Plezier hebben, samen muziek maken; daar gaat het om. Aldus de woorden van Frank Dries.

Aanstaande zondag 26 oktober is het weer zo ver, dan kan iedereen weer terecht voor een geweldige T-Sessie. Wat moet je eigenlijk verstaan onder een T-sessie, vraag ik me af? Daar weet Frank wel antwoord op:”Niet iedereen heeft een complete band om samen mee de bühne op te gaan. Toch willen er muzikanten proeven aan een podium, of willen graag samen met andere muzikanten muziek maken. Meer ervaren muzikanten vinden het gewoon leuk om lekker met anderen te jammen. Het samen muziek maken staat voorop, daarbij natuurlijk ook de gezelligheid.” Frank is bassist en maakt deel uit van de ‘vaste’ begeleidingsband van de T-Sessies. De spil van dit gebeuren is Steven Dietvorst op sax, daarnaast vinden we Herman Bierhuizen op drums, Maxim Slock op gitaar en Kai Liem op toetsen. Lynsey Carli vinden we vaak als vocaliste terug maar deze aanstaande zondag is dat Monique de Bruin.

Op de vraag waarom Frank juist meedoet aan zoiets als de T-Sessies wordt de bassist serieus en zelfs zowaar een beetje filosofisch:”Weet je Sonn, Bergen op Zoom heeft best een hoop muzikanten, zeker ook buiten de Vastenavend. Maar je komt vaak dezelfde gezichten tegen, waar dit juist continuïteit verdient; je moet doorgroeien. We willen juist nieuwe muzikanten zien. En daar is zoiets als de T-Sessies goed voor.” Om vervolgens in te zoomen op Gebouw T zelf:”Het is natuurlijk een geweldige zaal die het verdient dat er continue mee gewerkt wordt. Het is een mooie zaal, met geweldige akoestiek, en er is uitstekende techniek en muziek voor handen. Dit mag je op een zondag toch niet ongebruikt laten?”

Vervolgens wil ik graag weten hoe het er aan toe gaat. “De entree is gratis, zowel voor muzikanten als wel voor bezoekers. Als je als muzikant binnenkomt kun je je even melden waarbij je opgeeft wie je bent, wat je speelt qua instrument en of je voorkeuren voor nummers hebt. We hebben een goede begeleidingsband en alle vormen van versterkers en zelfs drumstellen staan paraat. Dus neem je eigen instrument mee en we kunnen beginnen.”

Ik vraag even naar de drempel om zo maar te beginnen. “We snappen dat het voor de minder ervaren muzikant een grote drempel kan zijn; dat grote podium, die vreemde muzikanten. Maar we willen juist de drempel zo laag mogelijk houden. Iedereen moet mee kunnen doen. Daarbij is dit natuurlijk ook een hele leuke kans. De basis is er met dat podium en al die techniek, en een goeie band achter je dus kun je je helemaal concentreren op jezelf. Het leuke van deze T-Sessies is ook dat we hele verschillende muzikanten zien. Het is hartstikke leuk om de doorgewinterde artiest te zien die hier komt om een lekker potje te jammen. Lekker jezelf in een nummer verliezen dat niet van A tot Z gaat, maar waar je samen gewoon een heerlijk potje muziek maakt. Maar evenzo is het leuk om met nieuwelingen aan de slag te gaan en hen helpt het samenspelen te ontdekken. Het is juist die wisseling van jong talent tot mensen die het klappen van de zweep kennen die zo’n T-Sessie zo bijzonder, afwisselend en leuk maken.”

Ik merk aan alles dat Frank er zelf ook van geniet:”In eerste instantie: het is gezellig en je bent van de straat zal ik maar zeggen. Deze club zet sowieso een leuke basis neer. We hebben eigen gekozen nummers ingestudeerd, maar het is mooi om een sessie weg te zetten waarbij de basis afgesproken wordt en je lekker kan improviseren; daar komen hele leuke stukken muziek uit.”

Wie wil deelnemen; je kan nummers indienen. Maar er komen ook wel eens 2, 3  of 4 mensen van één bandje  die hun ding willen doen. Dat kan ook natuurlijk. Ik verneem van Frank dat het juist leuk is dat er hele spontane dingen kunnen gebeuren. Hoeft niet allemaal van a tot z uitgeplozen zijn, een solo kan best uitlopen.

Dat maakt het sowieso aantrekkelijk voor de bezoekers hoor ik van Frank:”Het leuke voor het publiek is dat er hele spontane dingen gebeuren. Als je van muziek houdt, dit is ook een concert maar wel één met verrassingen en het is heel breed door al die verschillende samenstellingen. Huisband opent de middag en eindigt de middag. Maar als er veel verschillende muzikanten zijn dan zal de 'huisband' weinig in actie hoeven. Voor de mensen van het geluid, ook vrijwilligers, is het natuurlijk ook een uitdaging; je krijgt van alles voor je kiezen. Laat je verrassen, dit is anders!”

Ik vraag Frank of hijzelf onlangs nog verrast is. “Paar keer was er een gastje van ongeveer 10 jaar of zo, op n stoel met n gitaar en hij speelde 'Smoke on the Water'. Ik dacht toen:’Wow, zo jong en hij durft het wel.’ Dat zijn dan wel van die mooie momenten.”

Ik heb in het verleden ook wel met Herman en Maxim gesproken over de T-Sessies, ook zij zijn hartstikke enthousiast. Ik vraag Frank of er nog wensen zijn? “We zijn met name op zoek naar blazers; het is frappant dat er in BoZ heel veel zijn in de diverse dweilbands, maar voor dit soort trajecten is de spoeling dun. En het zou leuk zijn om een band ook in deze richting uit te breiden en mee samen te spelen. Plezier hebben; daar gaat het om, samen muziek maken.”

 Zondag 26 oktober en zondag 16 november: Aanvang 15:00 uur tot 18:00 uur in Gebouw T  Niet nodig om je van tevoren aan te melden. Gewoon even bij aankomst laten weten wie je bent.

Zo maar, even wat foto's van muzikanten die het gewoon leuk vinden om samen muziek te maken; grote podia, kleine kroegetjes, heel uitbundig of lekker intiem, maar altijd samen.