Het begon met de kleintjes - Zaterdag 8 november vonden er in Sporthal De Boulevard te Bergen op Zoom springwedstrijden plaats die door het Bergse Genie werden georganiseerd. 14 verenigingen uit Brabant en Zeeland deden ieder met verschillende teams mee. Het was dan ook een erg drukke dag die om 09:00 uur begon met de allerkleinsten onder de turners.

Al vroeg waren de kleintjes in touw. Genie hield een bijzondere wedstrijd: De Springwedstrijden. In de sporthal aan de Boulevard verzamelden zich maar liefst 14 verenigingen uit Brabant en Zeeland die allen een aantal teams in de strijd brachten. Al vanaf 09:00 uur presenteerden de clubs zich met vaandels en al.

De jury ging er maar eens goed voor zitten. Er waren steeds 4 teams bezig op verschillende onderdelen als kast, trampoline of mat. Bij elk onderdeel zat een professionele jury de verrichtingen van elke deelnemer te beoordelen. En dat was best wel spannend want de kopjes stonden er strak bij als ze eenmaal aan de beurt waren.

Die kast was voor sommigen wel erg groot. De kleinste deelnemertjes konden er immers maar amper overheen kijken. Toch namen ze allemaal onvervaard de aanloop om de jury te laten zien op welke kundige wijze ze over deze hindernis heen wisten te springen. Bij sommigen was het er eerst op om er vervolgens met een sierlijke sprong vanaf te springen, anderen deden het in één keer.

In een keurige rij wachtten ze tot ze aan de beurt kwamen. Het onderdeel van de mat moest tonen hoe lenig de kandidaten waren en of ze de beginoefeningen van het turnen al meester waren. Er waren erbij die op die jonge leeftijd de handstand al bijna in complete stilstand wisten uit te voeren. Het bracht een applaus van het publiek op.

Er deden wel heel veen teams mee. En niet iedereen kon tegelijk aan de beurt zijn. Veel teams wachtten dan ook zittend in de hal hun beurt af. De trainers, veelal dames, hadden dan de tijd om de laatste tactiek nog eens door te spreken, nog wat tips te geven en vooral de deelnemertjes nog even tot rust te manen zodat ze geconcentreerd aan de slag konden.

De trampolinesprongen leverden bijzonder mooie plaatjes op. Hier kon je duidelijk zien dat de toekomst van het Nederlandse turnen aan het werk was. Bij het volwassen turnen wordt met name veel gelet op de houding en de uitvoering van de sprongen. Dat kon je zeker al zien bij veel jeugdige dames die met name een fraaie afwerking van de sprongen lieten zien.

De meeste deelnemertjes waren meisjes. Toch waren er nog verrassend veel jongens aanwezig en dat is wel eens anders geweest. Misschien dat de prestaties van een Epke Zonderland hier iets mee te maken hebben, maar feit is dat steeds meer jongens turnen een stoere sport vinden. Ook op deze zaterdag 8 november lieten zij fraaie prestaties zien.

Wat is er mooier dan je kroost bezig te zien. Op facebook zal ik al wat berichtjes voorbij komen van moeders wiens kind voor een wedstrijd op sjouw moest. Trots zaten ze dan ook op de tribune met het mobieltje of de tablet in de aanslag om alles vast te leggen op filmpjes die ongetwijfeld daarna hun weg naar een of ander digitaal medium zouden vinden.

Toen ik om kwart vóór negen arriveerde zag ik al de volle parkeerplaatsen. Het was een goede indicatie van de drukte want eenmaal binnen zag ik dat de tribune goed vol zat. Trotse ouders, opa’s en oma’s of broer en zus, allen waren ze aanwezig om luidkeels aan te moedigen. Vanuit die tribune in Sporthal De Boulevard heb je dan ook een mooi uitzicht op heel de zaal.