De Bergse politiek geeft antwoord op wat vragen over Brexit

 

De Engelsen hebben gekozen. Graag wilden wij van BoZinBeeld.nl weten wat deze beslissing voor onze lokale gemeenschap zou kunnen betekenen. We legden onze politieke notabelen dan ook enkele vragen voor zoals:

  • Hoe denkt U over Brexit?
  • Heeft de Brexit ook gevolgen voor lokale omgevingen zoals Bergen op Zoom en hoe dan?
  • Als er al gevolgen zijn hoe moet de Bergse gemeenschap zich hier tegen wapenen?
  • Heeft de Brexit gevolgen voor Uw politieke koers?
  • In de hele discussie rondom het uistappen uit of blijven in de EU hebben we één argument niet gehoord: Identiteit. Wat bent U als politieke vormgevers van de Bergse gemeenschap van plan te doen om de Bergse identiteit te behouden in dit hele gekrakeel omtrent samenwerking, integratie en globalisering?

Peet Bakx van de Bergse Sociaal Democraten antwoordde als eerste:

Brexit

Voor mij een hekel onderwerp. Niemand heeft de oplossing in pacht. De voorstanders en tegenstanders rollebollen over elkaar. Het is mij te zwart wit. Je bent voor of tegen. Klaar, nou mooi niet.

We kunnen nu goed zien wat er gebeurt. Totale chaos, politieke gevolgen, geldontwaarding etc. Waarschijnlijk nog meer gevolgen, maar dat zal de toekomst uitwijzen. Even opletten dus. Ik zelf blijf een voorstander van de EU. Maar het mag/moet wel bijgeschaafd worden. Je moet de roep van het volk niet zomaar wegpoetsen, dan wordt je onmiddellijk gestraft. Dit verhaal zou zomaar ook gevolgen voor ons Nederlanders/Bergenaren kunnen hebben. De een zijn dood is de ander zijn brood, zal ik maar zeggen. Maar ik geloof niet dat dit goed is voor de verbroedering. Mijn politieke koers zal dezelfde blijven, Sociaal democraat.

Ik ben een Bergenaar, Brabander. Nederlander, Europeaan en Wereldburger. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Laten we zuinig zijn op elkaar. We moeten het samen doen. Door middel van div. cultuur- en sport uitingen komt men nader tot elkaar en niet door geschreeuw, gebral of spierballentaal. Laten zien wie of wat je bent en waarvoor je staat is voor mij een logisch gevolg. Mijn identiteit zal ik altijd laten horen en laten zien, maar nooit een ander opdringen. Hopelijk doet een ander dat ook. Gelijke monniken, gelijke kappen.

 

Oh ja en een oude bekende; Voorwaarts en niet vergeten . . . .

 

Louis van der Kallen van de BSD meldde ons dit:

De Brexit zal zeker ook voor ons Bergen op Zoom gevolgen hebben. Maar ook het Britse volk heeft recht op haar fouten. Onze band met Engeland is oud (denk aan de Engelsestraat en de daar ooit gevestigde handelshuizen) maar blijft innig. Al was het maar omdat binnen onze grenzen in onze aarde zich de stoffelijke resten bevinden van ruim 2500 jongens uit Canada en het Verenigd Koninkrijk. De BSD voelt zich alleen al daarom innig verbonden met het land waarvan wij in EU verband afscheid gaat nemen.

Ook binnen onze gemeente grenzen zijn er bedrijven die naar die westelijk gelegen eilanden exporteren. Van Nuplex en Sabic weet ik dat zeker. We moeten beseffen dat onze invloed op die gevolgen zeer beperkt zijn.

