Op een feest moet gezongen worden. En als je al een feestje hebt dat betrekking heeft op een koor wat doe je dan; je nodigt andere koren uit en maakt het feestje nog veel groter. En dat was precies wat er zaterdagmiddag 27 december in Café De Mortier in de Bergse Dubbelstraat gebeurde. Het koor Dubbel en Dwars vierde haar 10-jarig bestaan. 

Er stond een lange rij tafels naast elkaar opgesteld. Het leek wel of Sinterklaas samenspande met de Kerstman; het lag vol met kadootjes. Maar als je wat beter keek had elk pakje een nummer. En ja hoor, dat kon niets anders betekenen dan dat er ook een grote loterij gehouden ging worden. 

Vier Bergse koren waren aanwezig deze middag. Naast de jubilaris Dubbel en Dwars waren daar ook De Kanaken, Bittere Tranen en Van Lieverlee. Deze koren zijn geen vreemden van elkaar, al eerder wisten in deze of wisselende bezettingen met elkaar te samenwerken, en altijd leidt dat tot gezellige momenten. 

Het repertoire van deze middag was heel uitgebreid, van modern tot oud en van smartlap tot uptempo. Als jouw koor niet aan de ‘beurt’ was om het podium te betreden dan betekende dat niet dat je niet uit volle borst kon meezingen. En dat gebeurde dan ook regelmatig want de koren kennen elkaars nummers van haver tot gort. 

Zingen in een koor betekent vooral dat je deelneemt aan gezelligheid. En dat kwam deze middag al door de voordeur van De Mortier naar buiten sijpelen. Het gezellige geroezemoes van mensen die elkaar veel te vertellen hebben, van mensen die een mooi jubileum willen vieren en vooral mensen die veel lachen en plezier hebben. 

Van Lieverlee is een smartlappenkoor uit Bergen op Zoom dat uit een kleine 55 muzikanten bestaat, waarvan zo’n 50 zangers en vooral veel zangeressen. Ook hier hebben we te maken met een koor waarvan de wekelijkse repetities op maandagavond heel druk bezocht zijn.

Gedrevenheid is iets dat elk koor drijft. Saamhorigheid en gezelligheid zijn weliswaar vaak de voornaamste elementen die het karakter van een koor bepalen, maar het is toch ook het repertoire en de kwaliteit van ‘het product’ die koren ertoe brengt om vaak te repeteren, steeds andere invalshoeken en arrangementen te gebruiken en voor het applaus van het publiek te gaan. 

Zingen uit volle borst, een koor verdeeld in verschillende bereiken afhankelijk van de klankkleur en volume van de stem, het geheel kan tot indrukwekkende resultaten leiden. Maar vooral is het leuk om te zien hoe een koor juist ook bestaat uit allerlei individuen.

Dubbel en Dwars is een Bergs koor dat is opgericht in 2004. De gedrevenheid wordt wel bewezen door het feit dat de repetities een opkomst kennen van zo’n 90 procent. Ruim 40 koorleden die volgens een aantal Bergse tongen wel tot één van de gezelligste Bergse koren gerekend moeten worden. Dat verdient een jubileumfeest waarin je zelf zingt en waarbij je toegezongen wordt.