Van padje af naar paraderen

 

De eerste Bergse Wandelklup De Weglòòpers kennen een rijke historie. Een historie die in 1894 begon aan het Kolenpadje in Bergen op Zoom als turn-, korfbal- en loopvereniging De Kooltjes. De Weglòòpers zijn na meer dan honderd jaar en talloze fusies uitgegroeid tot dé vereniging op het gebied van lopen. Het turnen en korfballen hebben De Weglòòpers reeds jaren geleden al afgezworen, het lopen, al dan niet in groepsverband, is waar de leden nu mee weglopen.

“Ik ben er bijna van het begin af aan bij” zegt de nog kwieke 99-jarige mevrouw Hanneke Du Pied-Pootjes. “Het is een verslaving dat lopen. Als ik al van de keuken- naar de salontafel loop, krijg ik de smaak al te pakken en wil ik de wijde wereld in. Lopen houdt de geest scherp, geeft je levensvreugd en brengt mensen tot elkaar.”

Daar heeft de voorzitter M.A.P. Feeters weinig aan toe te voegen. “Lopen is zo goed voor de geest en lichaam. En als we samen al lopend gaan zingen, komt dat de sfeer nog meer ten goede. We zijn weleens met het ‘Potje met Vet’ gekomen tot couplet 3.356. Onze tong lag toen echt op je pas gepoetste schoenen.”

Maar dat het niet alleen goede tijden geweest beaamt de heer Feeters ook gelijk. “Het leden aantal heeft geschommeld tussen 1 en 2.450. Er waren tijden dat iedereen in de blarenpost zat en ik als enige nog de finish haalde. Ook alle fusies hebben ons niet altijd even goed gedaan” Feeters doelt hier op de bekende en vooral beruchte fusie uit 1956 waarin De Holleweglopers samen met de Antwerpsestraathollers opgingen in De Kooltjes onder de naam De Weglòòpers.

“Maar dat is geweest” aldus Feeters. “We zijn sinds dit jaar weer een frisse vereniging. Trammelant aan de kant, lopen is wat de klok slaat. We hebben zelfs ons gestencild clubblad de deur uit gedaan voor een bijdetijdse Facebookpagina. Er gebeurt genoeg in onze club en communiceren dat graag naar buiten. Voor iedereen die eens kennis wil maken met het lopen nodig ik van harte uit om te kijken op Facebook.com/dewegloopers. Lid worden kan ook. Verschillende leden hebben er speciaal een computer voor aangeschaft. Ja, we slaan een nieuwe weg in! We zijn niet meer van het padje af, maar paraderen in looppas!”