Vrijwilligersorganisatie ProefMei die garant staat voor het gelijknamige  festival ProefMei dat jaarlijks meer dan 35.000 bezoekers trekt en in het teken staat van genieten en proeven van de streek, richt zich steeds meer op het betrekken van jongeren bij hun eigen woon- en leefomgeving.

 

ProefMei zet hier de belangrijkste pijlers onder het evenement in; Biobased, Agri & Food en vrijetijdseconomie

 

HET SCHOLENPROJECT

ProefMei is van 26 t/m 29 mei, maar in de weken vooraf zijn er al volop activiteiten om de mensen lekker te maken. Eén van de activiteiten is het ProefMei scholenproject i.s.m. het Stadlander Buurtcultuurfonds. Het scholenproject richt zich op een interactief programma voor leerlingen uit groep 8 waar de befaamde drie AAA’s centraal staan. De Asperge van de BRABANTSE WAL die dit jaar het Europees predicaat streekproduct heeft mogen ontvangen, de Brabantse Wal aardbeien en de BERGSE ANSJOVIS die nog traditioneel in de weren van de Oosterschelde worden gevangen.

 

Het project start al op school met een lesprogramma en het maken van kweekbakken. Alles zo duurzaam mogelijk wat bijdraagt aan de creatieve en innovatieve gedachten. De kweekbakken die de leerlingen maken worden tijdens IK(K)OOK van ProefMei tentoongesteld op de Grote Markt waar ze beoordeeld worden.

 

Van 10 t/m 26 mei trekken de leerlingen erop uit! Zo gaan ze op excursie bij de Brabantse Wal Telers en kunnen ze per boot een bezoek brengen aan de weervisserij. Koken gaan ze ook onder het motto ‘NO WASTE’. Dit doen ze bij restaurant en sociaal ontmoetingspunt Fort Smakelijk in Bergen op Zoom. De junior chefs worden daar gezamenlijk aan het werk gezet om een maaltijd klaar te bereiden met de drie AAA’s  welke ze aanbieden aan verschillende doelgroepen. Hoogtepunt is het bezoek van de Bisschop en het bisdom Breda op dinsdag 24 mei.

 

IK(K)OOK EN THE LIVING LAB

Ik kook en ik ook! Daar gaat het om op de Grote Markt tijdens ProefMei. Samen met het Living Lab wordt de Grote Markt een plek van beleven en meedoen. IK(K)OOK en THE LIVING LAB richten zich op interactie tussen de bezoekers en de belangrijkste thema’s voor de toekomst verbonden aan innovatie en nieuwe ideeën.

 

De Rijken van de drie AAA’s
Op de Grote Markt in Bergen op Zoom komen drie rijken. Het Aspergerijk, het Aardbeienrijk en het Ansjovisrijk. In ieder rijk is er een klein restaurantje. Maar niet zomaar een restaurantje. De drie AAA’s worden gepresenteerd door ondernemers die ondersteund worden door een aantal juniorkoks. In ieder rijk wordt er ook aan STORYTELLING gedaan, uitgevoerd door het ROC i.s.m. de NHTV, opleiding Hospitality. Zij vertellen het verhaal van de drie AAA’s. Bij ProefMei horen natuurlijk gezellige terrasjes waar je lekker kunt relaxen en genieten. Op alle dagen is er een paviljoen voor de kinderen en jongeren waar ze lekker actief mee kunnen doen. Op vrijdag kunnen de allerjongsten in het paviljoen een kleurplaat van de Brabantse Wal Reuzen inkleuren. Op zaterdag volgt de prijsuitreiking van de wedstrijd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Ansjovion en Aspergilda, ambassadeurs van de streekproducten. De zaterdag staat in het teken van het scholenproject van ProefMei en het Stadlander Buurtcultuurfonds dat eerder op de scholen heeft plaatsgevonden.el erg jonge talenten als winnaar namelijk Pim Meiresone (15jaar) en Bjarne Vermeersch van Spermalie uit Brugge. De rest van uitslag:
2e plaats Lisanne Star en Avalon Schotte(Albeda)
3e plaats Ilja Koster en Patrick Deunhouwer(Albeda)
4e plaats Jeroen van Vliet en Ricky van der Zijden(albeda)
De 1e & 2e plaats hebben tevens een stageplek aangeboden gekregen van medejurylid Francois Geurds in FG Restaurant!
Kinderen kunnen dan o.a. jam inmaken. Eerst in de snelkookpan en dan in de weckpot. Een duurzaam karweitje! Op zondag kun je proeven van kunst. Wat te denken van het maken van een eetbaar schilderij van afvalproducten? Dat is natuurlijk helemaal te gek!

In THE Living Lab op de Grote Markt in Bergen op Zoom vind je de nieuwste ideeën op het gebied van duurzame innovatie. Bij een lab denk je aan experimenteren, onderzoeken. En dat is precies wat er gebeurt bij het Living Lab. Waarom zou je eigenaar worden van een windmolen? Hoe ziet jouw toekomstige vleesconsumptie er uit? En waarom is cultuur zo belangrijk voor onze samenleving?

Slimme antwoorden op deze en andere vragen zijn belangrijk voor de aanpak van de grote vraagstukken waar de provincie samen met Brabanders, bedrijfsleven en onderwijs aan werkt. Denk hierbij aan thema’s als natuur en stedelijke landschappen, sociale veerkracht, duurzame landbouw, energietransitie, slimme en duurzame mobiliteit, flexibele arbeidsmarkt en een circulaire economische ontwikkeling.

 

Het Living Lab is een open podium; je bent van harte welkom om te komen kijken en mee te doen!