 

Wat mij laat deze gebeurtenis zien wat 40 jaar van EU pesten door media in een land in handen van ‘vrije jongens’ voor gevolgen kan hebben. Het is zo makkelijk anderen (de EU) de schuld te geven van wat ‘fout’ gaat of anders gaat dan je zou willen. Het zijn politici die zich verschuilen achter ‘Brussel’ zonder te erkennen dat zij zelf of hun democratisch gekozen voorgangers al die besluiten hebben goedgekeurd. Het zijn banden in vrijheid aangegaan. Maar het blijft moeilijk te erkennen dat die bindende besluiten en regels steeds in unanimiteit door de EU staten zijn aan gegaan. Ik ben het ook niet altijd eens met wat binnen de EU door de aangesloten landen is vastgesteld maar ik aanvaard ze als politiek en democratisch gegeven. Wat de BSD betreft zal de Brexit geen gevolgen hebben voor onze manier van invulling van onze beleid. Dat beleid is primair gebaseerd op onze principes. In dit “gekrakeel” is er wat ons betreft geen sprake van aantasting van onze Bergse identiteit. Wij willen met iedereen zeker met de nakomelingen van onze bevrijders nu en in de toekomst samenwerken. Werken aan menselijkheid en saamhorigheid is en blijft ons uitgangspunt. Helaas hebben wij geen meetbare invloed op zaken als globalisering. Globalisering is wel een bedreiging voor de manier waarop wij gewend zijn ons leven vorm te geven. Maar de invloed van een gemeenteraad daarop is helaas zeer beperkt.

 

Farid El-Khassim van de BSD zegt ons dit:

Brexit is naar mijn mening het gevolg van de onverschillige politieke elite, die jarenlang hun gang konden gaan op het vertrouwen en het mandaat dat zij kregen van de burger.

In tijde dat het goed gaat met de burgers (financieel), dan zijn de mogelijkheden en tolerantie groot. Echter als mensen massaal hun baan verliezen en sociaal-maatschappelijke uitsluiting optreed, dan is de burger niet meer zo vergevingsgezind. Dit laatste is wat maakt dat de onderklasse en de middenklasse die tegen de onderklasse aanschuurt hun ongenoegen laat gelden en de politieke elite keihard aanpakt.

Zal de Brexit Bergen op Zoom raken? Ik denk niet op economisch of financieel vlak! Wel denk ik dat de Brexit ook de bergenaar emotioneel zal raken om nog harder de confrontatie aan te gaan met de politieke elite! Dit zal op lokaal als landelijk niveau plaatsvinden.

Identiteit is een valse reden die door burgers wordt gebruikt om zaken goed te keuren of af te keuren! Waar het in werkelijkheid over gaat is het feit dat armen steeds armer worden en de rijken steeds rijker! Armoede en onderdrukking is de moeder van alle ellende in de wereld. De burgers zien dat de rijkdommen van de onze wereld oneerlijk verdeeld worden en dit leidt uiteindelijk tot onverdraagzaamheid en onverdraagzaamheid leidt uiteindelijk tot uitsluiting, discriminatie, ongehoorzaamheid en rebellie.

 

Peter van den Ouden van Groen Links meldt ons het volgende:

Jammer dat het VK heeft gekozen voor Brexit.

Volgens mij heeft dit geen grote gevolgen voor lokale omgevingen. Wij blijven immers in de EU en alle afspraken blijven gehandhaafd. Wellicht zijn er er economische gevolgen voor bedrijven (en dus op de arbeidsmarkt) in onze regio, die importeren of exporteren van en naar het VK omdat er een negatieve invloed op handelsverdragen kan zijn. De economische voordelen, die er zijn in de EU, zullen voor het VK verdwijnen.

De gemeente moet zoveel mogelijk samenwerken met andere regio’s, ook internationaal. GroenLinks is voorstander van Europese samenwerking. Wel willen wij het democratische gehalte van de EU veel meer versterken.

Het is onjuist om te stellen dat identiteit geen rol heeft gespeeld. Juist de populistische voorstanders van een Brexit hebben daarop ingezet. Identiteit is iets wat je samen vorm geeft ook in onze Bergse samenleving. Dat zet ik mij voor in en is een belangrijk uitgangspunt van GroenLinks.