“Musea hebben het recht om geld te kosten.” Dat stelt bestuursvoorzitter Marcel Deelen van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch in de nieuwste uitgave van het blad Museum op Zicht.

 

Daarmee breekt Deelen een lans voor investeren in cultureel erfgoed.

 

In zijn voorwoord wijst Deelen op de taak die musea in de samenleving hebben: het beheren van erfgoed en het conserveren, onderzoeken en (digitaal) toegankelijk maken daarvan.

“Je kunt van een museum eisen meer inkomsten te genereren, zelfvoorzienend zal het nooit worden. Er moet altijd geld bij.”

“Tijdens discussies daarover staan argumenten als 'geld' en 'bezoekersaantal' onterecht op de voorgrond, terwijl de kerntaak is ‘behoeder en behouder van ons (cultureel) erfgoed’. Dat deze kerntaken geld kosten is dan inherent daaraan. Je hebt zelfs het recht om geld te kosten. “

 

De nieuwe uitgave van het museumblad bevat tal van interessante artikelen, gebaseerd op de rijke en gevarieerde collecties van het museum. Vaak wordt ingespeeld op de actualiteit. Zo wordt aandacht besteed het mineraal diamant naar aanleiding van de recent verkochte duurste diamant ooit, aan de blaaspijp van Borneo, aan een bijzondere eeuwenoude indianenschedel uit Midden-Amerika, aan albino-dieren, en uiteraard aan de nieuwe Indië-expositie.

 

Opmerkelijk is het artikel over de zeldzame vogel uit Nieuw Guinea die het museum in 1908 schonk aan het Leids museum voor Natuurlijke Historie. En passent wordt opgemerkt dat het kleine oudenbossche museum heeft bijgedragen aan de imposante collectie van het huidige Naturalis.

Daarmee wordt weer de verbinding gelegd met de Volkenkundige collectie van het Wereldmuseum in Rotterdam waar Deelen in zijn voorwoord naar verwijst. Ook daar speelt de discussie over het geld dat een museum mag kosten.

Het oudenbossche museum is dan wel klein, het speelt met zijn rol als ‘geregistreerd museum’ mee in de museumwereld. “Dat mag niet worden onderschat.”

 

 

Alle sponsors en donateurs van het museum ontvangen het blad kosteloos. Geïnteresseerden kunnen voor drie euro een exemplaar kopen aan de balie van het museum (Markt 30a).