Een Nieuwsbrief, die bracht namens Ellen en Marcel Deelen weer veel nieuws.

 

 

Afgelopen maand, op 6 april, werd d’Engelenburgh ingeschreven als stichting. Daarmee is een nieuwe stap gemaakt op het culturele pad dat we willen bewandelen. Een Raad van Advies wordt ingesteld om mee te denken over activiteiten op het gebied van muziek, kunst en literatuur. Aan belangstellenden wordt de mogelijkheid geboden toe te treden tot de Vriendenkring, waarbij de Vrienden voorrechten en extra’s genieten die het leven op cultureel gebied veraangenamen en de mogelijkheid biedt om gezamenlijke interesses te delen. Verder wordt ons pand een locatie voor de Young Piano Master Society, die jaarlijks zes concerten zal verzorgen waarbij jonge toppianisten – stuk voor stuk concourswinnaars – naar Fijnaart komen voor een exclusief concert.

Graag tot ziens, Ellen en Marcel Deelen

 

15 Mei Jazz met Pinksteren

Aanvang 14.30 uur, toegang € 12,50

Geniet van de meeslepende klanken van jazzpianist Bram Wijnands. Eens per jaar komt de in Amerika gevierde artiest naar zijn geboortestreek in Brabant, de gelegenheid bij uitstek voor een swingend concert in d’Engelenburgh. Bram speelt piano in de stijl van Erroll Garner.

Niet de eerste de beste die naar Fijnaart komt: in 1998 trad Bram Wijnands al op in de Carnegie Hall in New York.

29 mei Young Piano Masters: Borsboom en Hasegawa

Aanvang 14.15 uur, toegang € 12,50

Een high tea-concert.met twee bijzondere talenten van de Young Piano Masters Society: Tobias Borsboom en Yukiko Hasegawa. Het concert wordt spannend met de ‘mystery guest’ die zal optreden. Laat u verrassen!

Tobias Borsboom (1988) behaalde in 2013 zijn Masterdiploma. Hij was succes-vol bij diverse concoursen. Tobias geeft les aan het Amsterdams Conservatorium en is een veelgevraagd pianist voor festivals als het Storioni Festival, het Grachtenfestival en The International Holland Music Sessions. In mei 2015 won Tobias de finale van de Dutch Classical Talent Award en hij kreeg, naast 10.000 euro en een bronzen beeld, een naamsvermelding in de Eregalerij bij de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw.

Yukiko Hasegawa begon als vierjarige met pianolessen en behaalde haar Masterdiploma in 2004. Ze ontwikkelde een interesse voor authentieke uitvoerings-praktijk nadat zij de fortepiano's leerde kennen van het Hamamatsu Museum van Muziekinstrumenten. In Japan ontmoette zij de Nederlandse pianist Willem Brons, de docent van wie ze graag les wilde hebben. Om die reden kwam zij in 2005 naar Nederland waar ze haar studie voortzette in Amsterdam. Yukiko behaalde In 2011 het Masterdiploma voor piano.

Willem Brons over Yukiko:

"Een verfijnd, sensitief en muzikaal performer/pianist, met opmerkelijk inzicht in de verschillende stijlen."

 

Terugblik op evenementen:

 

ZANGLES VOOR KENNEDYSCHOOL

Wat als 33 kinderen komen luisteren naar de menselijke stem als instrument? Bij Ellen zijn ze in goede handen. Sommigen hadden nooit gehoord van Pavarotti, Maria Callas of Aafje Heynis, maar ‘Hupsakee’ van Kinderen voor Kinderen zongen ze uit volle borst mee. Ellen greep het direct aan om de zangertjes goed te laten articuleren.

“Want publiek op de achterste rij wil ook verstaan waar het over gaat.”

De kinderen vroegen honderduit en kregen op een speelse en ontspannen manier antwoord van Ellen die voor de gelegenheid gekleed was in een schitterende rococo-jurk met dito pruik.

Dat de les in de smaak viel, bleek bij vertrek, toen de kinderen zingend het pand verlieten.

VERHALEN BIJ HET HAARDVUUR

Gezeten om een knappend haardvuur luisterden 27 gasten op 28 februari naar verhalen. De schrijver Hans Muiderman las en vertelde uit eigen werk. Gitarist Robin Ros speelde afwisselend korte muziekstukken.

Schrijver en gitarist – tot dan geen bekenden van elkaar – zullen in de toekomst mogelijk vaker samen iets doen.

Het was een middag vol ouderwetse gezelligheid en met nostalgische versnaperingen. Aansluitend was er voor hen die hadden gereserveerd een traditionele hollandse wintermaaltijd. Aan een lange, feestelijk gedekte tafel werd een waar driegangenmenu geserveerd. Het haardvuur en de kaarsverlichting droeg zeker bij aan de winterse stemming. Een amicaal en ontspannen diner met twintig mensen. Dat de gasten zich thuisvoelden, bleek uit de geanimeerde gesprekken die werden gevoerd.

ONVERGETELIJK GALACONCERT

Een indrukwekkend concert voor een enthousiast publiek gaf Erwin Rommert Weerstra op 13 maart, met werken van Sweelinck, Schubert, Liszt, Beethoven, Debussy, Messiaen en Ravel. Vanaf het eerste stuk kon het publiek constateren: hier speelt een virtuoos. Muisstil was het tijdens het spel dat zich bij tijden kenmerkte door vingervlugheid. En dat allemaal uit het hoofd! Tussen de stukken door vertelde Erwin bijzonderheden over de muziek. Bij Der Müller und der Bach (Schubert) kon zo opeens ieder de beek onderscheiden die - anders dan de mineurstemming van de molenaar – een vrolijk ritme heeft.

Luisteraars en speler genoten van de volle warme klank van de vleugel; de 45 kaarsen zorgden voor verdere sfeer.

Sommigen waren verrukt dat zó’n avond plaatsvond in Fijnaart…. Waarom niet, d’Engelenburgh is bij uitstek de locatie voor dit soort concerten. Met de Young Piano Masters Society, die zich inzet voor begaafde masterpianisten en waarvan Erwin lid is, is afgesproken dat ze zes concerten per jaar verzorgt in d’Engelenburgh. De eerstkomende is op 29 mei.

LIEFHEBBERS GENOTEN VAN CLAVECIMBELKLANKEN MET KAREL SMAGGE….

Een kenner van oude muziek bij uitstek: op een aangename wijze loodste Karel Smagge het publiek door de europese muziekgeschiedenis, publiek dat zowel muziek als verhalen uitermate kon waarderen. Aan het slot zong sopraan Ellen Deelen – voor haar voor het eerst onder begeleiding van clavecimbel – het dramatische Dido’s lament van Henry Purcell.

Liefhebbers konden na afloop blijven voor het diner, waarbij diverse handen nog vleugel en clavecimbel probeerde.