open en gratis entree, dus het publiek liep af en aan.

Als je dan nog een zangeres als Angelique de Groot hebt. een koor als Bekoor en de band Navenant voor het slotuurtje om nog even heerlijk na te genieten, ja dan kun je praten over een bijzonder geslaagd festival.

Hier onder wat fotootjes door mij met m'n mobiel geschoten, maar de echte fotoreportage komt later op deze site online, natuurlijk geschoten door onze fotograaf Bastin van Elzakkers.

Den Enghel was een fantastische plek, dus alle mannen van Nuijten bedankt voor al jullie zorgen.

Alle deelnemers hartstikke bedankt voor jij jullie bijdragen, het was een eer om in jullie aanwezigheid mijn tweede bundel te onthullen.

Arjan van der Weegen, bedankt voor het openingswoord en publiek hartelijk dank voor jullie komst.

Sonn