Elke koopzondag heeft het kunstminnend publiek nog iets extra's te bieden. Overal in de binnenstad maar ook daarbuiten zoals bij Don van Rooij, Paula Withagen en zelfs tot in Steenbergen zijn er allerlei galerijen geopend voor het publiek. Wij gingen ook eens op pad.
Paula Withagen doet al vanaf het begin mee met de Bergse Kunstroute die elke koopzondag te volgen is. Paula is te vinden op Daansbergen 48 en haar tuin is zeker de moeite waard. Paula is beelhouwer en de formaten beeld die zij creëert torenen soms letterlijk boven haar uit. Dat Paula zelf een frêle vrouw is doet haar zeker niet terugschrikken van de grootste kunstwerken.
De poort staat altijd uitnodigend open. De voorbijganger moet beslist eens stil staan en zich laven aan al dat moois dat in de binnentuin te vinden is. De tuin zelf is bijzonder fraai aangelegd en draagt bij aan de extra accenten die de kunstwerken van Paula nog meer luister geven. Vindt de rustpuntjes en ontdek de natuurlijke vormen van de beeldhouwwerken.
Paula is een allround kunstenares; niet alleen hebben beelden haar aandacht, ook schildert ze graag. Wie haar tuin bezoekt moet beslist eens naar haar andere werken vragen, ze nodigt het publiek graag uit in één van haar ateliers of tuinhuisjes waar de andere kunstwerken te bewonderen zijn. De inspiratie van Paula haalt ze vooral uit organische vormen. Ze brengen de toeschouwer rust.
‘Tempo Doeloe’ zo heet de tentoonstelling die we bij Galerie en Lijstenmakerij Art & Frame kunnen bewonderen. 13 leerlingen van Atelier 13, allen van Indische komaf, houden hier hun tentoonstelling. Twee van deze kunstenaars waren aanwezig: Beppie van Nieuwenhuijzen en Folly Wolthof. Tempo Doeloe betekent zoiets als ‘Vroeger, de goede oude tijd’.
Folly vertelt me wat over de tentoonstelling:”De naam van de tentoonstelling leek ons leuk omdat deze bij veel mensen bekend is. Veel van onze schilderijen gaan ook over vroeger.’ Wie inderdaad de werken ziet kan zich zeker niet aan de indruk onthouden dat veel op de oude Indische taferelen gebaseerd is. Hier tonen de kunstenaars wis en waarachtig hun eigen roots.
De groep exposanten zijn allen leerling van Mart Franken, de bekende Bergse schilder, en welhaast zitten ze ook allemaal in dezelfde groep. Vanuit dit gegeven, en het Indo zijn, is spontaan het idee voor de tentoonstelling geboren. Deze duurt nog tot en met 30 december dus geïnteresseerden: Kom uit je stoel en ga een kijkje nemen. Het is beslist de moeite waard.
Zijn naam is Ad Seelen en hij is te vinden in de Steenbergsestraat te Bergen op Zoom waar hij woont en werkt in Atelier Sint Sebastiaan. Wie hier binnenkomt wordt onmiddellijk gegrepen door Kunst met een hoofdletter K. De schilderijen pakken je meteen, het is herkenbaar, gedetailleerd maar toch met de dromerigheid die je fantasie aan het werk zet.
“Ik creëer realistisch werk”, hoor ik Ad zeggen. Om dan verder te gaan:”Het was lange tijd taboe onder de kenners maar nu wint het weer steeds meer aan populariteit.” Ik kan dit alleen maar beamen als ik zomaar naar een schilderij van het Morganstraatje kijk. Dit werk is zo herkenbaar, maar tegelijkertijd zo ongrijpbaar tijdloos. Het werk ontneemt je de adem en je kunt slechts in stilte bewonderen.
Wie naar het werk ‘De Bosstraat’ kijkt waant zich terug in de tijd. Een prachtig tafereel met op de hoek van het werk Tapperij De Kroon. Stadsgezichten en landschappen weet de schilder op een bijzondere manier te vangen. Alsof je naar een foto zit te kijken, maar dan eentje met een grote dosis emotie en gevoel. Het werk komt tot leven en je zou zo het tafereel binnen stappen.
Stillevens en portretten, het behoort allemaal tot het repertoire dat Ad in aquarel en acryl op doek en papier zet. De kinderen die in de vlam turen verdrinken haast in hun dromen zoals wij in het werk van de kunstenaar verdrinken. Al jaren doet de kunstenaar mee met de Bergse Kunstroute en het is dan zeker de moeite waard om Atelier Sebastiaan een keer te bezoeken.