Al heel lang verneem je uit de kranten, via social media en via raadsvergaderingen dat er behoefte is aan extra woonwagenkampen.
Mensen die opgegroeid zijn weten het zeker, de meesten willen absoluut hun leven voortzetten op een woonwagenkamp. Mensen die er geen weet van hebben snappen vaak niet waarom je niet voor een normaal huis zou kiezen? Feit is wel dat er behoorlijk wat jeugdigen zijn die het liefst op een woonwagenkamp willen wonen waar echter geen plek voor is. De kreet om uitbreiding van diezelfde woonwagencapaciteit is dan ook al lang te horen.
Binnen Bergen op Zoom wordt dan ook naarstig gezocht naar locaties waar die uitbreiding zou kunnen plaatsvinden. Bij al de genoemde mogelijke locaties zijn er vanzelfsprekend plaatsen die afvallen. Waarom deze plaatsen afvielen, en welke het dan betrof wilde het college vooralsnog niet bekend maken om geen onrust te veroorzaken.
Wie schetst de verbazing toen onlangs in de krant een artikel te lezen was over de zoektocht naar geschikte locaties waarbij ook al afgevallen plaatsen vernoemd werden met de reden waarom ze niet geschikt zouden zijn. Dit was reden genoeg voor de fracties van Lijst Linssen, CDA en GroenLinks om een gezamenlijke brief naar het college van Burgemeesters en Wethouders te sturen met een aantal kritische vragen:
“Bergen op Zoom, 31 oktober 2016
Geacht college,
In BN/DeStem van zaterdag 1 oktober 2016 staat een artikel over de zoektocht van het college naar geschikte plekken voor extra woonwagenkampen. Daarin worden ook de locaties die zijn afgevallen genoemd en waarom deze locaties niet geschikt zijn.
Wij zijn daarover erg verbaasd omdat in het overleg dat met de gemeenteraad is gevoerd het college deze locaties niet bekend wilde maken omdat deze geheim zouden zijn. De wethouder wilde de gemeenteraad nadrukkelijk niet informeren over de afgevallen locaties omdat dit te veel onrust zou veroorzaken.
Het is dan ook erg vreemd dat deze afgevallen locaties, met de redenen waarom zij niet geschikt zijn, in krant worden genoemd. In het artikel wordt gezegd dat de motivatie blijkt uit ambtelijke documenten die in het bezit zijn van BN/De Stem.
Wij hebben daarom de volgende vragen:
Hoe komt het dat er ambtelijke documenten, die blijkbaar geheim zijn, in het bezit zijn van de krant?
Is dit bewust gebeurd of is er ‘gelekt’?
Als dit bewust is gebeurd: waarom is de krant wel geïnformeerd en de gemeenteraad niet?
Als er ‘gelekt’ is: Waarom is de gemeenteraad niet geïnformeerd over het lekken?
Als er ‘gelekt’ is: hoe kon dit gebeuren? Is duidelijk wie er gelekt heeft en zijn er maatregelen genomen?
Gaat het college alsnog de gemeenteraad informeren over de inhoud van de ambtelijke documenten?
Is er onrust ontstaan door het artikel in de krant?
Realiseert het college zich wel dat, nu deze gegevens op straat liggen, het college de gemeenteraad -het hoogste orgaan binnen onze gemeente- onverwijld had moeten informeren?
Graag schriftelijke beantwoording.
Hoogachtend,
Sander Siebelink, Lijst Linssen
Annette Stinenbosch, CDA
Peter van den Ouden, GroenLinks “