Aan die tekst van Frank Boeijen moest ik denken toen ik op social media een aantal reacties las op de motie van de PvdA over vluchtelingen.

 

Naast gelukkig een groot aantal steunbetuigingen, ook reacties die ronduit beledigend, discriminerend en in een enkel geval zelfs bedreigend waren. En daar trek ik de grens. Laat ik eerst uitleggen hoe ik denk over de huidige vluchtelingencrisis. Onze motie roept de gemeenteraad op om te onderzoeken of er ook in Bergen op Zoom meer mogelijkheden zijn om asielzoekers op te vangen. Asielzoekers die zich in Nederland hebben gemeld en die de formele status van vluchteling hebben gekregen. Iedere gemeente krijgt een deel van deze statushouders toegewezen en de woningcorporatie zorgt voor voldoende huisvesting, maar zij kunnen de toegenomen vraag nu niet aan. Om toch aan deze humanitaire crisis het hoofd te bieden, is er behoefte aan creatieve en onorthodoxe oplossingen. Niet voor niets heeft VVD staatssecretaris Klaas Dijkhoff “stoere burgemeesters, wethouders en raadsleden nodig”. 

Moeten we dan als gemeenten alleen maar roepen: “Kom maar naar ons, de deur staat altijd open.” Nee, natuurlijk niet! Even los van de praktische onmogelijkheid, is dat geen echte oplossing. Maar denk ook niet dat we met grenscontroles, of zelfs met een hek rond Europa, deze vluchtelingen gaan stoppen. Natuurlijk moet er vooral in Syrië gezorgd worden voor veiligheid, zodat de inwoners van dat land niet gedwongen worden om te vluchten. Dat betekent overigens dat ik vind dat mijn partij niet meer moet uitsluiten dat onze militairen ook optreden in Syrië zelf en niet alleen in Irak. En ja, ook de landen die nu overlopen worden door vluchtelingen moeten we steunen. Als we bijvoorbeeld Libanon, Turkije en Europese landen als Griekenland, Italië en Hongarije helpen om op een adequate manier deze asielzoekers op te vangen, dan zullen er veel minder mensen zijn die per se naar Noord-Europa door willen reizen.

En ja, we moeten ook een aantal andere landen in de regio als Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten dwingen om meer vluchtelingen op te nemen en naar vermogen bij te dragen. En ja, Europa moet aan de grens streng, maar rechtvaardig, controleren of we met echte vluchtelingen te maken hebben. En eenmaal binnen de Europese Unie moet door álle 28 lidstaten een evenredig deel van de vluchtelingen worden opgevangen. Dan terug naar die beledigingen en bedreigingen. U hoeft het uiteraard niet met mij eens te zijn en ik ben ook niet bang voor kritiek. Maar ik verzet me wel met hand en tand, als partijgenoten en sympathisanten worden beledigd en zelfs bedreigd. Ik wil het niet meer afdoen als ongenuanceerd, of onnadenkend. Daarvoor is het te ernstig. Ik zie al een aantal jaren dat het publieke debat verruwd en dat het steeds normaler wordt gevonden om te schelden, te discrimineren en te beledigen. In de relatieve anonimiteit van de digitale wereld krijgt vreemdelingenhaat steeds meer voet aan de grond. Die trend moet gestopt worden. De vorige wereldoorlogen zijn ook begonnen met taal, met het zoeken naar zondebokken en het creëren van vijandsbeelden.

Stop het zwart-wit denken en ga in het verzet. Zo dat moest mij van het hart.

Ad van der Wegen

Fractievoorzitter PvdA Bergen op Zoom